Topul şcolilor generale care scot elevi eminenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
e

Luni au început înscrierile pentru clasa pregătitoare şi clasa I. Din 23 februarie şi până pe 3 martie, părinţii pot depune dosarele la şcoli şi, ca în fiecare an, bătaia mare se dă pe şcolile cele mai bune. Specialiştii în Educaţie au explicat care sunt acestea.

Părinţii ai căror copii vor merge în toamnă pentru prima dată la şcoală au intrat începând de ieri în febra înscrierilor, iar alegerea şcolii unde copilul va lua prima dată contact cu studiul nu este una uşoară. Teoretic, fiecare preşcolar are un loc rezervat la şcoala de circumscripţie, în funcţie de adresa de domiciliu, însă din ce în ce mai mulţi bucureşteni caută să-şi dea copiii la şcoli cu renume, care de-a lungul timpului au scos olimpici sau de unde absolvenţii claselor a VIII-a au ajuns la cele mai bune licee din Capitală. De aceea, la aceste unităţi de învăţământ, concurenţa pe locurile suplimentare este acerbă, şi, pentru a se asigura că prind un loc pentru micuţii lor, părinţii îşi fac viză de flotant în cartierele unde se află şcolile bine cotate.

Experţii în Educaţie arată că înainte de a decide unde să-şi înscrie copilul, părinţii ar trebui să se intereseze în detaliu de performanţele reale ale unităţii de învăţământ şi mai puţin de popularitatea ei. „Cel mai important aspect care trebuie avut în vedere când părinţii aleg şcoala copilului este calitatea învăţătorilor, pentru că omul sfinţeşte locul“, a explicat Marian Staş, expert în Educaţie.

Pentru a le face sarcina mai uşoară părinţilor, „Adevărul“ a realizat un top al celor mai bune şcoli generale din Bucureşti, în funcţie de trei criterii: rezultatele şcolare ale elevilor, performanţele obţinute la olimpiade şi încrederea de care se bucură în rândul profesorilor de liceu şi al specialiştilor în Educaţie.

Şcolile generale care dau elevi pentru licee de elită

Şcoala generală oferă baza educaţiei unui elev, îi asigură accesul la licee de elită şi îi imprimă plăcerea pentru studiu sau, din contră, aversiunea. Aşadar, un criteriu important de luat în considerare în alegerea unei şcoli bune este accesul absolvenţilor la cele mai bune cinci colegii din Bucureşti: „Sf. Sava“, „Tudor Vianu“, „Gheorghe Lazăr“, „Mihai Viteazul“ şi „George Coşbuc“.

În funcţie de acest criteriu, în anul şcolar 2013-2014, cei mai mulţi elevi admişi la cele cinci licee au provenit de la Şcoala Gimnazială Nr. 79 din sectorul 4; Şcoala Generală Nr. 56 „Jose Marti“ din sectorul 2; Şcoala Gimnazială Nr. 195 din sectorul 3; Şcoala Gimnazială „Ion Heliade-Rădulescu“ din sectorul 1; Şcoala Gimnazială Nr. 146 „I.G. Duca“ din sectorul 5.

Şcolile generale care dau olimpici

Un alt criteriu avut în vedere în alegerea şcolii generale ar trebui să fie, potrivit experţilor, cel al performanţelor înregistrate la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Şi la acest capitol există câteva şcoli bucureştene care se departajează. Printre acestea, Şcoala 146 „I.G. Duca“, Şcoala174 „Constantin Brâncuşi“, Şcoala Gimnazială Nr. 79, Şcoala Nr. 97, Şcoala Nr. 56 şi Şcoala Centrală au obţinut anul trecut medalii la diverse olimpiade naţionale, dar şi internaţionale.

Şcolile generale votate de experţi

Cât priveşte părerile experţilor în Educaţie despre şcolile din Capitală, bloggerul adevărul.ro Tincuţa Apăteanu votează cu Şcoala Gimnazială „Ion Heliade-Rădulescu“ şi cu Şcoala Gimnazială „Pia Brătianu“. Aceasta atrage însă atenţia că o departajare a şcolilor în „bune şi restul“ poate produce efecte care să afecteze sistemul de învăţământ în ansamblu, precum corupţia şi supraaglomerarea.

La rândul lui, Adrian Troie, director adjunct la Colegiul Naţional „Sf. Sava“, spune că dacă ar trebui să aleagă, ar opta pentru Şcoala Generală Nr. 56 „Jose Marti“.

„Cei peste 200 de elevi admişi la «Sava» vin, în general, din 30-40 de şcoli din Capitală şi chiar din afara oraşului. Nu contează doar şcoala, factorul familie este la fel de important. Dacă este un copil bun, de care părinţii s-au preocupat, îşi face loc la orice liceu, chiar dacă şcoala generală n-a fost în top. Eu aş opta pentru «Jose Marti»“, este de părere Adrian Troie.


VIDEO Cum se completează cererea de înscriere la clasa pregătitoare 2015

CLASA PREGĂTITOARE 2015 Calendarul, metodologia, locurile libere la clasa I şi circumscripţiile şcolare, publicate de Inspectoratul Şcolar Bucureşti
 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite