Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Turcan: Semnarea contractului pentru tabletele elevilor ar trebui să se întâmple la sfârşitul lui august. Dacă vor fi contestaţii, procedura va fi prelungită

2
5 Aug 2020 23:01:31
Autor: News.ro
Guvernul va achiziţiona 250.000 de tablete pentru elevi. FOTO gov.ro
Guvernul va achiziţiona 250.000 de tablete pentru elevi. FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, miercuri seara, că semnarea contractului pentru tabletele elevilor ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii august, dacă procedura nu va fi contestată, iar în cazul în care se va întâmpla acest lucru, atunci aceasta va fi prelungită.

Raluca Turcan a fost întrebată, într-o emisiune la Digi 24, ce se întâmplă cu tabletele pentru cei 250.000 de elevi. 
 
“Suntem în plin proces de achiziţie, semnarea contractului, dacă nu există contestaţii, ar trebui să se întâmple la finalul lunii august. Dacă se vor face contestaţii, din nefericire procedura va fi prelungită, dar aici este important să se reţină două aspecte. Mesajul nostru este că de multe ori acest proces al achiziţiilor publice a fost împins într-un soi de hârjoneală între cei care vroiau să câştige achiziţiile şi cei care într-un final nici nu ajungeau să câştige pentru că nu îndeplineau pur şi simplu condiţiile. Acest aspect al achiziţionării de tablete, al achiziţionării de materiale de protecţie este unul atât de sensibil şi de strategic şi cu un impact atât de mare încât inclusiv furnizorii care intră în acest proces de selecţie ar trebui să manifeste un grad mai mare de responsabilitate. Din perspectiva noastră de guvernanţi, licitaţiile au fost lansate în momentul zero al alocării baniilor la nivelul Guvernului şi Ministerului Educaţiei şi toate procedurile au decurs conform regulilor din caietul de sarcini”, a explicat Turcan. 
 
Ea a spus că există şi surse alternative, pe lângă tablete achiziţionate de Ministerul Educaţiei, şi autorităţile locale cumpără astfel de device-uri pentru elevi. 
 
“Pe 14 septembrie puteam spera că, în baza achiziţiei şi cu predări în tranşe de tablete, ar fi putut ajunge 25.000 de tablete. Există şi surse alternative, în sensul în care autorităţile locale unele au identificat deja şi au achiziţionat tablete sau device-uri, că nu vorbim doar de tablete, ci şi de laptopuri, în acelaşi timp există o resursă de achiziţionare a altor 200.000 de tablete din fonduri europene şi încă un program cu fonduri de la Guvernul Japoniei prin care se creează centre de informatizare şi de acees la informaţie”, a adăugat vicepremierul.
 
Întrebată câţi copii vor primi tablete pe 14 septembrie, Raluca Turcan a răspuns: “Mi-e greu să vă spun acum, ne dorim ca licitaţia să se încheie în septembrie şi cele 250.000 de tablete de la Ministerul Educaţiei să ajungă la elevii care au nevoie de ele”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Klaus Ciocannis
6.08.2020, 00:34:30

ba voi va dati seama ca turcana este vice-premier cu atributii pe partea de educatie? :))) eu mereu cand o vad imi amintesc de sceneta in care o pupa in dos pe elena udrea, cautati "turcan kill bill" pe youtube

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
6.08.2020, 08:46:50

Ce se intampla cand ii dai unui minoritar de 10 ani o tableta gratis si el mai are vreo 5 frati mai mici in unica camera de chirpici in care stau cu totii claie peste gramada ? Cate zile mai are de trait tableta aia daca pun mana toti pe ea si se joaca ?