Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Toamna se numără fraudele la Bac. Ce tehnică au folosit absolvenţii de liceu pentru a copia. Un supraveghetor nu are cum să-i prindă pe trişori

9
20 Aug 2021 06:01:21
Autor: Daniela Serb
Elevi din cinci licee au încercat să fraudeze examenul de maturitate cu dispozitive electronice
Elevi din cinci licee au încercat să fraudeze examenul de maturitate cu dispozitive electronice

Peste zece elevi din cinci licee au fost eliminaţi de la proba opţională a Bacalaureatului susţinută miercuri, 18 august, pentru tentativă de fraudă cu dispozitive electronice. Ministrul Educaţiei a declarat că profesorii supraveghetori vor fi anchetaţi. Cu o zi înainte, aproape 30 de elevi fuseseră eliminaţi tot pentru fraudă.

Absolvenţii de liceu care au încercat să trişeze una dintre probele examenului de Bacalaureat din această toamnă sunt nişte ageamii, consideră experţii antifraudă. „A fost o acţiune puştească, făcută pe genunchi, în care nişte băieţi şi-au cumpărat de la magazinele online dispozitive online – ochelari, pixuri, nasturi – cu camere, până aici nimic ilegal. Pentru că poţi cumpăra aceste dispozitive pentru siguranţa ta personală pe stradă, să spunem”, au comentat pentru „Adevărul” surse din sistem. 

Ceea ce este limpede este faptul că elevii din sălile de clasă nu au fost singuri în această tentativă a lor. „Dacă ar fi trimis aceste fotografii către nişte profesori care ar fi stat – să zicem – la ei în sufragerie şi le-ar fi dictat elevilor rezolvările, ne-am fi putut gândi la ceva organizat şi mai serios, însă aşa cum par să se prezinte lucrurile, este o acţiune rudimentară, pentru că au pus subiectele pe nişte grupuri publice de Facebook sperând că de acolo cineva îi va ajuta cu rezolvările. E aşa, un fel de hai să-mi încerc norocul!”, au mai spus sursele. 

Problema este însă că un profesor supraveghetor nu prea are cum să-şi dea seama că un elev are o astfel de aparatură asupra sa. „Aceste dispozitive sunt făcute de aşa natură ca să nu fie vizibile, pentru că de asta le cumperi. Practic, sunt nişte camere de luat vederi deghizate”, au explicat experţii antifraudă. 
 

„E doar vârful aisbergului“ 

Pentru profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, frauda de la Bacalaureatul din această toamnă nu este surprinzătoare. „Anul acesta am avut nişte procente de promovare la Bacalaureat pe care nu le-am avut nici în ani normali. Încet-încet ne întoarcem la perioada în care aveam 90% promovare la Bac. În mod normal, anul acesta, procentele ar fi trebuit să fie mai mici, pentru că am avut trei semestre de şcoală online. Care este explicaţia? Fraudele! La conivenţa profesorilor care şi-au propus dacă tot a fost pandemia asta să-i ajute să ia examenele”, consideră expertul în educaţie. 
 
Plus că utilizarea unor dispozitive minuscule nu s-ar putea vedea nici pe camerele de luat vederi instalate pentru supravegherea Bacalaureatului. „Cum s-a descoperit că sunt subiectele pe internet? Din întâmplare. Cineva de la minister sau de la inspectorat s-a uitat pe acest grup şi a văzut şi a izbucnit scandalul. De regulă, sancţiunile suportate de profesorii supraveghetori sunt mici, ei nu vor mai fi incluşi la supraveghere în anii care vin. Într-un an sau doi se va uita acest scandal. Iar banii pe care-i pierd pentru că nu mai sunt în comisii nu cred că vor conta prea mult”, a subliniat profesorul. 
 
Şi se mai întâmplă ceva, mai spune expertul. „Am fost şi eu şi şef de comisie şi profesor supraveghetor. În clasele în care notele erau mult peste nivelul elevilor, eu mă uitam pe camerele de luat vederi ca să văd ce s-a întâmplat. Şi în imagini se vedea cum unii profesori supraveghetori stau la catedră, nici vorbă să circule printre bănci. Mulţi profesori fac aşa, iar pe camerele de luat vederi nu se uită nimeni. Cel mai eficient ar fi să existe aparatură de detectat inclusiv telefoane şi alte dispozitive, ca la aeroport. Dar este foarte scump”, conchide profesorul. 

La rândul lor, elevii eliminaţi din examen pentru fraudă şi tentativă de fraudă nu vor mai avea dreptul să susţină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni. 
 

Care sunt liceele implicate în fraudă 

Miercuri, 18 august, elevi din cinci clase din cinci licee aparţinând de tot atâtea judeţe au fost depistaţi că au postat pe Facebook subiectele de examen pe un grup numit „Bacalaureat 2021-2022”, imediat ce le-au primit. Elevii ar fi cerut celorlalţi membri să-i ajute cu rezolvările. 
 
„Cunoaştem aceste licee, cunoaştem sălile de clasă, se identifică inclusiv poziţia elevilor şi cu siguranţă vor fi eliminaţi din examen şi vor avea o interdicţie de a se mai prezenta un timp. Mai exact, este vorba de Liceul Tehnologic «Panait Istrati» din Brăila, de Liceul Tehnologic «Rucăreanu» din Braşov, de Liceul cu Program Sportiv din Târgu-Jiu şi de Liceul Tehnologic «Constantin Brâncuşi» din Craiova“, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
 
Oficialul a mai spus că profesorii supraveghetori din clasele respective vor face obiectul unei anchete. La proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul examenului naţional de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2021, care a avut loc pe 18 august, au participat 18.809 candidaţi din totalul celor 23.416 candidaţi înscrişi. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

emil mihai
20.08.2021, 07:30:16

Mai nou ,intrarea in sala de examen se face pe baza de telefon si apoi supraveghetorul spune ca nu poate face nimic .

+1 (1 vot)
No Mercy
20.08.2021, 09:11:15

Astia mici sunt incurajati sa fraudeze de reusitele celor mai mari in materie de ”furam fara sa patim nimic” (exemple. Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Dam Vîlceanu, etc)

-17 (21 voturi)
No Mercy
20.08.2021, 09:19:19

Ca sa fiu si mai clar.. Viitorii escroci si hoti din politica romaneasca sunt incurajati sa fraudeze la bac de reusitele in materie de ”furam fara sa patim nimic” ale actualilor penali cu NUP-uri si ”clasari” la ordin din politica romaneasca (exemple. Klaus Iohannis, Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Bogdan Rareș, etc)

-16 (22 voturi)
Sundance Kid
20.08.2021, 10:32:03

Inca o stire despre fraudele de la bac. Sentimentul este ca tinerii urmeaza exemplele pe care le vad in societate. Desigur nu se compara cu fraudele de la sectorul 1 sau cele din programele Romania impadurita sau Romania educata sau cu imprumuturile secretizate sau cu alocarea de fonduri fara licitatii sa nu mai pomenim de PNRR, de cele 80 de miliarde de euro, lista poate continua pana maine. Partea buna e ca tinerii urmeaza exemplele date de ilustrii nostri conducatori. In final, este foarte important, sa nu uitam de PSD care este de vina pt tot, cateodata si noi suntem vinovati ( vezi spitalele care au ars ) si desigur trebuie mentionata si Rusia care ne va contropi. Sa ma iertati va rog daca nu sunt foarte coerent, la randul meu si eu urmez exemplul celor care ne conduc si am deschis o sticla de vin de la 9 dimineata. Va multumesc domnule Citu ca existati!!! URAAA!!! URAAAAA!!!

0 (2 voturi)
Maximilian Vladimir
20.08.2021, 10:53:29

In Romania EDUCA....CA.....TA, e mai usor sa furi decat sa muncesti, sa inveti. Lucurile sunt foarte simple. 1. Control corporal fete si baieti separat, telefoanele gasite, se retin pana la terminarea examenului. Cei care incearca sa intre cu telefonul li se scad 2 puncte din oficiu din nota finala la examen. Noi in anii 70-80 cum de intram la examene fara fituici(erau unii temerari care incercau, dar scriau la ele de ii gasea.) 2. Ar trebui lasati cu telefoanele, pixuri, casti, si alte mijloace de transimisie, DAR trebuie montat in fiecare sala un dispozitiv de bruiaj al semanlului gsm pana la 5G(sunt scumpe), si cu toate telefoanele se vor uita ca prostii la ele, deoarece n-au cum sa comunice deoarece nu mai au semnal pe telefon.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările