Şcoală

articolul urmator

Scrisoare deschisă privind conţinutul ştiinţific al manualelor

53
3 Jun 2014 15:57:47
Ad Astra

În cadrul asociaţiei Ad Astra […] s-a discutat în repetate rânduri, de-a lungul timpului, despre starea îngrijorătoare a conţinutului ştiinţific al manualelor oficiale. Ne temem că, pe lângă erori punctuale, numeroase în unele manuale, prezentarea foarte deformată a unor chestiuni bine stabilite din punct de vedere ştiinţific [...] poate să creeze un handicap grav absolvenţilor şcolilor noastre în raport cu concurenţii lor pe piaţa muncii [...].

Stimate domnule ministru,

In cadrul asociatiei Ad Astra, formata din cercetatori romani, s-a discutat in repetate randuri, de-a lungul timpului, despre starea ingrijoratoare a continutului stiintific al manualelor oficiale.

Ne temem ca, pe langa erori punctuale, numeroase in unele manuale, prezentarea foarte deformata a unor chestiuni bine stabilite din punct de vedere stiintific, chestiuni privitoare la istoria naturala sau la varietatea culturilor umane, poate sa creeze un handicap grav absolventilor scolilor noastre in raport cu concurentii lor pe piata muncii, care vor proveni din alte sisteme de invatamant.

In consecinta, va solicitam:

1) Aplicarea rezolutiei 1580 (2007) a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, intitulata "Pericolele creationismului in educatie'' si neacreditarea/dezacreditarea manualelor de stiinte ale naturii si istorie care contravin substantial acestei rezolutii.

2) Obligarea editurilor care distribuie manuale acreditate ce contin erori sa publice anual erate actualizate ale acestor manuale; alternativ, acest proces ar putea fi organizat centralizat, prin publicarea eratelor pe pagina de web a ministerului si asigurarea tiparirii si distribuirii unor erate combinate; finantarea se poate face eventual din penalitati aplicate editurilor, proportional cu volumul si gravitatea erorilor din manualele fiecareia.

Dupa cum au demonstrat repetate testari PISA, nivelul de pregatire in stiinte al elevilor romani este net inferior celui din tarile dezvoltate, precum si din unele tari in curs de dezvoltare. Aceasta situatie se datoreaza in parte, fara indoiala, confuziei generate de multiplele erori si gravelor omisiuni din manualele de stiinte, precum si prezentarii unor ideologii, legende sau alte fictiuni drept pretinse adevaruri stiintifice, fara a introduce elevii in fundamentele metodei stiintifice de percepere a realitatii.

Incapacitatea de a distinge intre realitatea verificabila si legenda este incriminabila pentru cele mai mari catastrofe sociale. Ne permitem sa reproducem un paragraf din ``Originile totalitarismului'' de Hannah Arendt (traducere aparuta in ed. Humanitas, 2014, pag 583): ``Supusul ideal al dominatiei totalitare nu este nici nazistul convins, nici comunistul convins, ci oamenii pentru care deosebirea dintre fapt si fictiune (adica realitatea experientei) si deosebirea intre adevarat si fals (adica criteriile gandirii) nu mai exista''.

Chiar daca admitem ca improbabila revenirea unor regimuri de felul celor evocate mai sus, acesti oameni dezorientati raman vulnerabili la nenumaratele tentative de inducere in eroare care sunt prezente in societatea moderna, fiind condamnati la marginalizare. Nu dorim o astfel de perspectiva pentru viitoarea generatie de romani.

Asociatia Ad Astra

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Radu Mircea
3.06.2014, 16:56:45

Mai adaugati si prostiile religioase bagate in capul copiilor de la virsta cea mai frageda de catre popii pesudoprofesori si veti avea tabloul complect al elevului debusolat .

+3 (13 voturi)
Eugen Tănăsescu
3.06.2014, 20:33:00

Tovarăși, nu vă înfierbântati. Evoluția speciilro se cam grabește cand atacă creaționismul, deoarece nu prea are date științifice concludente.In plus, documentul european nu face decat să atace propagandistic creaționismul, fara nici o baza stiințifică, culmea...in numele stiinței. In schimb își asuma teoria evoluției ca valoare europeană...Europa de ras nu alta..

-5 (19 voturi)
Radu Mircea
3.06.2014, 21:28:55

# Eugen Tanasescu Inainte sa rideti de Europa , nu mai vorbiti de funie in casa spinzuratului , altfel spus nu ridiculizati evolutia speciilor ca nu are toate datele stiintifice pe care la pretind tocmai cine ??? Cea mai retrograda parte a ''intelectualitatii''' care in creationism nici macar nu concep o urma de data stiintifica corecta . Absolut nimic decit presupuneri , dogme , cutume iar cind si ultimul fir de bun simt dispare , supremul argument : asa a vrut dumnezeu si noi ---respectiv ,voi---suntem prea mici ca sa intelegem planul domnului Nu va cred in stare sa-mi raspundeti , da' mai stii ???

+5 (15 voturi)
Adi Fatol
3.06.2014, 21:50:41

sunt de acord cu Radu Mircea nu se poate compara stiinta cu religia. Copiii in scoala trebuie sa inteleaga ca Teorema lui Pitagora se poate demonstra in timp ce basmele de Ispirescu sunt inventate. de asta sistemul educational e mult mai bun in tarile nordice si europa de vest decat in romania sau rusia pentru ca religia este inteleasa ca atare si nu are nici o legatura cu scoala. De aici multe avantaje: 1. societatea e mai dezvoltata si evoluata 2. nu exista discriminari, homofobie, razboaie inutile generate de diferite religii 3. nu exista un milion de popi si biserici care nu produc nimic pentru economie, dimpotriva ne costa de ne indoaie 4. oamenii sunt cei mai fericiti din europa ( nu o spun eu ci sondajele) etc

+3 (9 voturi)
1859 Eduard
3.06.2014, 23:47:09

Teoria evolutiei este departe de a putea fi considerata un fundament stiintific. Sunt studii intregi scrise despre sincopele de logica si fundamentare existente in abordarile evolutioniste. Nimeni nu poate nega designul inteligent al planetei noastre. Cred ca aceasta ar trebui sa fie baza stiintifica si prezentate ca alternative teoria evolutionista si cea creationista. Ii inteleg pe tovarasii secularisti ca vor sa bage in fata evolutionismul dar sa speram ca a trecut vremea samizdatului ateu...

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările