Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Reprezentanţii elevilor: „Dorim o susţinere reală pentru cadrele didactice, nu doar o creştere a salariilor”

2
28 Oct 2019 15:50:17
Autor: Simona Chirciu
FOTO:
FOTO:

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) consideră proiectul privind de lege privind condiţiile de salarizare şi plată a pensiilor cadrelor didactice drept „o iniţiativă ce are ca scop primar încurajarea absolvenţilor de studii pedagogice să aleagă o carieră în sistemul educaţional românesc, dar care, nefiind însoţită de formare continuă, rămâne o formă fără fond”.

Proiectul de lege face referire la condiţiile de salarizare şi plată a pensiilor cadrelor didactice, iar printre prevederile sale se numără o indemnizaţie de pensionare de şase salarii medii brute pentru cadrele didactice care şi-au finalizat activitatea în sistem, cu condiţia de a avea experienţa de minimum treizeci de ani vechime. 

În cazul profesorilor care îşi desfăşoară activitatea în momentul adoptării măsurii, sumele alocate pentru “dezvoltarea personală” valorează cât două salarii minime brute pe an, arată CNE. Propunerea vizează şi cadrele didactice care predau în mediul rural. Potrivit proiectului, acestea vor primi o indemnizaţie de instalare reprezentând echivalentul a trei salarii medii brute pe economie. 

Motivul care stă la baza propunerii este lipsa de motivaţie resimţită de profesorii din mediul rural, care se confruntă cu dificultăţi în procesul instructiv-educativ, precum materiale didactice şi auxiliare insuficiente, infrastructură slabă şi dezinteres din partea elevilor, consideră CNE, într-un comunicat de presă remis Adevărul. 

„Deşi proiectul vine în sprijinul actului educaţional prin încercarea de a atrage resursă umană competentă şi dedicată la nivelul aparatului didactic, acesta nu ia în calcul problema participării strict declarative a unor cadre didactice la cursurile de formare profesională şi a evaluării de formă a activităţii acestora. De altfel, subfinanţarea educaţiei este un subiect mult mai complex, iar atenţia decidenţilor nu ar trebui să se concentreze doar asupra plăţii profesorilor, ci şi asupra dotării şcolilor, dintre care, în februarie 2019, un număr de 1460 încă aveau toaletele în curte. În ceea ce priveşte imposibilitatea profesorilor titularizaţi în mediul rural de a-şi schimba locul de muncă în primii cinci ani petrecuţi la catedră fără a fi obligaţi să restituie sumele încasate ca urmare a indemnizaţiei de instalare, considerăm că această măsură împiedică libertatea dezvoltării profesionale a acestora”, arată reprezentanţii elevilor.

„Suntem, din nou, în acel moment care caracterizează o criză politică şi se răsfrânge, din păcate, asupra elevilor. Niciodată nu vom susţine o măsură populistă; cheia pentru o educaţie de calitate pentru toţi nu stă în sume aruncate pe fereastră, într-o disperare cronică de a aduna voturi. Dorim o susţinere reală pentru cadrele didactice, care să nu fie reprezentată doar de o creştere a salariilor, ci şi de investiţii reale în ceea ce constituie organizarea şi implementarea unor programe de formare iniţială şi continuă.”, a declarat Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

M Costi
29.10.2019, 04:48:57

Nu e normal ca elevii ( persoane minore , sub 18 ani ! ) sa-si da cu parerea in privinta activitatii si salarizarii profesorilor , e ca-n povestea cu puii care invata gaina sa faca oua ! Acesti "reprezentanti ai elevilor" inca n-au responsabilitate legala , nu raspund in fata legii pt faptele lor si n-au nici drept de vot . Sunt doar niste potentiale marionete in mainile unor propagandisti .

Stan Toma
29.10.2019, 06:54:22

Este normal ca elevii să își dea cu presupusul in orice problema nu numai in cea privind salariul profesorilor. Următoarea propunere v-a fi de examinare anuală a competențelor profesorilor si notare a lor in functie de rezultatele obținute.

+1 (1 vot)