Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Scandalul manualelor „unice“ ia amploare

5
31 Aug 2017 19:06:28
Autor: Florinela Iosip
Se vehiculează ideea manualelor unice FOTO Adevărul
Se vehiculează ideea manualelor unice FOTO Adevărul

Scandalul manualelor continuă în contextul în care, joi, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis 20 din cele 27 de contestaţii depuse de editurile care au făcut manualele, ceea ce înseamnă că acestea au fost legitimate să conteste managementul defectuos al Ministerului Educaţiei.

Acest lucru, alăturat cu intenţia Ministrului Liviu Pop de a însărcina o singură editură, cea de stat, să se ocupe de editarea manualelor începând de anul următor i-a determinat pe editori, specialişti în Educaţie, dar şi alte voci din societatea civilă să se opună public ideii de a impune această editură în vederea realizării manualelor. Mai mult decât atât, cei mai mulţi dintre experţi critică în sine ideea monopolului unei singure edituri. 
 
Liviu Pop responsabilizează o editură pe care el însuşi a discreditat-o
 
În urmă cu aproape o săptămână, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a anunţat că va adopta o măsură prin care va însărcina o singură editură, cea de stat - „Editura Didactică şi Pedagogică“, să se ocupe de realizarea manualelor. „Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani, Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale”, declara ministrul Educaţiei la începutul unei şedinţe a Executivului.
 
Asta după ce tot el explica faptul că activitatea editurii este un eşec pe motiv că a accesat doar 5% din banii alocaţi pentru manuale.
 
O idee comunistă 
 
Cadre didactice atât din mediul preunivesitar şi universitar, cât şi alţi specialişti din mediul educaţional se arată îngrijoraţi de posibiltatea existenţei unui singur manual pentru fiecare materie în parte. „Guvernanţii care vor să introducă această măsură sunt nişte strigoi ai comunismului. Ideea de manual unic a existat doar în acea vreme. Domnul Pop nu pricepe un lucru şi-anume: competiţia aduce calitate“, a explicat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“.
 
De aceeaşi părere este şi profesoara de Română Cristina Tunegaru. „Dacă ar exista un singur manual, atunci s-ar impune studierea anumitor texte. S-ar pune şi mai mult preţ pe comentarea şi memorarea de texte şi nu pe competenţele dobândite. Ideea de diversitate a textelor şi a abordărilor este bună. De asemenea, şi competiţia este binevenită“, a afirmat Cristina Tunegaru.
 
„Manuale puţine, dar bune“
 
„De mai bine de 25 de ani există pe piaţă ”manuale alternative”. Nu e nicio îndoială că e vorba aici de interese financiare grosolane. S-a ajuns şi la 13 variante de manuale pentru aceeaşi disciplină. În marea lor majoritate sunt proaste: cu greşeli de conţinut, cu o grafică bulversantă, cu ”exerciţii” fără noimă metodică şi pedagogică, Numai bune de speriat părinţii şi creat falsul elitism al copilului cocoşat de ghiozdanul-cel-de-12-kile“, a completat şi Oana Moraru, managerul unei şcoli private.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mircea georgescu
31.08.2017, 19:27:02

Normal, pentru ministrul "genuche!

+3 (3 voturi)
Soroş
31.08.2017, 19:33:21

Nu stiu de ce va mai stresati cu scoala. Oricum mai mult te imbecilizeaza. Uite tiganii care nu sunt dati la scoala. Oameni voinici si descurcareti. Popor liber si fara sa fie iobag pe glie ca rumanul. A fost o data dar i-a ajuns. Rumanul inca mai trage la jug.

-1 (3 voturi)
mitrut
31.08.2017, 20:45:52

Un tampit, care mai e si spagar, a ajuns (iar?) sa conduca educatia tinerilor din Romania!!!

+3 (3 voturi)
Aspida
31.08.2017, 22:38:52

. nu-s fan psd… nu-mi place PM-ul Tudose, dar, de data asta sunt de acord cu el! abia aștept un manual izvorât din puțul gândirii lui Boia… să vă dau o temă: • aveți doi copii, unul în clasa a II-a, altul în a… V-a • în cazul manualelor alternative există o uriașă șansă ca fiecare dintre cei doi copii să învețe lucruri diametral opuse despre… bătălia de la Mărășești sau de la Turtucaia… de Stalingrad nu mai vorbesc… sau… mai grav, despre importanța lui Eminescu, cvasi-desființat de-știm-noi-cine… • cum veți gestiona chestia asta, din postura de părinți doritori ca ai lor copii să se afirme? Predictibil: Ce atâta Românie și românism?!? Suntem cetățeni ai lumii… globalizarea să trăiască! 🐵 ♒️

+1 (3 voturi)
Aurel Paun
1.09.2017, 13:27:44

Nu dau doi bani pe ministrul educatiei, dar uneori gura prostului adevar graieste. Copiii mei au terminat de mult scolile, urmeaza nepotii mei sa intre in scoala si ma intreb: Daca la doua sau mai multe scoli diferite (generale sau licee) se predau lectii dupa manuale diferite, intre care apar unele diferente din diverse puncte de vedere, in situatiile de testare, examene, bac, etc. dupa ce manuale se stabilesc subiectele?

+1 (1 vot)
Modifică Setările