Scandalul abecedarelor continuă. Editura care a pierdut la Curtea de Apel critică declaraţiile ministrului Educaţiei, de la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asocierea Editura Litera şi SIVECO România a transmis o adresă Ministerului Educaţiei în care spun că afirmaţii făcute de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu la Adevărul Live, vizavi de noile abecedare Litera, sunt "defăimătoare". Ministrul a declarat în cadrul interviului că doreşte o preselecţie în funcţie de calitate, pentru licitaţia manualelor de la clasa a III-a, nefiind normal ca prioritatea să fie preţul foarte scăzut.

"În interviul pe care l-aţi acordat ziarului Adevărul pe data de 1 aprilie, aţi făcut o comparaţie între abecedarul produs anul trecut de Litera/SIVECO şi cel produs de editura Akademos. Din faptul că manualul nostru a fost oferit Ministerului la un preţ mai mic, dvs aţi tras concluzia că ar fi şi mai slab calitativ. Deşi în unele cazuri raţionamentul "mai scump = mai bun" nu este total lipst de merit, în cazul particular al abecedarului nostru, concluzia este nedreaptă şi defăimătoare", se arată în adresa Litera/SIVECO.

Reprezentanţii editurii susţin că potrivit evaluării oficiale, abecedaul Akademos este mai slab calitativ decât cel al Litera+SIVECO.

La criteriile de calitate, abecedarele Akademos au primit 41,48 de puncte, iar abecedarele Litera+SIVECO au primit 41,65 de puncte."Deşi diferenţa este mică, totuşi abecedarul nostru este superior calitativ celui de la Akademos", se arată în adresă.

De asemenea, reprezentanţii Litera/SIVECO spun că au ales să pună interesele comerciale în plan secund şi să nu blocheze ajungerea manualelor în şcoli.

Declaraţiile Ministrului Educaţiei din emisiunea Adevărul Live:

"La nivelul caietului de sarcini trebuie definiţi foarte clar indicatorii de calitate, trebuie evaluate toate aspectele de la claritatea exprimării, la relevanţa conţinutului, sunt foarte mulţi indicatori de calitate, trebuie evaluat cu foarte mult profesionalism. Propunerea a fost să mergem pe maximum trei varainte, să nu mai mergem pe 6-8 variante alternative. De ce trei? Dacă ar fi fost doar două şi se repetă situaţia de acum, atunci nu ai mai fi în interiorul legii de a mai pune la dispoziţie manuale alternative. Un alt lucru care mi se pare foarte important, la nivelul caietului de sarcini, aş vrea să se accepte mai întâi o evaluare calitativă. Ai 20 de ofertanţi, să spunem, şi peste un anumit prag de calitate, dacă nu 9, măcar 8,50, să intre din acestea 6-8, să fie excluse la o etapă de preselecţie acele manuale slabe calitativ pentru că altfel poţi avea surpriza ca un manual care a luat un punctaj slab la calitate, să vină cu un preţ foarte mic şi să câştige. Nu cred că acest lucru este în interesul elevilor şi al calităţii actului educaţional, deci îmi exprim speranţa că ANRMAP-ul va accepta această cerinţă introdusă în caietul de sarcini anul acesta. De altfel, să ştiţi că manualul în cauză (Litera+SIVECO) avea un preţ foarte mic, de 4,74 lei pe exemplar, contestatarul a venit cu un preţ de 7,3 lei pe exemplar, deci peste 50% mai scump. Nu e normal când vorbim de manual şcolar să aibă prioritate preţul cel mai scăzut, din acest motiv susţin încă o dată necesitatea unei preselecţii care să trieze ofertele în funcţie de calitate", a spus Cîmpeanu.

2015-04-02 Adresa MECS _Precizari_Adevarul

Istoria unei licitaţii de „poveste”

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.

Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă.

Instanţa a decis eliminarea editurii Litera de pe lista câştigătorilor licitaţiei pentru Abecedare. Decizia este definitivă, iar Ministerul Educaţiei, în funcţie de motivarea instanţei,va trebui să retragă din şcoli cele 11.000 de manuale ale editurii Litera, pe care le-a distribuit la începutul lunii februarie. În plus, editura Akademos, contestatara licitaţiei, ar putea reintra pe lista câştigătorilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite