FOTO Toate şcolile din ţară au organizat simulări de cutremur. Lecţia numărul unu: „Să nu ne panicăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din toate şcolile din ţară au făcut vineri simulări de cutremur, ca urmare a numărului mare de seisme din ultima vreme. Adevărul a fost prezent la o simulare la Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu” din Capitală pentru a vedea cum procedează elevii la şcoală, în caz de cutremur.

„Picioruşele adunate, mânuţele  la picioarele băncilor şi capul protejat sub pupitrul băncii. Punem capul aproape de genunchi, Alexandra nu te uita în spate, privirea spre genunchi, Alexandru şi tu la fel”.

Cam aşa sună instrucţiunile date de Mihaela Bonca, învăţătoare la o clasă de a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”.

Cât timp are loc seismul, copii stau ghemuiţi sub bănci, iar când acesta se opreşte, ei se ridică, se aliniază doi câte doi şi ies din clasă ţinându-se de mână până în curtea şcolii.

Conştienţi sau nu de pericol, copiii iau în serios exerciţiul, dar se şi distrează un pic, totuşi o simulare nu este o situaţie reală de cutremur. Dacă sunt întrebaţi ce au învăţat, primul lucru pe care îl spun este că nu trebuie se panicheze.

image

„Am învăţat să nu ne panicăm în caz de cutremur şi cred că mă voi descurca”, spune Clara, o fetiţă care stă în prima bancă. „Ştii ce este un cutremur?” „Da, înseamnă că se mişcă pământul”, răspunde ea.

Matei, un băiat care stă în spatele clasei, zice că simulările sunt bune fiindcă ştie ce să facă în caz de cutremur: să se adăposteascăsub bănci şi să nu se panicheze. Ştefania a adăugat că elevii trebuie să asculte şi de dascălul lor. „Când ne spune doamna învăţătoare, ne strângem în coloană şi ieşim în curte, cât mai departe de şcoală”, descrie ea procedura.

„Ieri am făcut câteva noţiuni teoretice, deci ştiu ce presupune exerciţiul. Am făcut simulare de 10:30 dimineaţa, în pauza dintre ore, ca să nu întrerupem programul de lucru”, a spus pentru adevarul.ro, directoarea şcolii, profesoara Steluţa Vlad.

Ea chiar a trecut printr-un scenariu real de cutremur în 1990, când elevii ei susţineau teza de la istorie. „Am prins cutremurul din ’90 în primii ani de învăţământ, aveam chiar teză la istorie în momentul în care s-a produs seismul. Am oprit testarea, copii s-au adăpostit sub bancă şi apoi am ieşit cu toţii în curtea şcolii”, a povestit directoarea.

image

Ce învaţă copii la simulări

„În primul rând îi informăm pe copii despre ce trebuie să facă în caz de cutremur, apoi simulăm împreună cu ei ca să ştie, în cazuri extreme, cum trebuie să procedeze”, a explicat învăţătoarea pentru adevarul.ro. Ea spune despre elevi că sunt foarte receptivi şi „conştientizează importanţa adoptării unei atitudini eficiente”. „Datorită exerciţiului şi a informării primite, eu cred că noi ştim ce trebuie să facem în situaţiile acestea, copiii au stăpânirea de sine să ne urmeze şi văd în noi, cadrele didactice, un sprijin”, a mai spus ea.

image

Simulările în caz de cutremur, cerute de ISU

„Simulările sunt organizate la nivel naţional la cererea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ca urmare a fenomenelor seismice din judeţul Galaţi şi a discuţiilor din spaţiul public. După ce se analizează datele simulării de astăzi se va mai organiza încă una, luni. Oricum aceste simulări trebuie făcute o dată pe an, iar cu evenimentele recente, le organizăm acum. Concluziile vor fi discutate şi se vor lua măsuri dacă este nevoie”, a explicat pentru adevărul.ro, Valentina Duminică, secretarul de stat pe preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei.

La rândul său, Inspectorul Şcolar General al Capitalei, Constantin Trăistaru, a spus că simulările de cutremur din Bucureşti au început chiar de joi, cu partea teoretică. 

„Am primit o adresă de la ISU care ne-a informat să facem aceste simulări, Ieri a fost partea teoretică şi astăzi, între orele 10 – 11, în funcţie de orarul claselor, are loc partea practică, care se va repeta şi luni”, a declarat Trăistaru pentru adevărul.ro.

Cutremur de 4,7 grade, în Vrancea

Marţi seara, la 22:33, în Vrancea s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe scara Richter. La o oră distanţă, la 23.41, un seism de 2,8 a avut loc în Galaţi, continuând seria lungă de cutremure din ultima perioadă, resimţite mai ales în comuna Izvoarele.

Specialiştii nu au precizat dacă există vreo legătură între cutremurele din zona seismică Vrancea şi cele care au loc în Galaţi.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite