Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Studenţii spun „nu“ combinezoanelor în laborator

3
6 May 2021 03:57:53
Autor: Daniela Serb
Studenţii nu vor reguli în plus de respectat în universităţi
Studenţii nu vor reguli în plus de respectat în universităţi

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Hotnews că sunt universităţi care intenţionează să le impună studenţilor nevaccinaţi împotriva COVID-19 să poarte combinezoane de protecţie în laborator. Măsura ar urma să fie aplicată din toamnă.

"Sunt universităţi care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezenţa fizică în cadrul orelor de laborator şi lucrări practice şi să impună o serie de condiţii. Spre exemplu, participarea fizică a studenţilor vaccinaţi. Fără a îngrădi participarea studenţilor nevaccinaţi. Aceştia ar putea să aibă la dispoziţie combinezoane de protecţie pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universităţi şi eu susţin această idee”, a declarat Cîmpeanu. 

Prioritate şi la cazare

O altă idee, ar putea fi, a mai spus ministrul, prioritizarea studenţilor vaccinaţi în procesul de cazare. „Aşa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau au avut prioritate cei aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică, aşa s-ar putea da prioritate şi celor care sunt vaccinaţi, pentru a contribui la o siguranţă sanitară în campusurile universitare. Nu-şi propune nimeni să oblige pe cineva, dar cred că aceste criterii ar putea fi luate în considerare”, a argumentat oficialul de la Educaţie. 
 
Cu siguranţă, pot apărea discuţii vizavi de discriminare, a admis ministrul, dar răspunsul este foarte clar: „Dintotdeauna a existat o discriminare care nu a trecut de limitele legii, atunci când o anumită universitate are 1.000 de locuri de cazare şi 5.000 de studenţi. Discriminarea e simplă: 1.000 sunt cazaţi, 4.000, nu”, a mai spus Cîmpeanu. 

Ce spun studenţii

Horia Oniţă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, spune că declaraţia ministrului vizavi de îmbrăcarea studenţilor nevaccinaţi în combinezoane i-a surprins. „Nu a existat nicio discuţie, nici la nivel naţional şi nici în universităţi, cu studenţii pe acest subiect. În orice caz, nu s-ar putea lua o asemenea decizie fără consultarea şi implicarea studenţilor. Din punctul nostru de vedere este o măsură nejustificată şi care depăşeşte limitele proporţionalităţii. Adică, de la începutul pandemiei şi până în prezent ni s-a transmis că este necesar şi suficient într-o măsură rezonabilă să se respecte măsurile în vigoare: purtarea măştii, păstrarea distanţării sociale şi a unor norme igienico-sanitare. Din acest punct de vedere, este vădit exagerat să soliciţi utilizarea unor combinezoane pentru respectarea unor norme de protecţie, câtă vreme nu s-a solicitat acest lucru pentru orice fel de activitate socială, educaţională până în prezent. Dacă am admite asta în toamnă ar însemna că toate măsurile luate până în prezent sunt insuficiente. Ceea ce ar fi extrem de dificil să admitem”, este de părere liderul studenţilor. 
 
Oniţă mai spune că organizaţia pe care o reprezintă susţine vaccinarea studenţilor pentru a se putea deschide campusurile universitare. Cât priveşte aplicarea şi a criteriului vaccinării la cazarea în cămine, liderul ANOSR admite că se discută la nivelul fiecărei universităţi această măsură. „Din perspectiva cazării există şi opinii în baza cărora s-ar justifica o asemenea măsură pentru siguranţa studenţilor. Poate atribuirea unui număr mai mare de locuri studenţilor vaccinaţi, nu ştiu. Deocamdată, nu avem o poziţie oficială faţă de acest subiect”, a conchis Oniţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stanila Ion
6.05.2021, 12:22:54

Studentii "este" multi, adica unul, zis Ionita, ajutor de bagator de seama....

-3 (5 voturi)
Stanila Ion
6.05.2021, 20:24:30

Propun celor care mi-au dat "--" sa poata merge in costum de baie... N-ar mai avea nici unde sa ascunda eventualele fituici...

-4 (6 voturi)
bovis al IIIlea
6.05.2021, 16:26:21

Propun sa li se dea voie sa poarte si CAGULE la examene caci in cele din urma oricum nu prea se merita atata scoala. https://comentacii.ro/doar-in-romania-un-cercetator-este-platit-mai-prost-decat-o-menajera-in-speranta-ca-poate-emigreaza-dracului-odata/

-9 (9 voturi)
Modifică Setările