Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Reportaj din ultima zi de Bac 2015: „Da, mă, m-am plictisit, aşa că am ieşit la o ţigară“

2
28 Aug 2015 19:40:11
Autor: Ioana Nicolescu
55.000 de elevi au suţinut a doua sesiune de BAC 2015 FOTO Arhiva Adevărul
55.000 de elevi au suţinut a doua sesiune de BAC 2015 FOTO Arhiva Adevărul

Candidaţii la Bacalaureat au susţinut vineri ultima probă din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului. La Colegiul Tehnic Media din Capitală, majoritatea elevilor s-au grăbit să iasă cât mai repede din sala de examen.

Unii dintre ei erau deja la a treia încercare, dar tot nu învăţaseră nimic pentru examen. „Cred că mă întorc la vară", spune o fată fără prea multe griji, în timp ce se apropie de grupul de colegi care o aşteptau afară, în mare veselie, toţi proaspăt ieşiţi din examen. Un băiat vine grăbit în urma ei şi dă mâna cu băieţii din grup.

„Ai făcut, mă, ceva?", îl întreabă colegii.  „Da, mă, m-am plictisit, aşa că am ieşit la o ţigară", spune acesta râzând şmechereşte. Tot grupul râde. Se aude soneria unui telefon, o manea, iar unul dinte băieţi răspunde. „Da, mâcaţi-aş, am ieşit, am scris trei pagini, mă, nu ştiu cât de bine e, poate iau de data asta”, spune el râzând fără nicio grijă.

Bac-ul e mai mult un subiect de glumă pentru majoritatea dintre ei. La intrare este şi un grup de tineri care împart pliante pentru admiterea din toamnă la facultăţi private.

Alături, un grup de copii mai studioşi îşi calculează cu pixul pe plianetele de admitere la „Spiru Haret", dacă au rezolvat corect la a doua problemă de biologie. Un grup de fete iese din curtea şcolii îndreptându-se spre ei repede. „Ha! Digestia! Exact ce am învăţat", spune o fată ţopăind în extaz. Grupul râde, apoi fiecare în parte îşi dă cu părerea cum li s-au părut subiectele. 

„Grele aici, nu prea înţeleg, mie mi-a dat într-un fel, lui în alt fel. Bine, iau cinci oricum, dar poate ieşea mai mult la notă", zice unul dintre băieţi, aplecat peste calculele de pe pliant.

Un alt grup iese pe poarta şcolii, în faţă trece o tânără blondă îngrijită fără cusur, cu ochelari de soare. Trece tranşant cu capul sus pe lângă împăriţitorii de pliante aproape îmbrâncindu-i. „Uite-o şi p-aia, mă!", exclamă unul dintre băieţii ieşiţi la ţigară. Fata se urcă cu capul sus într-o maşină fără să se uite în urmă. Nu este singura tânără care iese sfidător pe poarta şcolii, mai sunt câţiva candidaţi care nu le dau atenţie celorlalţi. 

La un moment dat, într-unul din grupurile adunate la intrare se aud manele cântând la un telefon. Tot o sonerie. Băieţii se simt bine, din centrul de examen iese liniştit şi ultimul lor coleg. „Cum a fost, mă? Ce ai stat atâta?", îl întreabă unul dintre ei. „Bă, mâncaţi-aş, am scris patru pagini la biologie, tu cât ai scrisă dă-te-n...", se laudă băiatul în tricou alb. „Hai, bă, să mâncăm ceva că mi s-a făcut foame de când te aştept să ieşi odată", îi răspunde celălalt.

Elevii îşi vor afla rezultatele marţi, pe 1 septembrie, iar în aceeaşi zi pot depune contestaţii urmând ca rezultatele finale să fie afişate vineri, săptămâna viitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

trotuar
28.08.2015, 20:04:20

Articol tabloid "Fata se urcă cu capul sus într-o maşină fără să se uite în urmă. Nu este singura tânără care iese sfidător pe poarta şcolii, mai sunt câţiva candidaţi care nu le dau atenţie celorlalţi". Se înțelege că fata și ceilați care nu au stat la bârfă sunt "sfidători". Presupun că și ceilalți care au avut dialoguri normale dar nu sunt "demne" de a fi a fi citate în articol sunt tot "sfidători" dar nu au mașină. Jurnalismul trebuie să fie obiectiv nu subiectiv.

dracon
29.08.2015, 09:30:40

Da ce voiai sa scrie elogii la adresa cocalarilor astia , trebuia sa scrie mai frumos despre vocabularul tiganesc pe care il foloseau acesti imberbi ,care nu citisera un roman sau orice carte in viata lor.

Modifică Setările