articolul anterior articolul urmator

Situaţia promovării la Bacalaureat în Liceele Tehnice din judeţele Brăila, Teleorman şi Cluj

15
11 Jul 2019 08:21:15
Ştefan Vlaston

15 Comentarii

Vanatorul/d.c.
11.07.2019, 09:59:28

Pe vremuri. am primit in santierul (baza de productie) unde lucram la un momnet dat 4 clase de elevi, de la un liceu de constructii, la absolvirea caruia elevii primeau o calificare. Au venit pe santier in ceea ce se numea ”practica de 3 saptamani”. Cei dinaintea lor facusera 3 saptamani scoala, una practica. Au au fost repartizati ”pe mana” a mai multi muncitori ai santierului. pentru a face un fel de..ucenicie. Toti muncitorii au primit acelasi ordin. ”Ochii si copilul..! Ia-l incet..! Explica-i pe indelete ce trebuie sa faca si cum trebuie sa fac.” Practic, elevii faceau ucenicie 6 ore pe zi ca sudori, dulgheri, fierar betonisti, etc. Si le placea ce faceau..! Invatau usor si, imediat ce invatau sa faca un lucru. ii cuprindea o frenezie a muncii incat trebuia sa intervii pentru a-i..opri, pentru a-i obliga sa se odihneasca, Erau copii. Oasele fragede. Si ii plateam..! Da, ii plateam pentru ceea ce faceau..! Erau primii lor bani catigati in meseria pentru care se pregateau..! Dupa ce terminau scoala se angajau imediat pe santiere..! Apoi parte din ei faceau la seral o post-liceala de tehniceni, sau chiar urmau cursurile de subingineri (tot la seral)..! In armata ii saltau dupa ce terminau cu studiile. Insa, dupa ce terminau armata, santierul avea obligatia legala sa-i reangajeze, iar perioada petrecuta in armata se calcula ca vechime in munca..! De ce va povestesc toate astea..? Pentru a intelege ca a existat si o Românie in care scolile nu produceau..cocalari si pitipoance, viitori taietori de frunze la caini..! Produceau tineri calificati, mandri ca pot trai pe picioarele lor, din banii castigati cu mâinile si mintea lor..!

+2 (4 voturi)
Sorin Barbul
11.07.2019, 10:55:32

Corect, Andule! Dar nu uita că peste învâțământul tehnic și profesional din România a trecut taifunul Abramburica.

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.07.2019, 11:18:50

Viata nu-i dreapta cu toata lumea... Si tocmai de aceea, dincolo de ceea ce le ofera in zille noastre invatamântul romanesc, tinerii trebuie sa stie foarte bine ce-si doresc sa faca cu ea, cu viata lor. Trebuie sa stie unde vor sa ajunga.. Daca te stii talentat, ai mult de luptat, pe multi de convins, ca esti..deosebit. E greu sa-ti impui valoarea intr-o lume in care impostura si kitsch-ul sunt considerate meritorii si demne de ridicat in slava. Si nimeni si nimic nu-ti garanteaza reusita deplina, adica fericirea, daca esti vanitos, mai ales ca..hazardul are si el greutatea lui in atingerea dezideratului pentru care poate ca faci mult mai multe sacrificii decat altii. Pe lumea asta sunt multi mai multi oameni fericiti printre electricieni sau instalatori, decat printre oameni cu studii universitare si cu "up grade”-uri profesionale pe tot parcursul vietii, oameni cu pregatire exceptionala. Sunt oameni, care, desi au o pregatire exceptionala si o situatie materiala destul de buna, nu reusesc sa fie fericiti. Si asta din cauza unui singur motiv. Vanitatea. Desi au ajuns intr-o postura pe care si-o dorisera foarte mult, postura pentru care invatasera si se pregatisera cu toata seriozitatea, sperand ca vor excela, ca vor cunoaste aprecieri unanime si vor deveni ..faimosi, ei bine, nu au dobandit nici notorietatea la care sperau si nici nu au primit nicodata laudele la care visau. Si, de parca asta nu ar fi fost de-ajuns pentru a-i intrista, altii, care n-au avut nici pe departe pregatirea lor, au cules ..lauri si ovatii de pretutindeni. Dar asta e Romania..actuala..Impostura si lichelism cat cuprinde..! De aceea, oricât te-ai stradui, oricat te-ai pregati si indiferent de cat de mult vei munci, cineva mai prost pregatit ca tine si care va munci mai putin decât tine, va câstiga mai mult, si va avea si parte de ..aplauze pe săturate, ”avansări pe merit”, ”statui”, etc :)

0 (2 voturi)
Sorin Barbul
11.07.2019, 11:32:59

„Pe lumea asta sunt multi mai multi oameni fericiti printre electricieni sau instalatori, decat printre oameni cu studii universitare si cu "up grade”-uri profesionale pe tot parcursul vietii, oameni cu pregatire exceptionala.” E normal, Andule: cu cât ai un nivel intelectual și de cultură mai redus, cu atât îți pui mai puține probleme, trăiești la nivel epidermic și ești mai fericit.

-1 (1 vot)
Vanatorul/d.c.
11.07.2019, 12:01:16

Asta ai inteles tu? Dar de pragmatism, eficienta, utilitate socio-profesionala reală, modestie, cumpatare, meserie practicată cu drag dătătoare de satisfacții si împliniri, ai auzit..? Sau pentru intelectualii si oameni de cultura din cercul tau de cunoscuți toate astea sunt chestii..strict proletare, primitive, deloc onorante pentru ei, "elita"..?

0 (2 voturi)