Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Sindicaliştii din Educaţie vor să se renunţe la costul per elev. În plus, cer 6% din PIB

6
6 Nov 2019 12:08:37
Autor: Calin Mihai
Protest
Protest

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită noului Guvern al României regândirea sistemului de finanţare a Educaţiei.

Sindicaliştii cer noului Guvern alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, conform unui comunicat remis, miercuri.

"Păstrarea actualului mod de calculare a costului standard per elev/preşcolar înseamnă adâncirea subfinanţării şi scăderea calităţii actului educaţional ca principal efect. Costul standard per elev/preşcolar este "găselniţa" prin care guvernanţii, de-a lungul anilor, nu au făcut decât să mimeze finanţarea educaţiei. Fără alocări de fonduri calculate în funcţie de realităţile din şcoli, educaţia din România va continua să se degradeze într-un ritm accelerat", spun reprezentanţii federaţiei.

Bugetul de care dispune o unitate de învăţământ rezultă dintr-o ecuaţie ce implică multiplicarea costului standar per elev/preşcolar cu coeficienţi specifici unităţii şcolare şi cu numărul de elevi. Valoarea costului standard per elev/preşcolar s-a stabilit pentru prima dată, prin HG în anul 2010, pentru cheltuielile de personal, iar în anul 2013 s-a stabilit şi valoarea costului standard per elev/preşcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar "bunuri şi servicii".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că după nouă ani de la introducerea sa, acest cost standard per elev/preşcolar poate fi numit "groparul" învăţământului preuniversitar. Stabilirea "din condei" a valorii costului standard în anul 2010, a însemnat lovitura de graţie dată învăţământului preuniversitar, acesta accelerându-şi prăbuşirea. "Cârpelile" anuale aduse costului standard prin HG au condus la realitatea pe care o vedem astăzi: puţine unităţi de învăţământ din cele peste 6.000 se mai pot încadra în cheltuielile de personal şi asta nu pentru că aceia care le conduc dau dovadă de rea voinţă, ci pentru că actualul cost standard este incorect stabilit", arată comunicatul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

The Fog
6.11.2019, 12:24:46

Interesant, in ultimii 7 ani n-am auzit sa fi cerut altceva decat privilegii pentru liderii sindicali. Valabil si la restul de filiale PSD botezate "sindicate".

+2 (2 voturi)
Lucifer
6.11.2019, 12:39:09

Bani, bani, bani! Numai asta vor dascălii prin sindicatele lor. Măi, în România 40% din numărul de elevi este analfabetă funcţional. Despre asta nu ziceţi nimic?

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
6.11.2019, 14:07:29

Profesorii trebuie judecați după REZULTATE. Iar rezultatele nu înseamnă premii luate de olimpici, ci succese în inserția absolvenților în locurile de muncă! Avem nevoie de TOȚI: de lucrători în construcție BUNI, de mecanici auto BUNI, de muncitori în industriile prelucrătoare BUNI, de ingineri BUNI de medici BUNI, de economiști BUNI, etc! Nu de premianți care PLEACĂ peste hotare să rămână acolo! Avem nevoie de români care GÂNDESC cu capul lor și pot alege conducătorii capabili să împingă țara în progres, spre nivelul occidental.

GicaContra
6.11.2019, 13:31:07

si pana acum de ce n-au cerut?

Lucifer
6.11.2019, 13:54:10

TOATE sindicatele, mai ales cele bugetare, sunt filiale PSD.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)