Un BAC mai slab, chiar şi cu cifre măsluite. Cifra reală a eşecului instituţional: doar 60% din cei care au intrat în clasa a XII-a au trecut examenul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata de succes la Bacalaureat a fost de aproape 68%, în scădere faţă de anul trecut, în pofida „Fenomenului Brăila“: interdicţia impusă elevilor mai slabi de a participa la examen, ca să nu afecteze prestigiul şcolilor.

Rata de promovare la BAC-ul de anul acesta este 67,7%, mai mică faţă de anul trecut cu 3,7 procente, potrivit Ministerului Educaţiei, aici fiind incluşi atât elevii din generaţia curentă, cât şi cei care au absolvit liceul anii trecuţi, dar din diverse motive nu au susţinut examenul.

Pe de altă parte, dacă ne uităm doar la rata de promovare a acestei generaţii, raportată la numărul de elevi înscrişi în clasa a XII-a în toamna anului 2017, constatăm că mai puţin de 60% au trecut de examenul maturităţii.

Înainte de contestaţii, rata de promovare (medii mai mari sau egale cu 6) a fost de 67,7%, mai mică cu 3,7% faţă de iulie 2017, când a fost 71,4%, arată datele transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

De menţionat este că procentul de promovare a fost totuşi mai mare faţă de anul 2016, când rata de promovare la nivel naţional a fost de 66,7%. Şi în 2015, rata de promovare raportată de Ministerul Educaţiei a fost de 66,4%, în timp ce în 2015, doar 59,3% din elevi au reuşit să promoveze Bacalaureatul la sesiunea din vară a examenului.

În ceea ce priveşte prezenţa la sesiunea de vară din acest an, ea a fost mai mică faţă de cea de anul trecut. Astfel, dacă anul acesta prezenţa candidaţilor la probele de concurs a fost de 90% (din totalul celor 136.866 de candidaţi înscrişi s-au prezentat 123.615, n.red.), în 2017 participarea la examen a fost de 95% (din totalul de 135.513 de candidaţi s-au prezentat la examen 128.503 candidaţi).

Câţi elevi de clasa a XII-a nu au fost lăsaţi să dea BAC-ul

Mai important, însă, este că din totalul de candidaţi înscrişi la sesiunea de anul acesta, doar 118.856 sunt din generaţia curentă. Asta în condiţiile în care numărul total de elevi înscrişi în clasa a XII-a la începutul toamnei era 135.513, ceea ce înseamnă că 16.657 de elevi nici măcar nu au ajuns să intre în Bac. În plus, din cei aproximativ 119.000 de elevi, 111.318 s-au prezentat la examen şi doar 80.900 l-au şi luat. În concluzie, numai 60% (59,6%) din elevii care au intrat în 2018 în clasa a XII-a au trecut examenul de Bacalaureat.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că numărul scăzut de elevi care au participat la examen are la bază diverse motive: de la corigenţe, la medii neîncheiate. Absenteismul şcolar e un alt motiv menţionat de oficialii din Educaţie.

Specialiştii îi contrazic, însă, şi susţin că avem de-a face cu „Fenomenul Brăila“, extins la nivel naţional. „Am primit numeroase sesizări din întreaga ţară cu privire la acest fenomen care se întâmplă atât la Bacalaureat, cât şi la Evaluarea Naţională. Vorbesc de părinţi care mi-au scris că ai lor copii nu sunt lăsaţi de anumiţi dascăli să intre în examene de teamă că nu vor reuşi să promoveze sau să ia o notă suficient de mare, în concordanţă cu aşteptările şi/sau prestigiul respectivei unităţi şcolare“, explică Laura Greta-Marin, preşedintele Asociaţiei Human Catalyst.

Brăila a reuşit să intre în topul cinci al judeţelor care au înregistrat şi cele mai mari rate de promovare

Conform datelor transmise de Ministerul Educaţiei, în Cluj, 81,14% din elevii care au dat BAC-ul au promovat examenul. Pe locul 2 în top de află judeţul Iaşi, cu o rată de promovare de 80,27%, urmat de Bacău (77,26%), Brăila (77,13%) şi Sibiu (75,67%), situaţia fiind similară cu cea de anul trecut, când exact aceleaşi judeţe au ocupat locurile fruntaşe din punct de vedere al promovării, la nivel naţional.

Rata de promovare în Bucureşti este 72,86%, în scădere totuşi faţă de anul trecut, când a fost 74,09%.

La polul opus, cele mai mici rate de promovare din 2018 s-au înregistrat în Ilfov (34%), Teleorman (47,30%), Giurgiu (47,44%) şi Hunedoara (53,69%). Tot ele s-au aflat pe ultimele locuri şi anul trecut.

Şi, cu toate că perpetuarea rezultatelor slabe ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru autorităţi, acest lucru nu se întâmplă, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Edu Cer, Ştefan Vlaston.

„Faptul că sunt judeţe în care rata de promovare este în jur de 30-40%, iar în altele peste 80% nu face decât să arate cât de inechitabil este sistemul educaţional din România. Practic, aceleaşi judeţe obţin în fiecare an rezultate foarte bune, respectiv rezultate foarte slabe. Asta ar trebui să dea un semnal de alarmă Ministerului Educaţiei şi Inspectoratelor Şcolare din judeţele unde au fost înregistrate cele mai mici rezultate în vederea implementării unor politici care să înlăture aceste disparităţi“, a explicat Vlaston pentru „Adevărul“.

Bucureştiul, fruntaş la mediile de 10

Cât priveşte numărul mediilor de 10, Capitala se situează pe primul loc la nivel naţional cu 17 medii de 10 (faţă de anul trecut când 9 elevi au reuşit această performanţă). Bucureştiul este urmat de Bacău cu 9 medii de 10 şi de Vrancea, Cluj şi Iaşi unde s-au luat câte 8 medii de 10. După aceea se poziţionează judeţul Argeş cu 6 medii de 10 şi Bistriţa Năsăud cu 5 medii de 10. Judeţele în care s-a obţinut o singură medie de 10 sunt: Satu Mare, Suceava, Timiş, Galaţi, Vaslui, Olt, Brăila, Dâmboviţa şi Arad. Nu s-a obţinut niciun 10 în Sălaj, Caraş-Severin, Gorj, Harghita, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Tulcea, Covasna şi Braşov. În total, la nivel naţional, s-au luat 104 medii de 10, fiind mai multe decât anul trecut, când 97 de absolvenţi au obţinut media 10.

La sesiunea aceasta au fost eliminaţi, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, 117 candidaţi, spre deosebire de anul trecut, când au fost 179.  Drept penalizare, ei nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului, potrivit prevederilor din Legea Educaţiei.

Faptul că sunt judeţe în care rata de promovare este în jur de 30-40 %, iar în altele peste 80% nu face decât să arate cât de inechitabil este sistemul educaţional

Când începe a doua sesiune

Rezultatele finale, după contestaţii, ale primei sesiuni vor fi făcute publice pe data de 9 iulie. Apoi, pe 10 iulie, începe înscrierea pentru sesiunea din toamnă a Bacalaureatului care durează până pe 13 iulie. În data de 27 iulie are loc înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe. Prima probă scrisă, la Limba Română, va avea loc pe 20 august. În următoarea zi va fi desfăşurată evaluarea scrisă la Limba Maternă, iar pe 22 august va avea loc proba obligatorie a profilului (Matematică pentru Real şi Istorie pentru Uman). Ultima evaluare scrisă va fi susţinută pe 23 august la proba la alegere a profilului (Fizică, Chimie, Informatică sau Biologie pentru Profilul Real, respectiv Geografie sau Ştiinţe Socio-Umane pentru Profilul Uman).

După probele scrise vor fi evaluate competenţele după cum urmează: între 24 şi 27 august – competenţele lingvistice în Limba Română, 28 august – competenţele lingvistice în Limba Maternă, între 29 şi 30 august – competenţele digitale, între 30-31 august – competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 1 septembrie, până la ora 12.00, se vor afişa primele rezultate.

Depunerea contestaţiilor se va putea face doar în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00-16.00. În perioada 2-5 septembrie se vor rezolva contestaţiile, iar pe 6 septembrie se vor afişa rezultatele finale.

900.000 de elevi nu au luat BAC-ul în ultimii 10 ani

  *Cifrele comparate se referă la rezultatele Bacalaureatului înainte de contestaţii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite