REZULTATE BACALAUREAT 2013 Lacrimi de bucurie sau de deznădejde printre elevi: „Am luat Bacu’, plec la mare!“ / „Trebuie să dau şi la toamnă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultate Bacalaureat 2013 / Astăzi s-au afişat rezultatele finale de la Bacalaureat 2013. Notele după contestaţii au fost deja afişate la avizierele liceelor şi vor fi publicate pe bacalaureat.edu.ro. Rata de promovare după contestaţii a crescut cu 1%, potrivit Ministerului Educaţiei, mai mare cu aproape 12% faţă de 2012. Mii de elevi au avut motiv de fericire, însă alţii au aflat că trebuie să se prezinte şi în sesiunea din toamnă.

BUCUREŞTI  Medii mai mici, dar şi promovaţi la Bac după contestaţii în Capitală. Faţă de îmbulzeala de luni, când au fost afişare rezultatele parţiale, candidaţii nu s-au mai înghesuit la aviziere vineri, când s-au afişat rezultatele finale. Procentul de promovare la examenul de Bacalaureat 2013 a crescut cu aproape 2% în Bucureşti în urma contestaţiilor, de la 50,05% la 51,89%, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Capitalei (ISMB).

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ s-au depus aproape 100 de contestaţii, şi doar 39 de copii au obţinut note mai mari în urma recorectării tezelor.

La fel ca peste tot în Bucureşti, cele mai multe contestaţii au fost depuse la prima probă scrisă, cea de Limba şi Literatura Română, unde a picat poezia la partea de eseu din ambele variante de subiecte (profil Uman şi profil Real).

„La Română am depus contestaţie, cum să nu? Este vorba de o apreciere, în fond, fiindcă la eseu le-a picat poezia, iar proba în sine este subiectivă. Băiatul meu a făcut greşeala să nu scrie minimum două pagini, la fel ca mulţi alţii dintre cei care au contestat teza de la Română. El a fost convins că poate obţine mai mult dacă face contestaţie şi chiar a reuşit“, a spus tatăl unui candidat care a dat examenul de Bac la centrul de la  „George Coşbuc“. 

PLOIEŞTI La Colegiul „Spiru Haret“ din Ploieşti, candidaţii au venit încă de dimineaţă în curtea liceului, câţiva însoţiţi de părinţi, iar în unele cazuri, printre ei s-au amestecat doar rude sau cunoştinţe mai curajoase decât absolvenţii care au aşteptat acasă rezultatul recorectării.

La „Spiru“ au depus contestaţii 80 de liceeni, iar promovabilitatea, înainte de acestea, a fost de 62%. Din nefericire, recorectarea a adus rezultatele sperate doar pentru 7 dintre ei, şi câştigarea a încă trei procente pe întreg colegiul.

Contestaţiile le-au adus la media generală acele sutimi necesare pentru promovarea examenului şi, implicit, şansa de a fi admişi la facultate şi plecarea în zilele următoare la mare, alături de prieteni. „Mai aveam nevoie doar de 50 de sutimi la matematică, mi-au dat 60 de sutimi după recorectare şi am obţinut şi puţin peste media 6. Am luat BAC-ul, plec la mare!“, era bucuros Irinel Ivan, unul dintre candidaţii de la „Spiru Haret“.

CONSTANŢA Promovabilitatea în judeţul Constanţa a crescut de la 54,28% la 55,4%, în urma contestaţiilor depuse de candidaţi la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013.

Alex, care a susţinut examenul la Centrul „Mircea cel Bătrân“, era nemulţumit că la materia unde a făcut contestaţie, Psihologie, notele sunt aceleaşi: „Am exact ca înainte, 8,40. Sigur am făcut mai bine de atât. Eu m-am apreciat corect, la celelalte materii am luat cât am estimat. Nici colegii care au făcut contestaţie la Istorie nu au primit mai mult, după cum se aşteptau. La Română, da, au mai ridicat notele“.

SIBIU Dintre cei 1.716 elevi din Sibiu care au răsuflat uşuraţi când au fost afişate listele cu rezultate Bacalaureat 2013, 384 au medii cuprinse între 6 şi 6,99, 445 între 7 şi 7,99, 503 între 8 şi 8,99, 407 între 9 şi 9,99 şi 3 eleve au media 10.

Bogdan Bătrânu este printre cei care nu au reuşit să treacă de prima sesiune de Bacalaureat nici după contestaţii. A luat iniţial 5,90 la istorie şi 5,23 la română şi a făcut contestaţii. După, i-a crescut puţin nota la română, la 5,55, însă i-a scăzut cu aproape un punct cea la istorie, la 5,10.

„Din păcate au scăzut cu câteva sutimi în loc să crească şi va trebui să mă prezint şi în toamnă”, spune Bogdan.

SĂLAJ Printre candidaţii din Sălaj care au astăzi motive de bucurie se numără şi Varga Johanna, absolventă a Liceului Reformat „Wesselenyi“ din Zalău. Johanna a fost notată cu 9,50 la proba de limba şi literatura maghairă, cu 8,20 la istorie şi cu 9,05 la filosofie, dar şi-a picat examenul la limba şi literatura română, unde a luat doar 3,70. Ea a făcut, însă, contestaţie, iar în urma recorectării lucrării ei de la limba şi literatura română, nota i-a fost mărită cu 1,30 puncte, adică exact cu cât avea nevoie pentru a atinge pragul notei 5 şi a obţine, astfel, promovarea.

Şi Kocsis  Henrieta, absolventă a Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai“ din Zalău, poate sărbători astăzi promovarea bacalaureatului, după ce nota ei la limba şi literatura română a fost mărită, după contestaţie, de la 3,95 la 5,30.  Henrieta obţinuse note bunicele la celelalte probe: 7,20 la istorie, 7,40 la limba şi literatura maghiară şi nota maximă, 10, la sociologie.

CLUJ La cele 18 centre de examen din judeţul Cluj s-au afişat notele finale la BAC 2013, după contestaţii. La Colegiul Naţional „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca erau şi cazuri de note mărite după recorectare, dar şi micşorate.

În jurul orei 13.30, pe strada Avram Iancu, unde se află Colegiul Naţional „George Coşbuc“, un tată se uita la listele cu notele finale la Bacalaureat, după contestaţii. Se uita şi vorbea la telefon , spune cu cât a crescut nota unuia şi altuia. Alături, o tânără care exclamă de bucurie: „Uraa! Uite (n.r. şi îi arată prietenului care era cu ea), mi-au mărit nota. Nu-mi vine să cred!“.

Ea făcuse contestaţie la Fizică şi Română, iar la Fizică i-a fost mărită nota de la 8,20 la 9,10. În schimb, la Română, nu. „La Română am luat 9,15 şi după recorectare mi-au dat 8,90, dar cum diferenţa nu este mai mare de 50 de sutimi nota rămâne aceeaşi“, explică tânăra, Carina Mihu, în vârstă de 19 ani, absolventă a profilului de Ştiinţele Naturii la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ din Cluj.

TIMIŞ Unul dintre cei 60 de candidaţi care au promovat examenul de Bacalaureat după contestaţii în judeţul Timiş este Raul Cica, absolvent al Grupului Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii din Timişoara. Tânărul a avut note bune la Matematică (M1) şi la proba la alegere (Biologie), însă nota de la examenul de limba română, sub 5, l-a făcut să pice Bac-ul. După afişarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor, însă, fostul licean nu-şi mai încăpea în piele de fericire. „Sunt foarte bucuros, am avut 4,40 la Limba Română, iar după contestaţie am primit 5,05, ceea ce înseamnă că am trecut Bacul. Am avut note bune la matematică, 7,90, şi la bioogie, 8,50, iar media finală este acum 7,15“, a spus zâmbind Raul Cica.

VASLUI După reolvarea contestaţiilor la examenul de bacalaureat 2013, procentul de promovabilitate în judeţul Vaslui a crescut cu un procent, ceea ce înseamnă că numărul absolvenţilor care şi-au mărit mediile a fost de 2.025. După îndelungi aşteptări şi nervi întinşi la maxim, reultatele finale au fost afişate la avizierele centrelor de examen la ora 14:30. „S-a făcut dreptate!“, a exclamat unul dintre elevii care după contestaţii au luat examenul de Bacalaureat.

OLT  La Colegiul Naţional “Ion Minulescu”, din Slatina, rezultatele contestaţiilor s-au afişat iniţial vineri dimineaţă, în jurul orelor 10.00, pentru ca, la nici cinci minute, acestea să fie dezlipite de către personalul liceului şi reafişate câteva ore mai târziu, spre totala dezamăgire şi nedumerire a celor prezenţi. “Nici nu am apucat bine să ne uităm ce am făcut după contestaţii că cei de la secretariatul liceului au venit şi au dezlipit foile cu notele. Adică - la noi, ca la proşti. Stăm în stre de atâtea zile şi, acum, când ştim că trebuie să se termine tot calvarul ăsta, ne ţin alţii pe jar din tot felul de motive idioate! Nu se poate aşa ceva!”, spuneau, aprope la unison, elevii şi părinţii acestora, în faţa scărilor liceului.

Ca de obicei, majoritatea celor care au contestat notele de la BAC 2013 nu au primit răspunsul dorit. Dacă primele rezultate ale bacalaureatului indicau, duminică – 7 iulie, 1.936 de promovaţi şi un procent de promovare de 43,43 %, după contestaţii, cifrele s-au modificat. În urma recorectării celor 1.210 lucrări, procentul de promovare a crescut cu un procent la 44,25 %.

VÂLCEA Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat 2013 s-au afişat cu o întârziere de peste două ore şi jumătate faţă de ora anunţată iniţial. Din această cauză, mai toţi elevii şi părinţii din Râmnicu Vâlcea, care au sosit la şcoli încă de la primele ore ale dimineţii, nu au mai avut răbdare şi au plecat înainte de afişarea notelor.

„E bătaie de joc, ne ţin în suspans de atâtea ore. Trecem prin multe emoţii. Luni au afişat notele la 12.00, iar acum întârzie nejustificat deşi, ni s-a spus că plicurile cu rezultatele sunt în şcoală. Am făcut contestaţie la toate probele scrise pentru că mai aveam nevoie de 2 sutimi pentru a promova”, spune supărată mama unei absolvente de la Colegiul naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, care nu a dorit să-şi decline identitatea.

Deranjaţi de situaţie s-au declarat şi candidaţii care au depus contestaţii. „Sunt extrem de nemulţumită şi dezamăgită de cum a fost organizat examenul de Bacalaureat. Din păcate, noi nu putem schimba nimic. Am depus contestaţii la Română, pentru că am luat 8,90, şi la Istorie, unde am obţinut 8,25. Consider că am făcut mai mult şi am nevoie de medie mare pentru că vreau să merg la Facultatea de Ştiinţe Politice la Bucureşti. Am fost acceptată şi la Universitatea din Westminster, Anglia, dar am decis să rămân deocamdată în România”, povesteşte Alexandra, o absolventă a Colegiului Mircea cel Bătrân.

GIURGIU  Nevoiţi să aştepte ore în şir în faţa centrelor de examen pentru a afla dacă au promovat examenul de Bacalaureat 2013 ori au obţinut o medie mai bună, candidaţii au criticat încă o dată sistemul rigid al Ministerului Educaţiei şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Numai în România se poate întâmpla aşa ceva. Stăm aici de două ore şi niciun semn de la comisie” susţinea nervos unul dintre cei aproximativ 20 de tineri care aşteptau cu înfrigurare afişarea notelor.

Comisia responsabilă cu afişarea rezultatelor a aşteptat “undă verde” din partea Inspectoratului pentru a lipi la avizier notele finale ale candidaţilor.

BUZĂU  Liceul cu Program Sportiv a afişat rezultatele cu o oră mai devreme decât celelalte unităţi de învăţământ din Buzău. Cei mai mulţi dintre liceenii contestatari au fost dezamăgiţi după aflarea rezultatelor de la recorectare.

Ciprian Dedu a terminat liceul la Liceul cu Program Sportiv şi îşi doreşte foarte mult să ajungă la o facultate de profil. Din păcate, a luat o notă prea mică la Bacalaureat şi a depus o contestaţie la Limba Română, sperând să îşi ridice nota peste limita de promovare. A obţinut mai mult, după recorectare, însă nu suficient.

„Ştiu că am făcut mai mult, 20 de sutimi am luat în plus dar ce să faci cu ele. De la 3,75, până la 5, mai aveam nevoie de un punct şi 25. La română a fost problema, ştiam că am făcut bine, am vorbit cu prieteni care au dat, mi-au spus că am făcut bine, aşa că mă aşteptam să iau cel puţin 5. O să dau în toamnă şi o să mă duc la o postliceală, pentru că sunt destule pentru care nu trebuie Bac. Contează să mai înveţi ceva, între timp, pentru că Bac-ul mai ai timp să îl dai. Acum, greşelile mi le-am văzut, mai trebuie să repar ce am greşit şi să merg mai departe. Profesorii şi-au dat silinţa, au încercat să ne înveţe dar adevărul e că nici noi nu am învăţat prea mult. Trebuia să aprofundăm mai mult”, a declarat Ciprian.
 

La acest articol au contribuit: Ionuţ Balaban, Valu Silaghi, Florina Pop, Olimpia Man, Ramona Găină, Sînziana Ionescu, Dana Mihai, Mugurel Manea, Irina Rîpan, Bogdan Vladu, Iulian Bunilă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite