Remus Pricopie: „Manualele şcolare nu se schimbă peste noapte. Acum achiziţionăm pentru clasa întâi şi a II-a”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei a vorbit despre sistemul de educaţie românesc FOTO Adevărul
Ministrul Educaţiei a vorbit despre sistemul de educaţie românesc FOTO Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că ministerul va începe procedura de achiziţie pentru manuale aferente claselor întâi şi a II-a, celelalte urmând să fie declanşate după ce se anunţă planurile cadru şi programele de studiu.

Întrebat când vor fi schimbate manualele şcolare vechi, întrucât acestea nu ar mai fi conforme programei, demnitarul a spus că procedurile permit, în prezent, doar achiziţionarea manualelor pentru clasele întâi şi a II-a.

„Înainte de a vorbi de manuale, trebuie să vorbeşti de cicluri de studii, de planuri-cadru care înseamnă disciplinele şi numărul de ore alocate pentru fiecare an de studiu şi de ciclu şi apoi programele. Noi am clarificat prin Ordonanţa de Urgenţă din decembrie 2013 că rămâne clasa a IX-a primul an de studii în învăţământul liceal. Programele trebuie să fie anunţate, aşa cum am stabilit anul trecut, înainte cu 6-9 luni înainte de declanşarea unei proceduri de achiziţie de manuale. Singurele proceduri pe care le vom declanşa acum sunt cele pentru manuale de clasa întâi şi a II-a, celelalte urmând să fie declanşate după ce se anunţă planurile cadru şi programele de studiu”, a declarat Remus Pricopie, citat de Mediafax.

Nu văd care e problema să te duci cu flori de 8 Martie în şcoli

În ceea ce priveşte obişnuinţa de a oferi flori sau cadouri simbolice cu ocazia zilei de 1 şi opt martie, demnitarul spune că nu vede o problemă în astfel de gesturi.

„Am 44 de ani, astăzi sunt părinte şi profesor, dar am fost şi eu elev şi mi-aduc aminte că mă duceam cu bucurie la şcoală de 1 Martie cu ghiozdanul plin de mărţişoare pe care le ofeream doamnelor profesoare şi colegelor mele. Eu cred că e o tradiţie şi un spirit pe care trebuie să le păstrăm şi să nu deturnăm cu un exemplu negativ sensul acestei zile şi sensul zilei de 8 Martie care este unul special şi cred că trebuie să îl respectăm. Nu văd care este problema să te duci cu un buchet de flori sau cu un cadou simbolic, atenţie simbolic, şi nu să transformăm acest moment - lucru care oricum nu cred că se întâmplă, dacă e să vorbim de sistem - într-o zi de mituire. E chiar un cuvânt urât pe care îl asociem unei zile şi unui moment frumos”, a explicat Pricopie.

Nu toţi profesorii încalcă legea

El consideră că „dacă unii dintre angajaţi nu respectă legea, ca la Şcoala nr. 10 din Bucureşti”, nu înseamnă că este o situaţie generalizată.

„În sistemul de educaţie avem circa 400.000 de angajaţi, dacă vorbim de didactic, nedidactic, auxiliari, inspectorate, cluburi sportive, Palatele Copiilor etc. Dacă unul dintre aceşti angajaţi nu respectă legea şi bunul simţ şi ajungem să avem o situaţie ca cea de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti nu înseamnă că este vorba de o situaţie generalizată", a mai spus demnitarul.

Acesta susţine că ministerul Educaţiei împreună cu cel al Justiţiei şi cu sindicatele, lucrează la crearea unui cadru legislativ mult mai clar „pentru a elimina din sistem un cadru didactic care nu respectă legea sau deontologia profesiei”.

„Este vorba de un cadru legislativ mult mai clar pentru a elimina din sistem un cadru didactic care nu respectă legea sau deontologia profesiei pe care o practică şi, în al doilea rând, instrumente legislative prin care profesorul să fie protejat”, a declarat Pricopie.

Bacalaureatul nu poate fi încă modificat

De altfel, ministerul pe care îl conduce nu va face modificări de structură în privinţa examenului de bacalaureat pentru următorii ani.

„Bacalaureatul nu poate fi schimbat, din punctul meu de vedere, de la un an la altul. E obligaţia noastră să anunţăm la începutul ciclului respectiv cum vor termina elevii ciclul acela. De aceea, nu am fost de acord cu ce se propunea prin Legea educaţiei nr. 1/2011, respectiv să se susţină un examen de bacalaureat după o formulă care nu a fost predată în liceu - transdisciplinară - şi după o formulă anunţată într-un timp relativ scurt. Eu cred că, deocamdată, nu avem voie să facem modificări pe bacalaureat. Ne putem gândi, fiind în 2014, ce vom face în 2018 sau 2020, dar nu ne putem gândi la modificări de structură pentru următorii ani. Am făcut modificări de programă, însă şi acelea nu sunt substanţiale, ci lucruri care ţin de o mai bună clarificare a temelor pe care elevii le au de parcurs pentru examenul de bacalareat, la slovacă, la italiană”, a spus Pricopie.


ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Mai marii de la Educaţie speră să le capteze astfel atenţia copiilor, însă învăţătorii nu ştiu cum vor face faţă predării online.

Noile manuale la română, religie, limba modernă, matematică şi explorarea mediului de la clasele I şi a II-a vor ajunge în şcoli până pe 5 septembrie 2014

De anul viitor, elevii din clasele întâi şi a II-a vor avea parte de manuale noi la materiile obligatorii Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, dar şi la Religie, inclusiv în format digital, o premieră aşteptată în învăţământul românesc. Noile manuale electronice vor fi accesate atât de elevi şi de profesori, cât şi de părinţi, pe conturi diferite, potrivit documentelor Ministerului Educaţiei.

Editorii susţin că lansarea noilor manuale, inclusiv cele digitale, ar putea fi din nou amânată

Editorii sunt îngrijoraţi că nici anul viitor nu vor fi scoase noile manuale pentru clasele I şi a II-a, spunând că nu au mai primit niciun semn de la Ministerul Educaţiei, după ce Remus Pricopie a anunţat că metodologia a fost finalizată şi va fi aprobată cel mai probabil în septembrie, termen depăşit. Ca atare, ar putea fi amânată şi introducerea manualelor digitale.

Costoiu: peste 2.400 de şcoli, conectate la internet în 2013. Restul, în 2014

Ofertele pentru conectarea la Internet a peste 2.400 de şcoli se află în stadiul final de evaluare, în perioada următoare urmând să fie anunţat câştigătorul, a declarat miercuri ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, prezent la conferinţa Future Communities. Oficialul a anunţat că anul viitor ar trebui să fie conectate toate şcolile din ţară.

Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

Primele manuale digitale, pentru clasa I şi a II-a, vor fi pe băncile elevilor de anul viitor, în timp ce problema şcolilor care se dărâmă ar putea fi soluţionată abia în doi-trei ani. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Adevărul Live.

Liceul Kretzulescu. Cum se învaţă în prima clasă „inteligentă“ din România. „Cursurile sunt ca un teambuilding”

Prima clasă digitală, inaugurată la începutul anului, este locul unde elevii şi profesorii comunică şi învaţă împreună pe tablete şi manuale digitale. În timp ce dascălii sunt timoraţi de experienţă, tinerii spun că se simt ca în teambuilding

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite