Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Toate şcolile din ţară vor avea pubele pentru reciclare selectivă

2
10 Oct 2019 04:27:36
Autor: Vlad Terteleac
foto Arhivă
foto Arhivă

Spectrul unor amenzi enorme de la Comisia Europeană i-a făcut pe parlamentari să doteze şcolile cu pubele pentru reciclare selectivă.

Faptul că România riscă amenzi de peste 300.000 de euro pe zi de la Uniunea Europeană dacă rata catrastrofală a reciclării nu se îmbunătăşte până în 2020 i-a determinat pe parlamentarii români să modifice legea reciclării. Iniţiate de deputatul USR Cristina Iurişniţi, modificările au fost adoptate săptămâna trecută cu sprijinul tuturor partidelor parlamentare, primind 238 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă” în Camera Deputaţilor, care a fost for decizional pentru această lege.
 
O măsură bună, dar nu garantează nimic
 
„Acest proiect de lege ţine de educarea tinerei generaţii în sensul conştientizării riscurilor pe care poluarea le poate produce asupra mediului şi a sănătăţii cetăţenilor. Ştim foarte bine că totul porneşte de la educaţie şi că o societate responsabilă trebuie să propună politici publice responsabile. Ştim, de asemenea, că România riscă sancţiuni enorme începând cu 2020 şi că suntem în pericol de infringement, deorece nu am colectat selectiv aşa cum prevedere angajamentul pe care ni l-am luat la nivelul Uniunii Europene”, a explicat Cristina Iurişniţi, deputatul USR din spatele modificărilor.
 
Raul Pop, expert deşeuri, este de părere că măsura este una bună, dar la fel ca o parte semnificativă a actelor legislative din domeniul reciclării selective va suferi, cel mai proabil, de pe urma lipsei aplicării sancţiunilor pentru administraţiile publice care nu dau curs cerinţelor şi de neseriozitate cu care este urmărit procesul de implementare de către autorităţilor responsabile. Dacă va fi aplicată ca la carte, Pop spune că măsura are un potenţial semnificativ. „Şcolile au mai multe caracteristice interesante pentru programele de reciclare selectivă. În primul rând, nu e nevoie de sancţiuni în cazul copiilor, ci reciclarea poate fi prezentată ca o măsură educativă. Mai mult, şcolile au caracter de magnet, sunt centre locale şi poţi pleca, apoi, cu alte tipuri de programe şi evenimente în întreaga comunitate”, a precizat acesta.
 
Noile prevederi 
 
Reamintim că modificările aduse Legii 132/2010 privesc colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice privesc modul în care sunt reciclate deşeurile în şcoli. Principala modificarea adusă de noul text legislativ este trecea în responsabilitatea administraţiilor locale a finanţării colectării selective şi a achiziţionării recipientelor necesare pentru realizarea acestui proces în cadrul şcolilor. Astfel, ar urma să existe coşuri de gunoi diferenţiate pe categoriile de deşeuri reglementate de legislaţie în fiecare sală de clasă, dar şi în bibliotecile, cancelariile, cabinetele şi sălile de sport ale fiecărei unităţi de învăţământ din România. În expunerea de motive a legii, iniţiatorii modificărilor arată că pe lângă creşterea ratei de colectare selectivă a deşeurilor la sursă, noile măsuri urmăresc şi educarea generaţiilor tinere în vederea „conştientizării riscurilor pe care poluarea le poate avea asupra mediului şi inerent asupra sănătăţii cetăţenilor”.
 
România, codaşa reciclării, riscă amenzi enorme 
 
România şi-a luat angajamentul că va ajunge la o rată de reciclare a hârtiei, metalelor, sticlei şi a materialelor plastice provenite din deşeuri menaje de cel puţin 50% până  la finalul anului 2020. Ultimele date Eurostat arată, însă, că România avea o rată de reciclare de 13,9% în 2017. Mai îngrijorător este că statul român stagnează încă din anul 2010 la acest capitol, rata de reciclare îmbunătăţindu-se cu un singur procent în aproape un deceniu. Până şi Bulgaria, partenera tradiţională a României la coada mai multor clasamente europene, stă semnificativ mai bine, cu o rată de reciclare de 34,6% din deşeurile municipale produse. În consecinţă, nerespectarea obligaţiilor luate de statul român în acest domeniu pot duce la penalităţi în valoare de peste 300.000 de euro pe zi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

bucurestean victor
10.10.2019, 05:33:53

Dar WC-uri? Guvernantii, sau nu au fost la scoala, sau au uitat ca scolile lor aveau WC-uri pentru elevi. Vorbim de pubele pentru reciclat, cand scolile la tara sunt in urma cu igiena elementara: WC separate pentru elevi si eleve, cu apa curenta. Bezna mintii!

+2 (2 voturi)
bucurestean victor
10.10.2019, 05:38:59

Oare UE inca nu stie ca la tara in Romania, scolile nu au WC-uri pentru elevi? Pentru asemenea lipsuri, nu este amendata Romania? Guvernul are o caruta de bani sa cumpere voturi, dar nu are un bani pentri igiena elementara in scoli. Bezna mintii.

+2 (2 voturi)