Şcoală

articolul anterior

România Educată aşteaptă la semaforul scenarist de la Cotroceni

5
6 Aug 2020 13:06:24
Cristian Ghingheş

Înainte să intrăm în subiectul zilei: ştie cineva de când conducerea diferitelor domenii (gen educaţia) a fost transferată, din punct de vedere constituţional, de la Guvern la preşedintele României? Sau avem (din nou) de-a face cu un premier de paie şi un preşedinte ce taie şi spânzură?

Cât despre conţinutul declaraţiilor de ieri, e aberant să ceri revenirea la şcoală în sistem descentralizat când tot sistemul pute a centralizare excesivă, cu inspectori şcolari şi şefi DSP numiţi politic pe linie de partid, dar de către miniştri. Plus că o descentralizare făcută pe genunchi nu va produce decât inegalităţi şi mai mari între localităţile care nu pot şi cele care au cu ce.

Practic, guvernanţii au zis aşa: noi, la centru, ne spălăm pe cap. Responsabilitatea e în local, dar pâinea, funia şi cuţitul tot noi le ţinem sub cheie în această “Românie Educată”.

Şi observ că iar avem de-a face cu “scenarii” (verde, galben, roşu, ca la semafor), de parcă facem o peliculă, nu politici publice de adoptat. Bună vorba Antoniei Pup: scenariile sunt pentru teatru, educaţia are nevoia de decizii.

Nimic, dar nimic despre dotarea elevilor cu mijloace electronice în vederea desfăşurării cursurilor online, lucru care ar trebui asigurat de către Ministerul Educaţiei în baza Legii 109/2020. Cică “Guvernul lucrează cu viteză maximă”. Care viteză? Că a trecut o lună de la promulgare.

Asta-i treaba. Bine însă că în ultimii ani am reuşit să coagulăm o societate civilă cât de cât activă şi mai ales critică în sectorul de educaţie, în special în rândul elevilor. E un mare câştig şi un început pentru adevărata Românie Educată, că aia de la Cotroceni e blocată de 4-5 ani în proiect şi în evenimente frumos zâmbitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Nicu Lautaru
7.08.2020, 09:30:34

nu inteleg ce cautati prin RO.

-2 (4 voturi)
Dorin Popa
7.08.2020, 16:18:15

E si omu' cetatean roman, ce-ati vrea sa faca, sa emigreze daca nu e de acord cu guvernarea?

0 (2 voturi)
Stanila Ion
7.08.2020, 13:05:45

"Tovarasul", autoproclamat "societatae civila", sigur rosu de PSD, bate campii...

+1 (5 voturi)
Dorin Popa
7.08.2020, 16:20:14

Sigur ca bate campii, ia ziceti-o si p-aia cu placuta suedeza ca asa se castiga bataliile politice

-1 (5 voturi)
Mircea Nistor
10.08.2020, 11:53:42

Parafrazându-l pe tov. Lenin ," Învățați,învățați,învățați !" ,ca din țară să plecați, că pe-aicea vă ratați ..Tinere domn, așteptați în van lumini,de orice fel, de la Cotroceni .Un profesor care și-a abandonat catedra,pentru lumea de învârteli,inginerii financiare și scheme imobiliare dubioase ale primăriilor și altor administrații locale , nu poate face dovada concretă a bunelor intenții în domeniul educației .Totul rămâne ,dimn păcate,la nivelul declarațiilor fără acoperire și a programelor electorale, sau mai binezis, de campanie electorală...

0 (2 voturi)