Simulare Bac 2015 Geografie şi Biologie: Rezolvarea subiectelor, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele simulării vor fi afişate în 12 martie FOTO Shutterstock
Rezultatele simulării vor fi afişate în 12 martie FOTO Shutterstock

Simulare Bac 2015 Geografie şi Biologie. Astăzi, la Adevărul Live, de la ora 13.00, Cristina Smeianu, profesoară de geografie la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” şi Nicoleta Oprea, profesoară de biologie la Şcoala Postliceală „Carol Davila” au rezolvat, în direct, subiectele care au picat la cele două discipline susţinute de elevi la simulare.

Vineri, elevii din clasele a XII-a au susţinut proba la alegere a profilului şi specializării în cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2015. Ei au putut opta între Anatomie şi fiziologie umană, Genetică şi ecologie umană, Biologie, Chimie, Economice, Fizică, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, Argumentare şi comunicare, Psihologie sau Sociologie.

Miercuri, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut proba de Matematică sau Istorie la simularea Bac-ului, în funcţie de specializare.

Marţi, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea probei de Limbă Maternă a examenului de Bac 2015, dedicată minorităţilor naţionale. Testarea la limba maternă se susţine la limbile maghiară, germană, slovacă, turcă, sârbă, croată şi ucraineană, cu subiect unic la nivel naţional la fiecare dintre acestea.

Luni, elevii de clasa a XI-a şi cei de a XII-a au susţinut proba de Limba Română la simularea examenului de Bac 2015, unde, la clasa a XII-a au primit la ultimul subiect poezia, la fel ca la sesiunile de examen din ultimii doi ani.

Declaraţii:

Cristina Smeianu: Nivelul de dificultate este mediu spre dificil la geografie, în ideea de a se face o diferenţiere la vârf, de la nota 8 la 10. E posibil ca dificultatea de la simulare să fie puţin mai ridicată decât ce vor avea la Bacalaureat, ca să îi stimuleze pe elevi să înveţe mai mult.

Nicoleta Oprea: Mai este destul timp până la vară să înveţe, acum elevii vin mai mult să vadă despre ce e vorba la examen, cum se completează lucrarea, însă ei n-au terminat de studiat materia. Aşadar, nota de la simulare nu va fi neapărat şi nota de la vară. Biologia este o materie nouă la simulare, aşadar eu în general mă aştept la note de 5 şi 6 la simulare având în vedere că elevii au parcurs doar jumătate din materie.

Rezolvarea subiectului de la Geografie

Cristina Smeianu: Structura subiectelor este aceeaşi, nu s-a schimbat nimic. La primul subiect avem o hartă a Europei şi o serie de cerinţe care se bazează pe ea, la subiectul al doilea, o hartă a României şi o serie de cerinţe care se bazează pe ea. La subiectul al treilea, elevii primesc grafice şi tabele, cu tipuri de climă, evoluţia precipitaţiilor sau debitele din diferite regiuni ale Europei. De data aceasta, s-a ales un grafic referitor la populaţie.

La subiectul despre climă, aveau de comparat Spania cu Marea Britanie. În primul rând, trebuiau să identifice tipul de climă (temperat oceanic, mediteranean), apoi să identifice asemănările şi deosebilire. În bareme se dau anumite intervale, adică ei nu trebuie neapărat să reţină lucrurile acestea exact cum sunt ele.

La punctul E de la subiectul 1 au avut despre agricultura Irlandei. Trebuiau să se gândească la factorii care influenţează în general agricultura (solul, clima), la ei, solurile mai puţin fertile duc la o exploatare mai mică ceea ce duce la o creşterea mai mare a animalelor în cadrul agriculturii. Ţinând cont că suprafeţele împădurite sunt mari în Irlanda, agricultura se bazează mai mult pe creşeterea animalelor, în lipsa unor terenuri agricole întinse şi a solului fertil. Ei în programă n-au inclus caracterizarea detaliată a acestui stat, trebuiau să se bazeze şi pe cultura generală.

La subiectul al doilea, trebuiau să explice existenţa lacurilor glaciare în nodul câmpiei Europei de Est. Aici trebuiau să ştie că în această parte a continentului în perioada cuaternară solul a fost acoperit de gheţari şi au rămas văi glaciare unde s-au format ulterior lacuri glaciare.

La subiectul cu harta României, trebuiau să se uite pe hartă cu mare atenţie. La exerciţiul D au avut de comparat două unităţi de relief (Dealurile Silvaniei şi Podişul Dobrogei) şi să prezinte trei deosebiri între Dealurile Silvaniei şi Podişul Getic. Ei se pot ajuta şi de indicaţiile din foaia de examen care specifică ce se solicită cu exactitate. Aşadar, puteau să se refere la modul de formare, în Podişul Dobrogei există şi regiuni formate în orogeneza hercinică şi prin eroziune, iar în Dealurile Silvaniei doar prin acumularea sedimentelor. O altă deosebire ar fi gradul de fragmentare, care este mai redus în Podişul Dobrogei, apoi în ceea ce priveşte rocile, în Dealurile Silvanei spre exemplu este pietriş. Cerinţa cu temperatura minimă înregistrată i-ar fi putut pune în dificultate.

La următorul subiect au avut destul de multă matematică şi având în vedere că la geografie dau elevii din filiera teoretică, este posibil nici să nu îl fi rezolvat mulţi dintre ei. La exerciţiul b trebuiau să calculeze bilanţul migratoriu, spre exemplu, care se calculează ca diferenţa dintre imigranţi şi emigranţi.

Rezolvarea subiectelor de la Anatomie

La Anatomie, la al doilea punct era o mică capcană, trebuiau să aleagă din cavitatea abdominală un organ (pancreasul şi stomacul). Eu îi sfătuiesc ca la subiectul în care trebuie să aleagă adevărat sau fals, le recomand să le aleagă întâi pe cele adevărate. Primul punct era fals, al doilea era tot fals, al treilea era adevărat. Cel mai greu subiect este eseul, dar nu cred că a ridicat dificultăţi acum, putea fi făcut şi din cunoştinţe de cultură generală.

La subiectul D, aveau trei afirmaţii pe care trebuiau să le aprecieze ca adevărate sau false. Prima spunea că urina din vezica urinară este eliminată la exterior prin ureter. Fals. Trebuiau să înlocuiască cu uretră. Urechea internă reprezintă segmentul central al analizatorului auditiv. Din nou, fals. Ei cunosc că segmentul central este în creier, la nivelul urechii este segmentul receptor sau periferic. Fasciculele spinobulbare conduc sensibilitatea tactilă fină. Acesta este un subiect foarte amănunţit din sistemul nervos. Adevărat. Greu de crezut că au ştiut să rezolve. Trebuiau să se ghideze după faptul că celelalte sunt false. 

Al doilea subiect cuprinde două probleme clasice, una de genetică, alta de sistem circulator. Precizaţi două asemănări între o nucleotidă ADN şi nucleotidă ARN. Foarte simplu, ambele tipuri sunt alcătuite din trei componente: radical fosforic, pentoză şi baze azotate. Altă asemănare poate fi că ambele prezintă pentoză sau că au baze azotate, ca adenina, guanina şi citozina.

Îi sfătuiesc să nu iasă din sală când termină, ci să mai citească o dată lucrarea să vadă dacă nu cumva au uitat să scrie ceva. De asemenea, să citească cu atenţie cerinţele şi să rezolve întocmai. 

Simulare Bac 2015: aceleaşi condiţii ca la examenul din vară

În ziua de simulare, elevii trebuie să fie în săli până la ora 8.30, urmând ca la ora 9.00 să primească subiectele pe care trebuie să le rezolve până la 12.00.

Potrivit metodologiei de organizare a examenului de Bac 2015, candidaţilor le este interzis să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete, având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop.

De asemenea,  candidaţii nu au voie să aibă asupra lor, în sală, manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Simulare Bac 2015: calendarul probelor

Luni, 2 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura română
Marţi, 3 martie 2015 – Simularea probei scrise de Limba şi literatura maternă
Miercuri, 4 martie 2015 – Simularea probei obligatorii a profilului (matematică/istorie)
Vineri, 6 martie 2015 – Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)
Joi, 12 martie 2015 – Afişarea rezultatelor la simulare Bac 2015

Bac 2015: calendarul examenului - sesiunea iunie-iulie

25 - 29 mai: înscrierea candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bac 2015
29 mai: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 - 10 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
10 - 12 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
15 - 19 iunie: evaluarea competenţelor digitale
22 - 26 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Bac 2015: calendar - probele scrise

29 iunie: Limba şi literatura română
30 iunie: Limba şi literatura maternă
1 iulie:  proba obligatorie a profilului
3 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării
6 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 12.00 - 16.00)
7 - 9 iulie: rezolvarea contestaţiilor
10 iulie: afişarea rezultatelor finale Bac 2015

subiecte biologie simulare bac
subiecte biologie simulare bac
subiecte biologie simulare bac
subiecte biologie simulare bac
subiecte biologie simulare bac
subiecte biologie simulare bac

Simulare Bac 2015 Biologie Vegetală şi Animală barem de corectare

Subiecte Simulare Bac 2015 Geografie
Subiecte Simulare Bac 2015 Geografie
Subiecte Simulare Bac 2015 Geografie
Subiecte Simulare Bac 2015 Geografie

Simulare Bac 2015 Biologie Vegetală şi Animală barem de corectare

Simulare Bac 2015 Chimie Anorganică Tehnologic

Simulare Bac 2015 Chimie Anorganică Tehnologic barem de corectare

Simulare Bac 2015 Chimie Anorganică Teoretic

Simulare Bac 2015 Chimie Anorganică barem de corectare

Simulare Bac 2015 Chimie Organică Tehnologic

Simulare Bac 2015 Chimie Organică Tehnologic barem de corectare

Simulare Bac 2015 Chimie Organică Teoretic

Simulare Bac 2015 Chimie Organică Teoretic barem de corectare

Simulare Bac 2015 Fizică Tehnologic

Simulare Bac 2015 Fizică Tehnologic barem de corectare

Simulare Bac 2015 Fizică Teoretic şi Vocaţional

Simulare Bac 2015 Fizică Teoretic Vocaţional barem de corectare

Vezi subiectele de la simularea examenului de Bacalaureat 2015 şi baremele de corectare pe edu.ro

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite