Rezistă şcolile noastre la un cutremur de peste şapte grade?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt toate şcolile din România expertizate din punct de vedere al riscului seismic? Avem certitudinea că toate rezistă şi nu cad în capul elevilor, astfel încât să avem sute, poate mii de tragedii la un viitor cutremur? Cine va răspunde într-un asemenea caz?

După cutremurul de noaptea trecută vreau să aduc în atenţia publică o altă posibilă bombă cu ceas, care ticăie, ticăie, până vă exploda la un moment dat.

Dacă nu gândim şi acţionăm preventiv, anticipând eventuale pericole, păţim ca în tragedia provocată de câinii vagabonzi, reacţionăm după ce s-a întâmplat nenorocirea, ne smulgem părul din cap, căutăm vinovaţii până când uitarea se aşterne peste caz.

Iar la următorul eveniment dramatic o luăm de la capăt.

Nu ştiu să existe evidenţe şi astfel de expertize de risc seismic peste tot,, pentru toate scolile. Dacă există, cu atât mai bine, să ştim şi noi cum stăm.

 Şcolile sunt ale statului, el este responsabil de vieţile copiilor care se află în ele. În loc să cheltuie banii pe vizite inutile, Victor Ponta ar da mai bine ordin pentru expertizarea imediată a şcolilor în privinţa riscului seismic. Actiunea nu poate fi lasata doar in seama administratiei locale, multe n-au bani nici de salarii.

Au trecut 36 de ani de la devastatorul cutremur din 1977. Cam aceasta este perioada de ciclicitate a cutremurelor vrâncene, 35-40 de ani.

În cel mai negru scenariu, dacă nu se mai repetă norocul din 1977, cu ora de producere 21.30, un nou cutremur s-ar putea produce în timpul orelor de curs.

Chiar dacă nu se prăbuşeşte toată clădirea şcolii, bucăţi de tencuială, de tavan, cărămizi din etajele superioare ar putea genera ravagii, în clase cu 30 de elevi înghesuiţi în spaţii limitate.

Lipsa de educaţie antiseismică şi de repetiţii periodice de evacuare ar amplifica pierderile şi accidentările, până la cote greu de imaginat.

Raţional şi logic ar fi să acţionăm preventiv, înainte de a se produce evenimentul, să introducem avizul de funcţionare de risc seismic, să nu se permită intrarea elevilor în şcolile care nu au acest aviz.

Sunt şcoli construite în urmă cu 100 de ani şi mai bine, când nu existau tehnologiile de azi. Liceele centenare, bunăoară. Cutremurele succesive şi intemperiile le-au şubrezit structura de rezistenţă, astfel încât e greu de presupus că ar trece cu bine de un nou cutremur de peste şapte grade.

Cum consolidarea unora dintre ele nu mai este, tehnic, posibilă, soluţia ar fi construcţia unor clădiri moderne, alături de cele vechi, eventual cu bani europeni, iar când aceste sunt gata elevii sunt mutaţi în noile clădiri iar cele vechi pot fi demolate.

Există în Ministerul Educaţiei vreun departament, vreun serviciu, care să se ocupe de aceste problematici, să dea soluţiile cuvenite? Mi-e teamă că nu.

Sigur, primăriile sunt proprietare şi administratori ale clădirilor şi terenurilor şcolilor. Dar nu trebuie lăsate de capul lor.

Există instituţii ale statului, Prefecturi, Consilii Judeţene, Ministerul Educaţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor, care pot şi trebuie să monitorizeze, pot şi trebuie să contribuie cu expertize şi chiar cu bani, să controleze situaţiile care ies din normal şi să le urmărească până la rezolvarea finală.

Altfel, să ne dăm cu capul de pereţi, să căutăm la infinit vinovaţi, postfactum, după ce nenorocirea şi tragediile s-au produs, nu serveşte nimănui.

Aşteptăm de la Ministrul Educaţiei, de la Ministrul Administraţiei o evaluare a acestei problematici, un plan de măsuri cu termene exacte, având în vedere că ceasul apropierii unui alt cutremur devastator ticăie, ticăie...

Răspunde actualul ministru al Educaţiei pentru sute, poate mii de vieţi pierdute în şcoli, la un eventual cutremur devastator?

Şi o întrebare. Dle Ponta,  cluburile de poker au fost recent reglementate prin OUG. Vieţile copiilor noştri n-ar merita şi ele o OUG?

Ce este mai important?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite