„România Educată”: Admiterea la liceu înainte de Evaluarea Naţională. Ce alte modificări se pregătesc in Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de liceu vor putea opta pentru trei rute educaţionale
Elevii de liceu vor putea opta pentru trei rute educaţionale

Proiectul „România Educată”, care promite o mică revoluţie în sistemul de educaţie, va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern prin memorandum, după ultimele consultări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă şi decidenţii politici.

Proiectul lansat în 2016 armonizează, într-un singur document, un set de obiective şi de ţinte pentru educaţie, până în 2030.

Principala modificare adusă sistemului de educaţie vizează învăţământul liceal, unde vor exista trei rute – teoretic, profesional şi vocaţional – cu aceeaşi durată (4 ani), absolvenţii lor putând intra direct în examenul de bacalaureat, iar transferul/tranziţiile posibile între acestea se pot realiza anual, în baza unui examen. La nivelul liceelor profesionale, autorităţile speră la o colaborare strânsă cu mediul privat, pentru o mai bună incluziunie pe piaţa muncii a elevilor care termină un liceu profesional sau tehnologic. „Vrem să împingem copiii cât mai mult spre ruta educaţională sau vocaţională care să îi ducă spre o carieră”, a declarat consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Un alt element de noutate este posibilitatea liceelor de a organiza examene de admitere. Acestea ar urma să fie organizate înainte de examenul naţional, iar locurile neocupate în urma testărilor vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la Evaluarea Naţională.

O întrebare la care încă autorităţile nu au un răspuns este dacă nota la Evaluarea Naţională va mai conta, în cazul în care elevul a luat deja examenul de admitere la liceu. De asemenea, nu este clar dacă mediile din gimnaziu vor fi luate în calcul pentru admiterea la liceul. „Va fi decizia liceelor dacă vor ţine cont de ele”, spune Ligia Deca.

BAC pe modelul testelor PISA 

Bacalaureatul „evaluează competenţe şi urmăreşte un profil naţional pe care toţi absolvenţii de liceu trebuie să îl deţină, indiferent de rută. Accentul se pune pe competenţe reale. În urma promovării acestuia, tinerii vor putea accesa programe de studii universitare”, se arată în document. Examenul de Bacalaureat va fi format din testări transdisciplinare şi ar putea fi asemănător testelor PISA. Acesta va putea fi susţinut şi de elevii de la şcolile profesionale sau liceele tehnologice.

În plus, în clasele I-IV evaluarea la clasă se va face prin calificative, iar evaluarile anuale vor fi axate pe competenţe cheie şi vor include şi un raport din partea consilierului şcolar. 

La clasele V-VIII evaluarea curentă la clasă se va face prin note, iar tezele de final de an vor fi cu subiect unic, la care se adaugă şi raportul din partea consilierului şcolar. 

Consilierul prezidenţial Ligia Deca a precizat că aceste modificări nu vor avea loc brusc, termenele pentru implementarea propunerilor urmând a fi stabilite de decidenţii politici.

În ceea ce priveşte organizarea sistemului de educaţie, pachetul de reforme prevede spargerea actualelor inspectorate judeţene şi împărţirea atribuţiilor lor între Centrele Judeţene pentru Învăţământ Preuniversitar şi Centrele Judeţene pentru Formare Continuă, Asistenţă şi Resurse Educaţionale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite