Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Sindicatele din Educaţie cer Guvernului să nu blocheze angajările din sistem, măsură inclusă în rectificarea bugetară

1
7 Aug 2019 15:38:26
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului României să nu blocheze angajările în sistemul de educaţie, măsură propusă la rectificarea bugetară din această lună. FSLI a avertizat că din cele peste peste 6.500 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, sunt foarte multe unităţi cu posturi unice.

„Guvernul României propune îngheţarea ocupării posturilor pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. În cele peste 6.500 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, deficitul de angajaţi este foarte mare pentru aceste categorii de angajaţi; în cea mai mare parte a acestor şcoli există un număr redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o funcţionare normală a acestora. Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajările nu pot fi făcute pe formula propusă de Ministerul Finanţelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranţi, bibliotecare, îngrijitoare etc. Avertizăm faptul că blocarea angajărilor în sistemul de educaţie va duce la blocarea activităţii în multe unităţi de învăţământ din România”, arată FSLI într-un comunicat remis „Adevărul”. 

FLSI respinge măsura diminuării bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale cu peste un miliard de lei, din care aproape 500 de milioane lei sunt de la cheltuielile de personal şi de la plata dobânzilor, „în condiţiile în care prevederile legii salarizării nu se aplică corect şi nu se respectă sentinţele judecătoreşti”, se mai arată în comunicat. 

„Faptul că avem dreptate este recunoscut oficial şi de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, într-un răspuns la o adresă a F.S.L.I., dar şi de instanţele de judecată care, prin sentinţele date, recunosc faptul că salariile categoriilor de angajaţi menţionaţi mai sus nu se calculează corect! Prin urmare, se impune ca în regim de urgenţă M.E.N. să aplice corect Legea nr.153/2017, iar M.F.P., înainte de a propune aceste diminuări ale cheltuielilor de personal, trebuie să se asigure că sunt fonduri pentru aplicarea corectă a legii!”, mai spun reprezentanţii FSLI. 

Propunerea de rectificare bugetară a Ministerului Finanţelor Publice include diminuarea cheltuielilor de personal cu 400 de milioane de lei, argumentând că M.E.N. a făcut estimări greşite la cheltuielile de personal, şi cu 80 de milioane de lei a sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Această propunere este de neînţeles, având în vedere faptul că, în acest moment, pentru majoritatea cadrelor didactice, Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu se aplică corect!  Concret, conform Legii nr.153/2017, cadrele didactice care îndeplinesc funcţia de diriginte, educatoarele, învăţătorii, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar, personalul didactic care are gradaţie de merit, personalul didactic din învăţământul special, personalul didactic care asigură predarea simultană ar trebui să beneficieze de majorări ale salariilor cu procentele prevazute de lege pentru fiecare categorie, prin aplicarea acelor procente la salariile aflate în plată şi nu prin raportare la salariile de bază din anul 2016! 

F.S.L.I. respinge şi propunerea privind diminuarea sumelor destinate pentru plata dobânzilor legale obţinute prin sentinţe judecătoreşti în condiţiile în care, conform sesizărilor primite de la sindicatele afiliate, sunt multe cazuri în care nu se respectă prevederile sentinţelor judecătoreşti, tăindu-se în mod arbitrar din sumele reale de care ar fi trebuit să beneficieze salariaţii. Punerea în practică a acestor măsuri propuse de Guvernul României va crea nemulţumiri în rândul salariaţilor din educaţie, existând şi riscul declanşării unor acţiuni de protest”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marcu Ilie
11.08.2019, 16:20:27

Hancescule, educatia de fapt nuexista. Trebuie introdus sistemul de invatamant cu plata.

Modifică Setările