Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Salvaţi Copiii cere o soluţie urgentă pentru testarea COVID a elevilor

1
22 Nov 2021 16:30:52
Autor: Cristina Morozan
Organizaţia Salvaţi Copiii România: Consiliile de administraţie poartă o uriaşă responsabilitate însă, prin comunicare cu asociaţiile de părinţi, pot fi stabilite proceduri adaptate Foto: Fedecandoniphoto – Dreamstime.com
Organizaţia Salvaţi Copiii România: Consiliile de administraţie poartă o uriaşă responsabilitate însă, prin comunicare cu asociaţiile de părinţi, pot fi stabilite proceduri adaptate Foto: Fedecandoniphoto – Dreamstime.com

Organizaţia Salvaţi Copiii România consideră imperativă şi urgentă clarificarea testării periodice a copiilor în şcoli, iar decizia de testare trebuie să fie luată de consiliile de administraţie ale şcolilor. Potrivit organizaţiei, deoarece părinţii au opinii diferite privind testărea copiilor acasă sau la şcoală, pot fi stabilite proceduri adaptate, inclusiv în raport cu specificul fiecărei clase în parte.

„Testarea periodică a copiilor cu testele antigen cu salivă este non-invazivă, sigură din punct de vedere medical şi uşor de utilizat (inclusiv de către copii).  Organizaţia Salvaţi Copiii consideră că, pentru a urgenta procedura, înainte ca pandemia să se agraveze din nou, este necesară implicarea, măcar în primele săptămâni, a cadrelor medicale şi, prin participare voluntară, a părinţilor sau studenţilor din domeniile socio-medicale. Acest lucru ar putea asigura un start eficient şi instalarea unei practici generale pozitive ce ar elimina falsele controverse privind dificultăţile şi riscurile procesului de testare”, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Organizaţie.

Conforma sursei citate, unii părinţi vor să îşi asume ei responsabilitatea testării, în timp ce alţii doresc ca acest lucru să fie efectuat la şcoală.

„Din discuţiile avute cu părinţii implicaţi în programele socio-educaţionale derulate de Salvaţi Copiii la nivel naţional, rezultă faptul că o parte dintre aceştia sunt gata să-şi asume responsabilitatea testării, în timp ce alţii doresc ca testele să fie realizate în şcoală”, notează sursa citată.
 
Astfel că, în luarea unei decizii privind testarea elevilor, trebuie să se ţină cont şi de opiniile părinţilor şi ale elevilor, astfel încât să se ofere proceduri adaptate fiecărei clase în parte, potrivit Organizaţiei.
 
 
„Consiliile de administraţie poartă o uriaşă responsabilitate însă, prin comunicare cu asociaţiile de părinţi, pot fi stabilite proceduri adaptate nu doar la nivel de unitate de învăţământ, ci inclusiv în raport cu specificul fiecărei clase în parte. Nu în ultimul rând, consultarea şi luarea în considerare a opiniilor elevilor, obligatorii în acest context, vor fi în măsură să asigure cele mai adecvate abordări ale acestei problematici a testării non-invazive”, menţionează Organizaţia. 
 
„Într-o societate în care sistemul educaţional nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovadă fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, şi în care rata vaccinării nu a atins un prag al siguranţei medicale generale, considerăm că am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizări generale, ar putea arunca în colaps viitorul educaţional al acestei ţări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România. 
 
Salvaţi Copiii afirmă că a solicitat autorităţilor pregătirea sistemului de învăţământ pentru utilizarea acestor teste cu salivă încă din luna aprilie a acestui an 1 , invocând sutele de studii de specialitate care demonstrau acurateţea şi caracterul practic, dar şi experienţa altor state (Germania, Franţa, Marea Britanie, Austria, Japonia, Portugalia, Italia) care au integrat imediat această soluţie medicală în setul lor de măsuri de susţinere a participării şcolare a copiilor, ca prioritate în asigurarea protecţiei sanitare în şcoli. 2 
 
Organizaţia atrage atenţia că fenomenul abandonului şcolar, (anual, 35.000 de elevi părăsesc sistemul preuniversitar), fenomenul copiilor aflaţi în afara şcolii (275.000 de copii între 7 şi 17 ani) şi analfabetismul funcţional (41% la citire, 46,6% la matematică şi 43,9% la ştiinţe) „ne obligă să fim responsabili cu generaţiile actuale de elevi şi să emitem soluţii şi poziţii doar despre ce putem face şi cum putem contribui ca participarea şcolară a copiilor să fie continuă şi lipsită de riscuri”.
 
 
Reamintim că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi,  referitor la procedura de administrare a testelor rapide antigen din salivă la elevi că acestea vor putea fi administrate copiilor atât la şcoală, cât şi acasă, de către părinţi, decizia urmând a fi luată de fiecare şcoală sau grădiniţă, la nivel de Consiliu de Administraţie. 
 
Ministrul a menţionat de asemenea că testele vor ajunge în şcoli la începutul săptămânii viitoare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lica Mosu
23.11.2021, 09:59:32

@ Organizația... Și eu am ,,propuneri” !! Da... nu le pot aplica ! PS Care este ,,ajutorul”... concret ??!!!

Modifică Setările