Sorin Cîmpeanu, despre pachetul legilor educaţiei: Impactul creşterilor salariale este de 25% / Pentru 2023, bugetul burselor e de zece ori mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei FOTO Inquam Photos / Liviu Chirica

Ministrul Ecucaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că prin noile legi ale educaţiei creşterile salariale în domeniu vor fi de 25%. Demnitarul a atras atenţia dă din totalul cadrelor didactice, 70% sunt cu vârsta de peste 40 de ani.

„Aş vrea să vă spun că 195 de mii din totalul de cadre didactice titulare, 70% au vârsta peste 40 de ani, din care 10% au vârsta peste 60 de ani. Doar 30% sunt cadre didactice sub 40 de ani. Impactul creşterilor salariale este de 25%, impactul diversificării curriculumului este tot de 25%. Creşterile salariale au impact deja pe bugetul anului 2023, urmând a intra în vigoare în septembrie 2023, odată cu noul sistem, noile planuri-cadru care o să aibă în spate un alt curriculum. Avem şi aici un calendar foarte bine pus la punct”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri la Iaşi. 

Ministrul Educaţiei a vorbit şi de creşterea bugetului pentru bursele elevilor: „Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare. 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020. Asta apropos de acele idei care spun că am luat bursele elevilor, sunt de zece ori mai mari. Există schimbat principiul de alocare a burselor. Bursele sunt de două feluri, mari şi late, se adaugă bursele profesionale, bursele pentru excelenţă olimpică. Totuşi, mare parte a burselor să fie pentru susţinerea performanţei şcolare, de studiu, pentru susţinerea performanţei şcolare, că le putem numi de merit, oricum, dar sunt pentru susţinerea performanţei şcolare, pentru că tot vorbeam de excelenţă, şi sunt pentru susţinerea elevilor cu nevoi sociale. Sunt două categorii. Vrem să dăm putere şcolilor, vrem să avem un management profesionist în şcoli”.

Demintarul a explicat şi propunerea legislativă: „Propunerea din lege este următoarea – pentru fiecare elev al acestei ţări, din cei 871 de mii de elevi din învăţământul primar, o alocaţie de 400 de lei pentru burse, sunt doar burse sociale primare. Pentru învăţământul gimnazial, este vorba de cei 751 de mii de elevi din gimnaziu, alocatia este de 900 de lei. Pentru învăţământul liceal, şi este vorba de cei 573 de mii de elevi de liceu, grupaţi în două categorii, alocatia este de 1500 de lei, pentru licee teoretice şi vocaţionale. Şi pentru că vrem să susţinem învăţământul profesional, cu adevărat, alocatia este de 3000 de lei pe elev. În acest fel, fiecare şcoală va ştii exact care este bugetul pe care îl are la dispoziţie, va putea să-şi pună în practică propria politică de susţinere a performanţei şi echităţii. Vom putea să transferăm principiul de la nivel naţional, la nivelul fiecărei şcoli. Va avea un buget”, a completat Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite