Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ministerul Educaţiei va propune extinderea anului şcolar din 2022

3
11 Apr 2021 14:37:32
Autor: Cristina Morozan
Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar FOTO Shutterstock
Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar FOTO Shutterstock

Ministerul Educaţiei va propune extinderea anului şcolar din septembrie 2022, din cauza pierderilor generate în perioada predării online datorate pandemiei, a declarat, duminică, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

„Acest an şcolar ar urma să înceapă pe 13 septembrie. Pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar, dar în acelaţi timp e nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei e dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie: această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog. Toţi elevii şi părinţii cunosc o structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei va propune din timp extinderea anului şcolar din septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine extinderea perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi, deci e nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor”, a declarat ministrul Educaţiei, conform Digi 24.
 
Totodată, Sorin Cîmpeanu spune că revenirea la 3 trimestre „poate fi o variantă de luat în calcul”. „Sunt argumente pro şi contra, e nevoie de consultare publică”, a adăugat el.

Declaraţia a venit în contextul în care Societatea Academică din România a recomandat ca anul şcolar următor să fie modificat în felul următor: anul şcolar să înceapă la 1 septembrie, în loc de 13 septembrie, aşa cum este prevăzut acum prin Ordinul de ministru publicat în februarie, anul şcolar să fie din nou structurat pe trimestre, în loc de semestre, iar acestea să fie structurate în felul următor: septembrie-decembrie, decembrie-martie, martie-iunie, proopunerea fiind însă contestată de mulţi părinţi, potrivit FNAP. Astfel că Federaţia şi-a retras propunerile de modificare a noului an şcolar.

Pe de-o parte, dacă anul şcolar s-ar prelungi cu două săptămâni, până în luna iulie, elevii ar avea de suferit din cauza infrastructurii precare din şcoli care, în multe cazuri, nu permite o aerisire corespunzătoare a claselor. Pe de altă parte, dacă anul şcolar ar începe la 1 septembrie, multe familii nu ar putea să beneficieze de programul „Litoralul pentru toţi”. 
 
În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor, spune că extinderea anului şcolar nu constituie o prioritate şi că accentul se pune pe calitatea actului educaţional, o discuţie despre extinderea anului şcolar ar fi oportună abia după elaborarea noilor planuri-cadru. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Omul UnOm
11.04.2021, 15:02:42

"Societatea Academică din România" este un simplu ONG fara nici o legatura cu academia Romana. Chiar ma mir cum de academia nu a contestat numele asociatiei respective tinand cont ca genereaza confuzii si sugereaza o legatura cu academia .Schimbarile dese din sistemul de invatamant, fie care vorbim de structura anului scolar fie ca vorbim despre examene, fac mai mult rau decat bine.

Eduard
11.04.2021, 15:40:33

Reveniti la trei trimestre dar lasati numarul de zile de scoala nemodificat pana aerisiti programa, scoateti materiile inutile, si reduceti temele pentru acasa . Altfel nu faceti altceva dacat sa chinuiti si mai mult copii. Singura modificare care trebuia facuta dupa revolutie in invatamant era scoaterea treptei II din timpul liceului. Atat. Cu pastrarea manualelor unice editate de o editura serioasa si scrise de profesori cu rezultate in cariera si experienta in elaborarea de manuale. ( s-a vazut calitatea scazuta a manualelor alternative scrise de multe ori cu greseli de amatori cu veleitati de scriitori )

Camelian Propinatiu
12.04.2021, 11:15:02

Se cere mereu scoală de la 1 septembrie ca-n Occident, desi tabere pionieresti nu mai sunt, iar copiii mai sărăcuti isi permit a merge cu părintii să vadă Marea Neagră doar in septembrie.

Modifică Setările