Subiecte Bac-ul olimpicilor 2015. Ce le-a picat elevilor care au dat miercuri proba la alegere a profilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpicii şi sportivii au susţinut miercuri ultima probă a Bacalaureatului special, şi anume proba scrisă la alegere a profilului şi specializării, unde pot alege dintre zece materii: Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, Informatică, Geografie, Economie, Psihologie, Filosofie sau Logică. Rezultatele vor fi afişate joi până la ora 18.00, iar contestaţiile se vor primi până la ora 20.00, urmând ca vineri să fie publicate rezultatele finale.

Totuşi, cele mai populare materii printre olimpicii care au susţinut în acest an sesiunea specială au fost Geografia, Fizica şi Chimia.

„Geografia este predominantă în opţiunile elevilor, pentru cei care au posibilitatea să aleagă această materie pentru examen. Trebuie să pregătească doar materia din clasa a XII-a la care oricum se pregătesc pentru clasă, iar cunoştinţele sunt proaspete, spre deosebire de alte materii la care trebuie să recapituleze şi din anii anteriori”, a explicat Cristina Smeianu, profesoară de Geografie la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, din Capitală.

Profesoara a mai explicat că gradul de dificultate al subiectelor a fost unul redus. „Sunt chiar mai uşoare ca în alţi ani. Calculele sunt simple, au avut un bilanţ migratoriu ca la simulare. Singura diferenţă ar fi că au inclus pe hartă şi state europene mai mici, precum Monaco”, a adăugat Cristina Smeianu.

Şi la Informatică au fost accesibile subiectele, însă prea puţini candidaţi, a comentat George Trifan, profesor de Informatică la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti. „Din păcate, nu sunt foarte mulţi elevii care aleg această materie la examen, deşi interesul pentru Informatică este ridicat. Asta se întâmplă şi pentru că la clasele de Mate-Info, elevii au doar câte o oră pe săptămână în primii doi ani, iar din a XI-a câte patru ore. Practic, pierd startul”, a explicat George Trifan.

Subiectele de la Bacalaureatul special, un indiciu pentru la vară

Fizica, în schimb, este o altă probă preferată de elevii de la profilul real, iar în acest an subiectele au fost echilibrate, spune Ioana Stoica, profesoară de Fizică la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală.

„Doar la termodinamică este ceva mai mult de lucru, însă un elev bine pregătit poate obţine uşor o notă mare”, consider Ioana Stoica. Totuşi, profesoara îi sfătuieşte pe elevi să exerseze pe baza acestor subiecte, deoarece reprezintă un indiciu al nivelului de la examenul din vară.

„Le mai recomand să lucreze cu litere şi abia la final să înlocuiască cu cifre. Le uşurează muncă pentru că se simplifică mult calcule”, a explicat profesoara.

Rezultatele se vor publica în această seară la ora 18.00 şi până la 20.00, elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate vineri.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Geografie

image
image
image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Fizică

image
image
image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Logică

image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Anatomie

image
image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Chimie organică

image
image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Sociologie

image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Filosofie

image
image

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii care au dat examenul la Informatică

image
image

La Istorie, mai greu decât la Mate

Dacă la Matematică, cea mai problematică probă a examenului de maturitate, profesorii apreciază că subiectele au fost sub nivelul mediu, la Istorie, elevii de la profilul umanist au avut de realizat un eseu despre România postbelică, o temă dificilă chiar şi pentru cei care au învăţat bine, susţin profesorii de specialitate.

Ministerul Educaţiei a elaborat trei variante de subiecte pentru profilul real, în funcţie de specializarea elevilor: Mate-Info, Ştiinţele Naturii sau Tehnologic.

La Istorie, elevii au avut de realizat un eseu de două pagini despre stat şi politică în România postbelică. Elevii aveau şi câteva indicaţii de construire a acestui eseu, precum precizarea unui fapt istoric care a favorizat instalarea stalinismului în România sau prezentarea unei caracteristici a Constituţiei din 1965.

Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Capitală îi sfătuieşte pe tinerii care urmează să dea Bac-ul în vară să înveţe temeinic capitolul despre comunism, având în vedere că o treime din subiectele din care se alege varianta de examen conţin un eseu care face referire la această perioadă istorică.

Dramă şi comedie la Română

La Limba şi Literatura Română, după doi ani de poezie la sesiunea specială, elevii din clasele a XII-a au avut de comentat tema şi viziunea despre lume într-o operă studiată, care aparţine genului dramatic. Mai exact, elevilor de la profilul real le-a picat comedia, iar celor de la profilul uman, drama.

La subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un text argumentativ de 150-300 de semne. Dacă cei de la profil real au avut de scris despre rolul activităţilor extraşcolare în pregătirea adolescenţilor pentru viaţă, elevii de la profil uman au avut de argumentat rolul reţelelor de socializare în promovarea artei.
La primul subiect, elevii de la profilul real au avut de răspuns la o serie de cerinţe pe baza unui fragment din „Marele Singuratic” de Marin Preda, iar elevii de la uman au avut un fragment din „Sakuntala” de Vasile Voiculescu.

Toate variantele de examen sunt împărţite în trei subiecte principale, care valorează câte 30 de puncte, urmând ca 10 puncte să fie acordate din oficiu, de profesorul evaluator.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite