Trei scenarii pentru anul şcolar care începe pe 14 septembrie. Autorităţile locale vor decide unde se va învăţa online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Bucureşti vor merge la şcoală dacă situaţia epidemiologică se mentine ca în momentul actual Foto Adevărul
Elevii din Bucureşti vor merge la şcoală dacă situaţia epidemiologică se mentine ca în momentul actual Foto Adevărul

Şcoala va începe pe 14 septembrie, dar elevii vor merge fizic la şcoală în funcţie de numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus la mia de locuitori care va fi înregistrat în fiecare localitate în parte. În cel mai bun caz, toată lumea merge la şcoală, iar în cel mai rău scenariu, şcoala se va face online.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală, dar că procesul de învăţământ va avea loc conform a trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor cu noul coronavirus la mia de cetăţeni din fiecare localitate. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemie. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.

Preşedintele a explicat că scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă este mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile, iar scenariul galben este impus când există între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus. În fine, cel de-al treilea scenariu, cel roşu, se va impune unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.

„Scenariul verde înseamnă un număr mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roşu înseamnă mai mult de trei bolnavi pe zi în ultimele 14 zile şi duce la şcoala online. Scenariul galben înseamnă că grădiniţele şi şcoala primară merg la şcoală, clasele a VIII-a şi a XII-a merg la şcoală, iar restul claselor, în funcţie de decizia şcolii, merg sau nu la şcoală. Învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal. Se predă materie şi lucrurile merg mai departe când nu se pot ţine cursuri fizice. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot”, a explicat preşedintele. 

Preşedintele a explicat că în cele trei scenarii este vorba de numărul de infectaţi la mia de locuitori. „Bucureştiul se încadreză în scenariul verde. Ca să fim bine înţeleşi. Majoritatea localităţilor intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu”, a precizat Klaus Iohannis.

Mai exact, preşedintele a vrut să spună că Bucureştiul are în prezent, cu tot cu zona metropolitană, 2.419.425 de locuitori. Conform unui calcul simplu, Bucureştiul ar intra în scenariul galben sau roşu numai dacă ar avea zilnic mii de infectări. În acest moment, în Capitală se înregistrează o rată de infectare de 3,46 la mia de locuitori, dar nu în ultimele 14 zile, ci de la începutul pandemiei (6.509 de infectări în total).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite