Se redeschid şcolile pentru majoritatea elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În semestrul al II-lea de şcoală, majoritatea elevilor îşi vor relua locurile în bănci
În semestrul al II-lea de şcoală, majoritatea elevilor îşi vor relua locurile în bănci

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că, din semestrul al II-lea de şcoală, care începe la 8 februarie, majoritatea elevilor vor relua cursurile faţă în faţă. Declaraţia a fost făcută în urma unei şedinţe comune la Palatul Cotroceni avute cu premierul, ministrul Sănătăţii şi cel al Educaţiei.

Preşedintele a precizat că s-a plecat de la analiza contextului pandemic. „Nu am scăpat de pandemie. Este nevoie să respectăm în continuare măsurile sanitare stabilite, să purtăm mască şi să păstrăm distanţarea fizică”, a punctat preşedintele. 

Acesta a adăugat că, în ultimele săptămâni, incidenţa bolii COVID-19 s-a redus, sunt mai puţine persoane internate în spital şi în saloanele ATI. „Trendul este descendent”, a mai spus preşedintele. 

Bucureştiul, în scenariul galben

Mai exact, în localităţile unde rata de infectare se încadrează în scenariul verde – adică există o incidenţă între 0 şi 1 la mia de locuitori, măsurată în ultimele 14 zile –, toţi elevii vor relua cursurile faţă în faţă, cu păstrarea măsurilor de siguranţă sanitară. Potrivit ultimelor date oficiale, judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Covasna, Giurgiu, Gorj, Herghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Olt, Prahova, Călăraşi, Tulcea, Vaslui şi Vrancea se încadrează în această categorie. 

Bucureştiul se află însă în scenariul galben, având o rată de infectare de 1,96 la mia de locuitori. Aceasta înseamnă că vor relua cursurile faţă în faţă copiii de grădiniţă, elevii din clasele I-IV, cei de clasa a VIII-a şi cei de clasa a XII-a, aceste două categorii având de susţinut în vară examene de evaluare. Tot în această categorie se află şi judeţele Vâlcea, Teleorman, Suceava, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Neamţ, Mureş, Maramureş, Ilfov, Hunedoara, Galaţi, Dolj, Dâmboviţa, Cluj, Constanţa, Caraş-Severin, Braşov, Botoşani, Bihor, Bacău, Arad şi Alba. Reamintim că în scenariul galben se încadrează toate localităţile cu o rată de infectare între 1 şi 3 la mia de locuitori. 

Judeţul Timiş însă, cu o rată a infecţiilor de 3,17, se află în scenariul roşu, aşadar vor merge la şcoală doar copiii de grădiniţă, elevii din cicilul primar, în timp ce restul vor face cursuri online. Scenariul roşu cuprinde localităţile cu o rată de infectare peste 3 la mia de locuitori. 

Dacă rata de infectare este mai mare de 6 la mia de locuitori, adică localitatea se află în carantină, toţi elevii vor face cursuri online.

Preşedintele a adăugat că mai sunt multe detalii de pus la punct referitoare la cine şi cum va verifica starea de sănătate a copiilor care vin la şcoală, ce se întâmplă dacă un copil are semne de boală şi la câte cazuri se va închide instituţia de învăţământ, dar toate acestea vor face obiectul unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Educaţiei, care va fi promovat foarte repede. „Aşadar, pregăţi copiii pentru şcoală!”, a conchis preşedintele. 

Multe şcoli fără autorizaţie sanitară

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) atrage atenţia asupra mai multor aspecte care condiţionează redeschiderea în siguranţă a unităţilor de învăţământ. Reprezentanţii elevilor spun că, în prezent, există 4.904 cadre medicale - 1.302 medici şi 3.602 asistenţi medicali - arondate la peste 18.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Numărul este insuficient, iar capacitatea de testare rapidă este scăzută. O altă problemă este cea a autorizaţiei sanitare. Conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, din 3.424 de unităţi de învăţământ evaluate, 301 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condiţiile de igienă din şcoli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic, subliniază reprezentanţii CNE.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite