Trădarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stăm în pat. Mă uit la tălpile ei. Acelaşi contur, aceleaşi degete, seamănă cu tălpile mele. Este a mea. Fata mea. Iar tălpile mele, abia acum le recunosc, sunt ale tale, dragă mamă. Dar ea nu ştie de unde le are, pentru că ea nu te-a văzut niciodată.

Stăm în pat. Ea răsfoieşte un „Carnet de elev“. Este carnetul meu din clasa a II-a. Îmi verifică notele. Nu mă laud. O las să le descopere aşa cum mi-a descoperit undeva, în bibliotecă, acest carnet de demult (1971). Nici nu încerc vreo comparaţie cu „Minus FB sau FB“ pe care îl ia pentru o dictare sau pentru o temă la matematică. O las să citească în tăcerea mea. N-o încurajez să facă vreun comentariu, deşi aş putea s-o provoc: „Uite ce bine a învăţat tata!“ sau „Ce deştept a fost tata!“ Dar tu ştii mai bine cum am învăţat.

Ea se plictiseşte şi închide carnetul. Eu îl deschid la pagina 3. Citesc titlul: „Îndatoririle elevului“. Parcurg introducerea: „Elevul are îndatorirea fundamentală să iubescă patria noastră, Republica Socialistă România, să dovedească dragoste şi devotament faţă de partid, pentru cauza socialismului şi comunismului, prin atitudinea lui faţă de învăţătură şi muncă, prin întreaga sa comportare în şcoală şi în afara şcolii, prin preţuirea tradiţiilor glorioase de luptă ale poporului pentru eliberare naţională şi socială, prin participarea la acţiunile patriotice.“

Uite că „îndatoririle“ astea le-am uitat! şi prima grijă este să-mi amintesc dacă mi-am iubit patria de atunci, Republica Socialistă România. Poate că am iubit-o, dar nu mai ţin minte. şi partidul, am dovedit dragoste faţă de partid, pentru „cauza socialismului şi comunismului“? Tu mi-ai putea spune. Pentru că aceste note vechi nu pot să dovedească dragostea mea faţă de RSR sau „devotamentul faţă de partid“. Chiar aşa, ce fel de şcoală a fost şcoala mea?

Stăm în pat. Ea răsfoieşte un «Carnet de elev». Este carnetul meu din clasa a II-a. Îmi verifică notele.      


Mă uit la fruntea ei, cu gândul idiot de a ajunge acolo, înăuntru, şi de a verifica dacă mintea ei suferă de vreun semn de îndoctrinare. Are o frunte lată. Ca a mea. Este fata mea.

„Vezi, tata a fost fruntaş la învăţătură!“, nu mă pot abţine şi mă laud cu voce tare. Ea tace, nu mă aude, îşi vede de păpuşile ei. Poate am inhibat-o. Mă ridic din pat şi ascund carnetul meu de note în bibliotecă. şi zâmbesc. Numai tu ştii că, într-un an, când eram mult, mult mai mare, am rămas repetent, trădând „cauza partidului“ şi „iubirea“ pentru Republica Socialistă România. Pentru că repetenţii, fie în şcoală, fie în facultate, erau consideraţi nişte trădători, demni de dispreţul colectivului, nişte „elemente“ care îşi băteau joc de grija partidului de a ajunge un „om nou“.

Zâmbesc ca un diavol. Pe tine te-am trădat, dragă mamă. Aşa mi-a venit atunci, în facultate, să rămân repetent. Unde dracu’ o fi carnetul ăla de student, dovada trădării? Sau tu l-ai luat dincolo cu tine, ca să păstrezi amintirea acelei trădări şi să te bucuri de acea taină? O altă taină a noastră, mamă şi fiu trădător ce ţi-am fost, imposibil de mărturisit nepoatei tale, care păşeşte prin lume pe tălpile tale.

Dar tu nu ştii cauza trădării mele! Iubirea, uneori, poate să-ţi ia minţile până la repetenţie. Mă uit la mâinile ei. şi-i recunosc mâinile maică-sii.

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite