S-a dat startul la reciclare selectivă în şcoli. Ce reguli trebuie să respecte unităţile de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colectarea selectivă ajunge şi în şcoli. Proiectul de lege iniţiat de deputata USR, Cristina Iurişniţi, susţinut de peste 50 de parlamentari din toate partidele, referitor la colectarea selectivă a deşeurilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.

Proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice a primit 238 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”.

Concret, este vorba despre modificarea cadrului normativ în sensul transferării atribuţiilor privind achiziţionarea şi dotarea unităţilor şcolare cu recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor de la nivelul conducerii unităţilor de învăţământ către autorităţile locale.În acest fel, primarii vor fi obligaţi să ia măsuri astfel încât în fiecare sală de clasă, laborator, cabinet, bibliotecă sau sală de sport să existe pubele special inscripţionate corespunzător pentru selectarea deşeurilor pe 4 fractii, rezultate în urma activităţilor elevilor şi/sau profesorilor şi pentru reciclarea selectivă.

„Acest proiect de lege ţine de educarea tinerei generaţii în sensul conştientizării riscurilor pe care poluarea le poate produce asupra mediului şi a sănătăţii cetăţenilor. Ştim foarte bine că totul porneşte de la educaţie şi că o societate responsabilă trebuie să propună politici publice responsabile. Ştim, de asemenea, că România riscă sancţiuni enorme începând cu 2020 şi că suntem în pericol de infringement, deoarece nu am colectat selectiv aşa cum prevede angajamentul pe care ni l-am luat la nivelul Uniunii Europene”, a declarat prof. Cristina Iurişniţi, deputat USR, membru în Comisia de învăţământ.

România este pe penultimul loc în Europa în privinţa reciclării: doar 13% dintre deşeurile colectate sunt reciclate. Aceasta în condiţiile în care România şi-a asumat, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, că va ajunge în 2020 la o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere.

Pentru nerespectarea acestui angajament, România riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene de 200.000 de euro/zi. Este vorba de o investiţie fundamentală în educaţia viitorului cetăţean european responsabil, implicat civic şi educat. Doar astfel, putem spera la o dezvoltare durabilă a comunităţilor.Iniţiativa legislativă va avea un dublu impact: pe de o parte tinerele generaţii vor conştientiza şi vor deprinde şi dezvolta gesturi reflex şi atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autorităţile locale şi operatorii economici vor fi responsabilizaţi în respectarea angajamentelor asumate la nivel european”, a declarat prof. Cristina Iurişniţi, deputat USR, membră în Comisia de învăţământ.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite