Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Rezultatele la Evaluarea Naţională. Între realitate şi mistificări

27
19 Jun 2018 13:40:23
Ştefan Vlaston

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

Iată cifrele reale. Număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a, 171.000. Conform comunicatului Ministerului Educaţiei, s-au prezentat la examen 142.847 elevi, adică 83,5%. Aproape 17%, circa 29.000 de elevi, n-au considerat că sunt capabili să ia examenul. Puţini au rămas probabil corigenţi, deşi la clasa a VIII-a nu se prea lasă corigenţi, ca să nu „stricăm” viitorul copiilor. Aceasta e prima realitate.

Dintre cei prezentaţi la examen, 104.972 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) - 73,5%, spune ministerul. Raportaţi însă la 171.000 elevi existenţi în clasa a VIII-a, obţinem un procent de 61% pentru cei care au promovat examenul.

Să ne înţelegem. Nu este de aşteptat ca absolut toţi elevii să ia note peste 5 la acest examen. Dar ca aproape 40% să nu fie în stare să ia note de trecere e prea mult. Şi pentru aceşti elevi contribuabilii au plătit salarii profesorilor şi cheltuieli legate de funcţionarea şcolilor.

La matematică, doar 87.577 au luat peste 5. Raportat la numărul de elevi înscrişi în clasa a VIII-a, obţinem un procent de 51%. Şi pe ce subiecte. Iată primele subiecte care asigurau nota 5:

Şi la subiectul III erau chestiuni simple, la punctele a şi b. Să se afle unghiul de la baza unui triunghi isoscel ştiind că unghiul de la vârf este 150 grade, sau să se afle perimetrul unui triunghi echilateral cu latura dată. Nota 6.50-7.00 se putea obţine cu uşurinţă. Cu toate acestea, 49% dintre elevi absolvenţi de gimnaziu n-au luat nici măcar nota 5 la matematică. A cui este vina? Am scris şi eu şi alţii zeci de articole cu explicaţii. Nimic. În fiecare vară constatăm situaţia catastrofală de la examenele de absolvire, şi nimic nu se schimbă.

Şi procentul notelor mari este uluitor. La Bucureşti 40% dintre elevi au luat între 8-10. Şi atunci, de unde discrepanţa aceasta?

Să recapitulăm

171.000 elevi înscrişi în clasa a VIII-a. 142.847 se prezintă la examen, adică un procent de 83,5%. Dintre cei prezenţi, doar 104.972 iau note peste 5, adică 61% şi nu 73,5% cât spune ministerul, ignorându-i pe cei care nici nu au venit la examen.

La matematică situaţia e şi mai groasă. Doar 87.577 au luat peste 5, adică 51%, pe subiecte extrem de simple. 49% n-au fost în stare sa efectueze calcule elementare, sau nici nu s-au prezentat la examen, ştiind ca nu sunt în stare sa le rezolve.

N-am văzut nici în anii trecuţi, n-o să vedem nici anul acesta, vreo analiză, o preocupare a ministerului pentru situaţia aceasta catastrofală. Situaţie de care este conştient şi Liviu Dragnea, dacă la ultimul Congres a declarat:

„România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat. Nu trebuie să ocolim realitatea şi nici să ne lăsăm păcăliţi de declaraţiile politice.“

El vorbeşte, el aude.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

L--- Lara
19.06.2018, 15:05:32

"Dar ca aproape 40% să nu fie în stare să ia note de trecere, e prea mult. " E prea mult ca pseudo-specialisti in educatie sa-si dea cu parerea folosind exprimarea coanei Dancila de Videle. E prea mult ca un fost profesor de liceu ( Vlaston) sa nu fie capabil sa scrie corect nici dupa zeci de ani la catedra. Indiferent care este nivelul scolii romanesti este rusinos ca intr-un jurnal ca Adevarul sa fie critica aceasta scoala de catre o persoana care scrie: "un prim bilant a situatiei" "Dintre cei prezentaţi la examen, 104.972 de candidaţi a obţinut medii" 42% analfabeti functional si pseudo-specialistul Vlaston se mira ca un copil de 14 ani nu e capabil sa calculeze o medie aritmetica sau linia mijlocie a unui trapez! Nu, nu sunt capabili, nu au nivelul de inteligenta necesar, iar unii ( si nu putini) nu au conditiile necesare pentru a -si face temele, a se pregati pentru un examen etc. Cu burta goala si cu 4-5 frati, surori in aceeasi camera e greu sa inveti formula perimetrului unui triunghi. Asta e realitatea si toate mirarile astea prostesti incep sa devina mai mult decat caraghioase. Bineinteles exista si un procent de tineri care nu considera ca scoala este importanta, nu merita efortul sa invete, dar acest fapt e valabil in orice societate, nu numai in Romania. Dumneata, Vlaston, fost profesor de liceu, de ce nu esti capabil sa inveti gramatica limbii romane?

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
19.06.2018, 16:51:21

Postulat: tampiteii frustrati nu vor intra niciodata pe site-urile ziarelor pentru a comenta articole si, eventual, pentru a intra in discutii pe marginea subiectelor articolelor cu alti comentatori, ci doar pentru a se autodemonstra ca atare, cersind atentia din postura de..”corectori”:))

-4 (6 voturi)
L--- Lara
19.06.2018, 18:33:47

Bravo agramatilor care au dat minusuri comentariului meu. Vlaston , dupa ce si-a corectat cateva din greselile semnalate in comentariul meu ( nu pe toate, pentru ca nu a reusit sa le determine!) nici macar nu a scris un " multumesc", asa cum ar face o persoana bine crescuta. Ceilalti cu minusurile sunteti in mod sigur sustinatori ai coanei Dancila prima agramata a tarii. Ce exemplu dati tinerilor? Cum le puteti cere sa invete si sa aiba rezultate bune la scoala daca sustineti niste agramati?

+2 (4 voturi)
marin boy
19.06.2018, 15:21:57

-Pai de ce ar invata un elev cand, din media, afla ca pentru a ajunge CEO la o mare companie multinationala este de ajuns sa sti sa faci cafele si unde in astfel de CEO spune ca nu ai nevoie de cunostinte pentru a fi profesionist?

-1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
19.06.2018, 17:18:22

Scoala, examen oral evaluare istorie clasa a VIII-a (si ultima pentru o gramada de viitori fanfaroni caraghiosi si ofticosi, bleableaisti de duzina care vor putea fi gasiti mai tarziu pe site-urile ziarelor, cersind atentia din postura de ”corectori”, demonstrandu-se a fi astfel intruchiparea personajului la care se refera proverbul burundez ”Stupidul nu-i caraghios destul daca nu-i si..corector fudul”(sau cam asa ceva:))) Profesoara catre eleva Lara (supranumita de colegi ”Lara Croft Tomb-eron Raider”) - Lara , ia spune, cand si cine l-a batut pentru întia oară pe Stefan cel Mare..? - Cand era mic. Mă-sa.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările