Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi: DSP stabileşte contacţii direcţi

3
18 Jan 2022 07:47:40
Autor: News.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii prevede foarte clar că DSP este organismul care face ancheta epidemiologică, iar cei care lipsesc de la şcoală la apariţia unui caz în clasă pot fi notaţi ca absenţi. Sorin Cîmpeanu a precizat că, dacă elevii din aceeaşi clasă poartă corespunzător masca de protecţie, nu sunt consideraţi contacţi cu cei depistaţi pozitiv.

„În afară de Ordinul comun al ministrului Educaţiei, ministrului Sănătăţii, există o metodologie INSP. În Ordinul comun se prevede că, încă de la apariţia primului caz, DSP face anchetă epidemiologică. Dacă respectă regulile şi poartă masca de protecţie, aşa cum trebuie să o poarte în clasă, nu sunt contacţi direcţi, conform metodologiei INSP. Totul e să respecţi regulile. DSP stabileşte contacţii direcţi. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacţii direcţi şi atunci încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliţi contacţi direcţi, dacă există, intră şi ei în izolare, iar clasa merge mai departe”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Întrebat dacă elevilor care lipsesc, după apariţia primului caz de COVID, li se vor pune absenţe, ministrul Educaţiei a răspuns pozitiv. 

„Eu cred că da. Atâta timp cât şcoala se derulează cu prezenţă fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă, li se trec absenţe”, a declarat Cîmpeanu. 

Ministrul a explicat şi care sunt situaţiile în care şcoala se poate derula online. 

„Există posibilitatea şcolii online descrise foarte clar în ordinul comun, pentru elevii şi preşcolarii sub 12 ani, o serie lungă de vulnerabilităţi care conduc la dreptul elevului de a rămâne în online şi obligaţia şcolii de a preda în online. Iar peste 12 ani este o altă serie de vulnerabilităţi care dau dreptul elevului de a rămâne în online, chiar dacă şcoala se desfăşoară cu prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Minus
18.01.2022, 18:19:45

Închiderea școlilor (trecerea online), când se umple spitalul local la 75%, are tot atâta noimă ca externarea bolnavilor când chiulesc copiii. Sunt noi cifre magice și corelații după: „indicele de infectare în oraș 1, 3, 7 la mie”, procentul de profesori vaccinați dintr-o școală, în raport cu media pe țară, gradul de ocupare a cârciumii cu bețivi (50%), numărul de colegi prinși cu scuipat suspect dintr-o clasă… Toate schemele astea au urmat același șablon: aparență de rigoare știintifică. Implică matematică, o metodă de calcul cu numere precise dar alese aleator și modificabile prin decret. Au pretenția că numerele din joben sunt măsurate exact cu o scula (care se schimbă și ea). Schemele au fost crezute și luate foarte în serios de cei care nu gândesc mult dar sunt impresionați de forma scientistă. de fapt sunt multi netezi pe creier care nu gândesc mult dar sunt impresionați de forma scientistă a tot acestui circ plandemic

-14 (18 voturi)
florin ciobanu
22.01.2022, 11:23:58

Minunat! Eu intr-o joi am aflat ca nevasta-mea are covid, am iesit afara din birou, mi-am anuntat colegii si am plecat acasa pe jos evitand oamenii. Luni aveam si eu simptome iar DSP-ul a venit taman marti iar medicul de familie anuntat telefonic mi-a dat concediu medical incepand urmatoarea joi dupa primirea confirmarii de la DSP. Deci 4 zile am stat in casa din concediul de odihna. Cica sa fim responsabili. Cum? Asteptand o confirmare oficiala intre timp imbolnavindu-se toti elevii? Colegii mei au scapat, noi, familia mea,n-am dat-o mai departe cel putin asa stiu dintre cei cunoscuti. Macar ramaneam cu un obicei: sa stranutam tragand tricoul peste nas. Eu vazui una in metru care si-a dat masca la o parte ca sa poata stranuta! Nu mai zic ca inainte de Covid in tramvai avusei o data masca si se uitau toti la mine ca la ciumat.

+1 (1 vot)
Vlad Dracul din Bacau
22.01.2022, 14:14:20

DSP nu face nici o ancheta in Bacau, sunt jalnici, deci parintii si copii sunt extrem de expusi. Solutia ar fi sa ii dai in judecata in astfel de cazuri. Cine verifica daca DSP ul isi face datoria? Sunt o multime de cadre MAI si MApN iesite la pensie la 45 ani, cu pensii grase, care ar trebui puse la treaba

+1 (1 vot)
Modifică Setările