Strategie împotriva violenţei şi actelor de discriminare în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 30 ianuarie este Ziua Internationala a non-violentei in şcoli FOTO Adevarul
Pe 30 ianuarie este Ziua Internationala a non-violentei in şcoli FOTO Adevarul

Discriminarea, dar şi actele de violenţă fizică şi verbală sunt principalele probleme ce trebuie rezolvate prin Strategia de reducere a violenţei în învăţământul preuniversitar. Aşa a declarat deputatul Gabriela Podaşcă, cu ocazia Zilei Internaţionale a non-violenţei în şcoli.  Aceasta a adaugat că „siguranţa în şcoală trebuie să fie pe primul loc atunci când discutăm despre creşterea performanţei sistemului românesc de învăţământ”.

30 ianuarie este Ziua Internaţională a non-violenţei în şcoli şi, pentru a marca evenimentul, deputatul PSD a organizat joi, un simpozion pe tema violenţei şcolare la sediul Colegiului Naţional Matei Basarab din Bucureşti. 

“Numărul actelor de violenţă şcolară din ultimul timp ne reaminteşte cât de necesară este adoptarea Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Ne aflăm într-un cerc vicios în care ne tot învârtim de ani de zile. Violenţa manifestată în interiorul şcolii, fie între elevi, fie a elevilor faţă de profesori sau chiar cea a profesorilor faţă de elevi, toate aceste comportamente nocive sunt continuate şi în exteriorul instituţiilor de învăţământ. De aceea, nu este suficient să suplimentăm măsurile administrative sau să înăsprim sancţiunile atâta vreme cât nu privim fenomenul violenţei în ansamblu, respectiv nu doar formele şi urmările sale, ci şi cauzele, adesea de natură psihologică, ale acestui comportament deviant”, a afirmat Podaşcă.

„Fetele sunt, de cele mai multe ori, expuse violenţei verbale, în timp ce băieţii, violenţei fizice. Asta nu înseamnă că violenţa verbală trebuie trecută cu vederea doar pentru că nu se ajunge la altercaţii propriu-zise. Strategia pentru prevenirea violenţei şcolare trebuie să includă o serie de măsuri referitoare la actele de discriminare din şcoli, de asemenea considerate manifestări ale violenţei”, a mai precizat Podaşcă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite