Rezultate simulare Bac 2015. Despre rezultatele dezastruoase de la simularea Bac-ului, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultate Simulare Bac 38-39% din elevi au promovat     FOTO: Adevărul/Eduard Enea
Rezultate Simulare Bac 38-39% din elevi au promovat     FOTO: Adevărul/Eduard Enea

Rezultate simulare Bac. Mai puţin de 40% din elevii care au susţinut simularea Bac-ului au promovat, potrivit datelor comunicate de Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Despre aceste rezultate, dar şi despre rezultatele simulării Evaluării Naţionale şi ce soluţii mai au tinerii care sunt la limita mediei de trecere, am discutat înpreună cu experţii, la Adevărul Live.

În platou au fost invitaţi profesoara de limba română Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, consilierul în carieră Mihaela Feodorof, fondatorul "Yourway, Life and Career Counseling" şi Ritu Cazacu, fondatorul "Centru Pregătire Bac". De asemenea, prin Skype ni se va alătura şi expertul în educaţie Marian Staş.

Împreună am dezbătut cauzele rezultatelor dezastruoase de la simularea Bacalaureatului şi soluţiile pe care le au la îndemână elevii pentru a recupera în timpul rămas până la examen. De asemenea, am vorbit despre rezultatele simulării Evaluării Naţionale, unde aproape 51% din elevii claselor a VIII-a au luat note peste 5, în timp ce la simularea de anul trecut doar 49% au obţinut note de promovare.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat în weekend, la emisiunea "După 20 de ani" că rata de promovare la simularea Bacalaureatului este de 38-39%. Cîmpeanu a pus noul eşec al absolvenţilor de liceu pe seama curriculei învechite şi pe modul de formulare al subiectelor. De altfel, el a explicat că ministerul ia în calcul, pe viitor, un Bacalaureat şi mai diferenţiat decât cel actual, mai exact un Bacalaureat profesional şi unul ştiinţific.

Datele publicate de Ministerul Educaţiei arată astfel:

Clasa a XII-a, ponderea notelor peste 5

  •     Limba Română - 61,36% (procentaj superior celui de anul trecut: 52,80%),
  •     Limba Maternă - 75,49%
  •     Proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie) - 52,49% (procentaj superior faţă de 2014 - 42,51%),
  •     Proba la alegere a profilului - 60,30% (cu peste 7 procente în raport 2014 - 53,92%).

Clasa a XI-a, ponderea notelor peste 5

  •     Limba română - 51,77% (în creştere cu peste 7 procente faţă de 2014 - 44,22%),
  •     Proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie) - 42,35% (în creştere cu peste 6 procente faţă de anul trecut -36,32%)
  •     Limba maternă - 56,97% (în scădere faţă de 2014 - 62,42%).


Rata de participare a fost de 86,41% la clasa a XI-a (128.052 de elevi prezenţi din 148.143 de elevi înscrişi), respectiv 83,31% la clasa a XII-a (147.454 de elevi prezenţi din 177.000 de elevi înscrişi).

Cele mai importante declaraţii LIVE:

Ritu Cazacu: BAC-ul nu este un examen care trebuie pregătit doar în clasa a XII-a. Acest examen ar trebui pregătit începând cu clasa a X-a. Vin copii în clasa a XII-a, pe care noi trebuie să începem să îi pregătim cu materia din clasa a IX-a şi atunci când îi întrebăm dar ce aţi făcut până acum: Ne-am relaxat.

Ecaterina Stanca: Există elevi care cred că se pot pregăti în două luni însă este imposibil. Trebuie citite oprele literare, iar faptul că elevii din clasa a XI-a au susţinut şi anul trecut simulare, anul acest i-a ajutat mult la simularea din clasa a XII-a.

Gradul de dificultate este mai mare acum la Limba şi Literatura Română, copiii trebuie să aibă abilităţi de analiză mai bune, să demonstreze că au înţeles evoluţia personajului. Uneori este greu pentru ei să distingă între latura psihologică şi cea morală.

Mihaela Feodorof: Ceea ce ni se întâmplă astăzi este efectul unor demersuri eronate şi a unui sistem deficitar de mult prea mult timp. Copiii nu învaţă pentru că sunt demotivaţi, au în societate multe exemple de reuşită care nu s-au clădit pe studiu şi pe şcoală. Nu au o relaţie constantă care să îi susţină acest demers educaţional. Întâlnesc şi oameni care nu îi stimulează, nu îi încurajează.

Marian Staş: Subiectele de Matematică sunt aboslut accesibile pentru un elev mediocru, iar nota 6 este foarte uşor de obţinut. Copiii aceştia nu învaţă şi nu au la dispoziţie elemente de structură critică. La Limba Română copiii trebuie să vadă consecinţe logice, să facă distincţia dintre portret moral şi psihologic, când ei nu au gândire critică pentru că nu este încurajată de sistemul educaţional preuniversitare.

Adevărul: Cum v-a venit ideea de a pune bazele unui centru de pregătire pentru BAC?

Ritu Cazacu: Acum 4 ani când am lansat acest proiect nu a fost întâmplător că am ales această direcţie. Educaţia reprezintă o îngrijorare pentru lume în general. Vorbim de BAC ca despre modă. Educaţia nu este o cursă sprint, este un maraton. Dăm vina unii pe alţii, părinţii pe profesori, profesorii pe elevi, însă pierde toată lumea. O ţară care nu investeşte în educaţie se sinucide lent, iar investiţia nu este doar financiară ci şi de atenţie, de tratare a subiectului cu seriozitate. Aici, fiecare vrea să îşi acopere partea de ineficienţă, de incompetenţă.

Marian Staş: Societatea are nevoie să îşi asume cel mai important proiect public al României, modernizarea educaţiei pentru secolul XXI. Cauza răului în societate este lipsa de educaţie, spunea şi academicianul Solomon Marcus.

Mihaela Feodorof: Noi lucrăm cu toţi copiii, însă în special cu cei de la 14 ani în sus. Rolul nostru este identificarea şi dezvoltarea potenţialului copilului. Ar trebui să urmărim cauzele pentru care educaţia nu reuşeşte să susţină copilul în procesul său de dezvoltare, ca să poată alege drumul pe care îl va urma. 

Orice individ face lucruri în viaţă cu rezultate împlinitoare ori cu drag, din dorinţă şi pasiune ori de frică ori pentru bani.

Adevărul: Aveţi un prioect care oferă pregătire copiilor pentru BAC, pe care l-aţi împărţit în rural şi urban. De ce?

Ritu Cazacu: Am primit multe telefoane din ţară. Am organizat o simulare online, unde putea intra oricine din ţară. Am rămas surprinsă că jumătate din elevi erau din mediul rural. Oricine are acces la un calculator şi la Internet poate intra în pregătire cu noi de oriunde din ţără, doar că am realizat că nu toată lumea are acces la tehnologie. Printr-un proiect finanţat cu fonduri europene vom lansa, într-o lună sper, aceste proiecte în rural şi urban. Pe lângă pregătire faţă în faţă, vom digitiza manuale, astfel încât cei care nu pot sau nu văr să cumpere manuale să poată descărca de la noi. Totul este gratuit.

Mihaela Feodorof: Nu se investeşte în educaţie, nu se investeşte în profesori ca să fie acolo unde şi-au dorit, la catedră şi nu realizând statistici şi completând formulare. Ne uităm ca la o cheltuială când vorbinm de educaţie, dar nu este cheltuială, este investiţie.

Ecaterina Stanca: Cred că s-ar putea lucra inclusiv la programa de Bacalaureat. Unii elevi sunt nemulţumiţi că este prea multă materie. Pe vremea noastră era mai multă, dar nu aşa de detaliată. Acum, elevii trebuie să demonstreze multe abilităţi şi le cerem la 18 ani abilităţi de critic literar. Dacă romanul este citit cu atenţie sub îndrumarea unui profesor care ştie să decripteze textul, pot avea o panoramă a modului diferit în care se poate interpreta o idee şi pot produce chiar ei idei interesante.

Adevărul: Rezultatele Evaluării Naţionale oferă indicii despre rezultatele la Bacalaureat de peste patru ani. Îmi spun profesorii că vin elevi care în clasa a XI-a abia ştiu să citească. Ce vor face ei la BAC?

Mihaela Feodorof: Sunt elevi care au intrat la liceu cu 9 şi 10 şi au rezultate dezastruoase la BAC, pentru că pe ei sistemul îi pierde. Sunt copii olimpici cu rezultate proaste la BAC. 

Ecaterina Stanca: A fi olimpic înseamnă să ai imaginaţie, să ai idei bogate, însă la BAC este altceva. La subiectul al treilea trebuie să înveţi nişte noţiuni şi nu ai cum să îţi dai prea mult cu părerea. Când stăpâneşti aparatul critic, nu este foarte greu să îl aplici apoi. 


Rezultate simulare Bac. De ce avem şi anul acesta rezultate dezastruoase la simularea Bac-ului

Ministrul Educaţiei: Din 2017, se schimbă programa la clasa a V-a. Rata de promovare la simularea Bac-ului e 38%

Rezultate Simulare Evaluare Naţională 2015. Jumătate dintre elevi au picat testul

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite