Start în anul şcolar cu emoţii şi noutăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emoţii la deschiderea noului an şcolar şi veşnicele flori pentru ”Doamna profesoară”   FOTO: Marian Iliescu
Emoţii la deschiderea noului an şcolar şi veşnicele flori pentru ”Doamna profesoară”   FOTO: Marian Iliescu

Deschiderea anului şcolar a venit cu emoţii şi optimism, atât pentru elevii şi dascălii din instituţiile de renume, cât şi în cele cu rezultate nu foarte bune. Noul an şcolar aduce schimbări pentru sistemul de învăţământ românesc.

În curtea Colegiului Naţional  „Sf. Sava“ din Bucureşti, cel mai bun liceu din ţară după media de admitere, este zarvă mare.

„Sf. Sava“ este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase licee, unde elevii intră cu cele mai mari medii. Andreea Tudor, spre exemplu, a intrat anul acesta cu 9,94 şi spune că are ceva emoţii. „Cred că o să fie dificil, dar acesta a fost şi scopul de la bun început“, spune ea.

În cealaltă parte a Capitalei, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde în vară a fost un răsunător scandal de fraudă la Bac, care a dus la demiterea conducerii instituţiei şi a întregii comisii de examen, dar şi la audierea a sute de candidaţi, elevii nu au aşa mari emoţii şi susţin că nu îi afectează imaginea pe care o are acum liceul. 

„Nu cred că voi fi stigmatizat când voi absolvi acest liceu, mai ales că îl termin la un an după scandal, dar într-adevăr este o lovitură de imagine pentru cei care au dat Bac-ul anul acesta. Pe mine personal nu mă afectează, treaba mea e să învăţ“, spune Alexandru Niţă, care a trecut în clasa a XII-a la profilul Ştiinţele Naturii.

Emoţii pentru „miniboboci“

O altă instituţie de top, Şcoala Gimnazială Nr. 17 „Pia Brătianu“ s-a bucurat chiar şi de prezenţa liderilor din educaţie la festivitate de deschidere, inclusiv a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. În curte, elevii cei mici sunt entuziasmaţi, chiar şi bobocii care intră la clasa pregătitoare par să fie împăcaţi cu gândul că de acum vor avea un program strict. 

Luca Radu nu a împlinit încă şase ani, dar mama lui, Nicoleta, consideră că este pregătit să intre la şcoală. „Clasa pregătitoare este un fel de grupa mare de la grădiniţă“, spune ea. Luca este atât de emoţionat în prima zi încât nu poate scoate un cuvânt, în schimb dă din cap entuziasmat şi zâmbeşte, uitându-se câteodată nesigur la mama lui de parcă se aşteaptă să-i interpreteze gândurile. „E emoţionat, desigur, doar e prima zi“, explică mama lui.

Ce îi aşteaptă pe copii

Luca abia a început drumul printr-un sistem de învăţământ unde au loc schimbări de la an al an şi de la ministru la ministru. Nici anul acesta nu este o excepţie. 

De curând, Pricopie a anunţat că la admiterea la liceu Evaluarea Naţională va reprezenta 75%, în timp ce mediile din gimnaziu – 25%. O altă noutate o reprezintă evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a care sunt oficial introduse în sistem, obligatoriu pentru toţi copiii, după doi ani de pilotare. Elevii vor primi broşuri în care li se va explica în ce constau aceste evaluări, fără note însă trecute în catalog.

Noul an şcolar vine şi cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei, unde conducerile unităţilor de învăţământ pot trece în regulamentul şcolar ca elevii să fie controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri sau brichete. 

Directorul-adjunct de la „Sf. Sava“, spune că înainte să se introducă percheziţiile în şcoli, ar trebui clarificată legislaţia. „Totuşi sunt situaţii în care ar trebui să prevenim, să nu ajungem la masacre ca în Statele Unite“, adaugă profesorul. 

Reguli mai stricte sunt şi pentru profesori, care vor avea parte de mai multe inspecţii la clasă. „Contează să se ia măsuri în special în cazul liceelor cu rata de promovare 0% la Bac“, este de părere însă profesorul de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite