Suntem ceea ce citim, dar mai ales cat citim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care citesc

Am fost intotdeauna indragostita de lectura. M-a apropiat de citit meseria pe care mi-am ales-o, aceea de profesor, dar si nevoia de a cunoaste, de a descoperi lucruri noi. S-a dovedit de sute de ani – cuvantul scris aduce schimbare, atat pe plan interior, al evolutiei noastre personale, cat si pe plan exterior, prin publicarea si raspandirea ideilor noi, inovatiilor, descoperirilor.

Citeam recent un articol despre un manager roman, care la 38 de ani a realizat ca succesul in afaceri se poate datora doar lecturii: „Afacerea a crescut, dar nu in viteza. Putin cate putin. Cheia succesului a fost chiar lectura, pentru ca din carti aflam cum se misca de fapt lumea”, spune Marius Stefan. Surprinzator, acesta nu detine o firma in domeniul editorial, ci o firma de inchirieri automobile.

In ultima vreme, am dedicat mai multe articole pe blogul Shakespeare School temelor legate de  lectura, tocmai pentru a sublinia beneficiile acestei activitati. Imi amintesc de un studiu mentionat intr-unul dintre aceste articole, realizat de cercetatorii de la universitatea Emory din Statele Unite. Ei au descoperit ca cititul unui roman determina, timp de 5 zile dupa terminarea cartii, o activitate crescuta la nivel cerebral si schimbari neuronale care persista deoarece cititorul, de fapt, este ”teleportat” in lumea acelor personaje. Schimbarile sunt sesizate la nivelul cortexului temporal, acea zona a creierului asociata cu receptivitatea limbii vorbite. “Schimbarile neuronale pe care le-am gasit a fi asociate cu senzatia fizica de miscare, sugereaza faptul ca citirea romanului te poate transporta in corpul protagonistului,” sugereaza neurologul, prof. Gregory Berns, autorul principal al studiului. Stim ca acest lucru se poate intampla la nivel figurativ, dar studiul este dovada ca se intampla asta si la nivel biologic.

De peste 13 ani, la Shakespeare School incurajam cititul atat prin activitatile de la cursuri, cat si prin intermediul blogului nostru sau a paginii de Facebook. Pentru ca traim intr-o lume destul de agitata si rareori avem ragazul pentru a savura o carte, nu suntem tot timpul modelul ideal pentru copiii nostri. Cred ca ni se intampla tot mai rar sa rezervam lecturii timpul pe care il merita. Tocmai de aceea este bine sa ii invatam pe copii sa indrageasca cititul inca de mici.

In acest context, am infiintat la Shakespeare School “Cercul de Lectura”. Grupele de YLE Flyers si Trinity Grade 6 primesc la inceputul anului scolar cate un volum adaptat la nivelul grupei in care se afla, urmand ca la fiecare 3 saptamani sa faca schimb de carti cu colegii. Initial, aceasta activitate poate parea o tema in plus pentru elevi, insa in spatele lecturii se afla provocarea de a-si convinge colegii sa vrea sa le citeasca cartea. Asadar, lectura se concretizeaza in proiecte care mai de care mai atragatoare si chiar in adevarate “strategii de marketing” pe care copiii le nascocesc in speranta ca vor atrage cat mai multi doritori pentru cartea lor.

Asadar, cititul este una dintre cele mai valoroase investitii a timpului personal, dar si al cel al copiilor. Trebuie sa ii invatam acest lucru. Informatiile acumulate si studiul individual deschid noi oportunitati. Cu fiecare lectura punem, practic, o noua caramida la baza unei persoane informate si capabile sa ia decizii avand la indemana informatiile necesare. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite