Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Structura anului şcolar. Coaliţia pentru Educaţie susţine o şcoală de calitate, „care nu se opreşte trei luni pe an”

3
9 Jan 2020 14:34:10
Autor: Simona Chirciu
Coaliţia pentru Educaţie susţine noua structură a anului şcolar FOTO: Adevărul/ Eduard Enea
Coaliţia pentru Educaţie susţine noua structură a anului şcolar FOTO: Adevărul/ Eduard Enea

Structura anului şcolar 2020-2021 stârneşte ample dezbateri în sistem. Federaţia Coaliţia pentru Educaţie consideră că este bine să „construim pe ceea ce am câştigat, astfel încât anul şcolar să înceapă mai devreme şi să aibă un ritm mai potrivit vieţii actuale, cu perioade intense, alternate cu vacanţe mai scurte”, se arată într-un comunicat remis Adevărul.

Federaţia Coaliţia pentru Educaţie consideră un progres faptul că anul şcolar 2019 - 2020 a început cu o săptămână mai devreme, în ciuda presiunilor din partea industriei de turism, iar acest câştig ar trebui menţinut. 

Apoi, în viziunea Coaliţiei, o vacanţă de vară de trei luni  ar afecta major copiii şi nivelul la care ei revin în şcoală, după o pauză atât de mare. „Vacanţe mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului şcolar, pot contribui la consolidarea învăţării, a progreselor realizate de copii şi pot fi spaţii de odihnă, reflexie, planificare pentru profesori. În context, Coaliţia apreciază că este benefică fragmentarea vacanţei de primăvară în funcţie de Paştele Catolic şi cel Ortodox, ţinând cont de specificul anului 2021. Acest fapt arată că Ministerul ţine cont şi de necesitatea reunirii numeroaselor familiilor de români în care părinţii sunt plecaţi în străinătate”, mai precizează sursa citată. 

„Stilul de viaţă actual nu mai justifică vacanţe de vară atât de lungi. Pentru copiii din mediul urban, în general, nu mai există «bunicii de la ţară», la care să meargă în vacanţă. Pentru copiii din familii cu posibilităţi financiare, părinţii reuşesc să susţină oportunităţi de dezvoltare pe timpul verii. Problema cea mai mare rămâne pentru copiii din medii vulnerabile, a celor care au nevoie inclusiv de învăţare remedială. Adesea, pe perioada verii aceştia pierd din rezultatele pe care poate le-au obţinut prin perseverenţă şi dedicarea unor cadre didactice”, declară Simona David Crisbăşanu, vicepreşedinte al Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie.

Elevii din alte ţări au vacanţe mai scurte 

Numărul mediu de zile de cursuri pentru ţările OECD este de 185, România fiind una dintre ţările sub această medie, iar majoritatea ţărilor europene optează pentru începerea cursurilor chiar de la începutul lunii septembrie. “În acelaşi timp, nu doar numărul de zile este important, ci şi structura fiecărei zile, câte ore durează procesul didactic, dacă elevii au acces la pauze mari, la activităţi sportive, în aer liber, la masă caldă. Şi mai ales este important ce şi cum învaţă elevii la şcoală în zilele respective, pentru că mai multe zile nu înseamnă automat rezultate mai bune”, subliniază reprezentanta Coaliţiei. Începerea şcolii mai devreme în luna septembrie este aplicată la noi de şcoli private sau confesionale şi este susţinută de reprezentanţii elevilor din România, cu argumentul întârzierii foarte mari a calendarului de examene din sesiunea iunie - iulie. Şi la acest capitol România a avut o singură încercare modestă de modernizare, cu probele de competenţe pentru clasa a XII-a în luna februarie.

Coaliţia mai precizează că resursele umane sunt definitorii pentru calitatea educaţiei şi formarea cadrelor didactice este una dintre priorităţile Coaliţiei pentru Educaţie. De aceea, Coaliţia pentru Educaţie solicită crearea de spaţiu în structura anului şcolar, dedicat perioadelor de planificare, formare, reflecţie şi învăţare pentru cadrele didactice. Experţii coaliţiei spun că ar fi de dorit ca inclusiv normele cadrelor didactice să includă timp pentru formare, precum şi pentru colaborarea cu colegii din şcoală în vederea îmbunătăţirii procesului de învăţare, în interesul elevilor. 

Şanse egale pentru toţi elevii

„De asemenea, este important ca elevii din învăţământul profesional, tehnologic să nu mai fie discriminaţi şi, într-un fel, pedepsiţi pentru că urmează această rută, prin faptul că pentru ei anul şcolar este mai lung cu 3 săptămâni. Este necesar ca perioada de practică pe care o fac aceşti elevi să fie parte din anul şcolar valabil pentru toţi ceilalţi liceeni, pornind de la principiul că învăţământul tehnic şi profesional ar trebui să fie mai aplicat şi mai puţin teoretic. Mai ales că din anul şcolar 2020-2021 ar trebui să funcţioneze un alt plan cadru”, mai adaugă Simona David Crisbăşanu. 

Tot din perspectiva descentralizării, având în vedere faptul că ne apropiem de perioada intemperiilor de iarnă, Coaliţia consideră că unităţile de învăţământ trebuie încurajate, prin informări la nivel de inspectorate şi unităţi de învăţământ, să adapteze structura anului şcolar la condiţiile locale. Dacă acest principiu ar fi aplicat cu adevărat, atunci ministerul ar putea să stabilească calendarul general, cu un set de activităţi/principii şi obligaţia unui anume nr de zile/săptămâni, iar structura să fie stabilită la nivel judeţean/local.

Nu în ultimul rând, Coaliţia susţine, clarificarea şi descurajarea practicilor curente din sistem, prin care, în unele cazuri, elevii nu merg şcoală în ultima zi din semestru, de Ziua Internaţională Educaţiei (5 octombrie) sau atunci când au loc diverse activităţi sau şedinţe ale cadrelor didactice (ex cercuri metodice, şedinte cu directorii etc), care nu ar trebui să afecteze timpul dedicat cursurilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

George Georgescu
10.01.2020, 01:27:03

Coaliţia lui Pește-Prăjit, reprezentantul prafului de pe tobă!

ana_
11.01.2020, 04:09:52

Mare ți-e grădina… Deci durata vacanței depinde de faptul că ai cu cine lăsa copiii, nu de faptul că ei sunt copii și au nevoie să se joace. Structura intensivă a învățatului, similară vieții chinuite a corporatistului adevărat, nu are legătură cu nevoile copilului, ci cu o ipotetică viață modernă trepidantă. Dacă „trepidează” părinții, copiii de ce să fie iertați? Din categoria „dacă e mult, e musai și bun”. Ceea ce desigur e fals.

ella15 Ella15
11.01.2020, 11:16:25

Peste tot vacanta de vara incepe la jumatatea lui iunie:Spania,Italia,Franta,Canada cu exceptia Uk-ului,unde ploua de rupe si e frig in plina vara.E adevarat ca incep intre 1-5septembrie cursurile. Englezii se plang ca au ramas singurii de pe continent care termina anul scolar in iulie,dar na, ei sunt "speciali"oricum,de asta ies si din UE.Glumesc.Ies din UE ca-s rasisti..

Modifică Setările