Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Testele non-invazive, „cheia” pentru reîntoarcerea elevilor în bănci. Ce s-a întâmplat cu cele peste 1 milion de teste rapide din şcoli

6
4 Apr 2021 16:41:25
Autor: News.ro
Imagine: Mediafax
Imagine: Mediafax

Ministrul Educaţiei afirmă că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Sorin Cîmpeanu vrea achiziţionarea unor teste non-invazive, pentru ca elevii să poată reveni în bănci.

Precizările vin în contextul în care Ministerul Sănătăţii arăta că la sfârşitul lunii februarie au fost distribuite în Bucureşti şi în judeţe peste 1,15 milioane de teste rapide antigen SARS-CoV-2. Din acestea, majoritatea au rămas nefolosite. 
 
Sorin Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli.
 
„În 8 săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie!), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli. Cauzele acestui insucces major au fost două: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide; Sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind «invazive»/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, nu-şi dau acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori)”, afirmă ministrul Educaţiei.
 

Ce se va întâmpla cu peste 1 milion de teste rapide

Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor.
 
„Achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical. Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală in domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, precizează ministrul.
 
Astfel, Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile (fără scenarii diferenţiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiţii:
 
  • Respectarea regulilor de protecţie sanitară în şcoli. Aceste reguli se respectă mai riguros în şcoli decât în cele mai multe locaţii (purtare mască de protecţie, respectare reguli de igiena, distanţare adecvată, aerisire spaţii).
  • Susţinerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învăţământ. În acest moment, personalul din învăţământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate - echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajaţi din sistemul naţional de învăţământ.
  • Testele non-invazive să fie disponibile în şcoli în data de 4 mai, la revenirea din vacanţă/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roşu pentru toţi elevii (cu excepţia claselor terminale care vor reveni la şcoală în data de 10 mai).
  • Confirmarea ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
Citeşte şi:
Voiculescu, răspuns pentru Cîmpeanu: Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli. Nu sunt un filtru atât de bun

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Charles Franc
4.04.2021, 17:18:22

asta are iar vise umedew...pai atata timp cat insista in continuare sa bage 30-35 de elevi intr-o clasa, ore intregi, terebuie sa fii irepsonsbail sa iti lasi copiii pe mana acestu papagal care repteza zilnic ca scoala nu imbolnaveste in timp ce 2500 de elevi si profeosri s-au infectat oficial saptamanal incepand de la 8 febraruarie...si mare aprte din clase un au fost ifizic la scoala...sa vedem ce le vor face parintirlo care nu isi vor trimite copii la scoala pentru 1 luna de zile sa ii epxuna inutil riscului...oricum va avea destul material de experimente, sunt destui care abia asteapta sa scape de copii de acasa, si un trebuie impieidcati, insa sunt destui care nu vor dori sa ii expuna inutil unor experimente facute de un incompetent care in afara d eplaca cu deschiderea cu rpezenta fizica a soclilor un a facut nimi in 3 luni de mandat, nici macar la nivel de initiativa pentru a reduce riscurile in socli

-3 (5 voturi)
Eduard
4.04.2021, 17:32:42

Ministerul invatamantului trebuie sa-si ia gandul de la prezenta fizica in scoli pana in septembrie , sau este total rupt de realitatea sanitara si de modul de transmitere al aceste boli. Cheia prezentei fizice in scoli o reprezinta vaccinarea inclusiv a copiilor ( degeaba vaccinezi numai profesorii ) si o incidenta foarte mica astfel incat riscul de infectare sa fie spre zero . Altfel degeaba testezi, doar constati numatrul real de cazuri in crestere si inchizi scoala. Cat despre masurile respectate riguros in scoli s-a demonstrat exact contrariul, ( inclusiv zilele trecute cu o fotografie trucata) . Ministerul invatamantului trebuie sa se gandeasca , impreuna cu ministerul sanatatii ,la masurile necesare pentru vaccinarea cu prioritate ( inscrierea cu prioritate pe platforma ) a copiilor de la 12 ani in sus, imediat dupa ce va primi vaccinul aprobarea , respectiv in lunile iulie - septembrie, pentru inceperea cu prezenta fizica a noului au scolar.

+1 (3 voturi)
Eduard
4.04.2021, 17:34:34

Sa speram ca citeste cineva de la ministerul invatantului comentariile si are si curajul sa le aduca la cunostinta domnului ministru, pentr uluarea unor decizii adecvate situatiei reale.

+1 (1 vot)
emoji
4.04.2021, 17:45:25

Imi place ca, guvernanti astia, dupa un an si ceva de la inceperea deranjului virusologic, inca mai banguie grav prin tot felul masuri care sfideaza orice logica elementara, tehnica, medicala sau de bun simt. Adica, restrictionezi dreptul romanului de a-si cumpara salam cand vrea el, dar in acelasi timp ai deschis scolile pentru ciclul I-IV, aruncand in vanzoleala zilnica sute de mii de persoane, care asista deplasarea micutilor la si de la scoala, expunand in special, exact persoanele varstnice din familii, care au de obicei aceasta indeletnicire. Or fi calculat specialistii lui Peste, ce contributie a avut asta la numarul de cazuri de imbolnavire din valul trei al deranjului ? Pentru ca vad, ca tac toti malc referitor la acest subiect.

-2 (2 voturi)
ana_
5.04.2021, 18:49:50

Iar soluția dvs. pentru a nu pierde nenumărate ore de școală este…?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările