Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Un gând despre „patriotismul şcolar“ românesc

6
14 Oct 2017 19:56:31
Cristian Ghingheş
Ascundem gunoiul sub preş sau spunem lucrurilor pe nume?
Ascundem gunoiul sub preş sau spunem lucrurilor pe nume?

Cred că cea mai tristă formă de îndobitocire pe care sistemul de învăţământ românesc o poate produce este acel „patriotism şcolar“ naiv pe care mulţi dintre elevii şi studenţii din România îl au faţă de şcoala/liceul/universitatea/facultatea în care învaţă.

Cum se manifestă asta?

E simplu: sunt probleme în instituţia de învăţământ în care studiez? Nu contează, problemele, neregulile şi dezbaterile despre această instituţie publică trebuie să rămână, chipurile, numai şi numai între aceşti pereţi… să nu cumva să audă diverşi „factorii externi interesaţi“ din societate cu ce provocări ne confruntăm sau ce nereguli constatăm! Stricăm prestigiul şcolii, nu alta!

Da, mulţi dintre tinerii noştri au impresia că aşa se rezolvă problemele în ţara noastră: fără presiune publică, deci fără ca cei care conduc instituţiile să răspundă public pentru neregulile pe care le impun sau le tolerează.

Uite aşa, după ce vor ieşi de pe băncile şcolii, aceştia vor fi nişte cetăţeni docili, cuminţi faţă de instituţiile şi politicienii care zi de zi le încalcă drepturile şi le trec cu vederea nevoile.

A nu se înţelege că îndemn la rebeliune, la nesupunere civică. Nu. Îmi doresc însă nişte colegi de generaţie care spun lucrurilor pe nume şi care nu ascund sub preş gunoiul din instituţiile de învăţământ pe care le frecventează.

Ar fi un început, nu credeţi?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Radu Mircea
14.10.2017, 21:29:04

# Cristian Ghinghes Un inceput bun ar fi un ministru adevarat , nu o caricatura , care sa aibe si o idee valabila despre invatamintul romanesc . Tot sirul de ministri din '89 incoace ( cu rare si putine exceptii ) au adus absolventii de liceu sa ia bacu' in proportie de sub 50% . Abandonul scolar in jurul a 30% . Analfabeti functionali la terminarea a 12 clase , 45% . In mod ciudat avem cel mai mai mare numar de fabrici de diplome si de absolventi de facultate vinzatori la magazinul din colt . Am asa o stringere de inima cind stiu ca baiatu' care imi aduce berea la masa si imi schimba scrumiera este absolvent de ASE-u .

0 (2 voturi)
Sorin Ionascu
15.10.2017, 11:31:19

Acest sistem al "patriotismului local" (nu doar scolar) nu ne este specific, el exista in multe alte locuri, doar ca acolo, de cele mai multe ori, problemele isi gasesc o rezolvare inainte de a "iesi din casa". In Romania principiul a fost intens si subtil cultivat de comunisti pentru a inlesni controlul maselor si va mai fi nevoie de multi ani pana sa ne formam o cultura dezbarata de viciile epocii respective. In domeniul invatamantului ei au cultivat, sub pretextul unei recolte imbunatatite, o buruiana care a crescut si s-a intarit in timp, care a acaparat tot campul si care va fi foarte greu de scos. Sunt mentalitati construite cu indarjire timp de peste 50 de ani si care se transmit din generatie in generatie, fiind nevoie de cel putin inca 50-60 de ani pentru a incepe sa dispara, dar probabil inca vreo 100 pana se vor vedea cu adevarat efecte concrete.

0 (2 voturi)
Stancu Dan
15.10.2017, 15:02:37

Citat : "Uite aşa, după ce vor ieşi de pe băncile şcolii, aceştia vor fi nişte cetăţeni docili, cuminţi faţă de instituţiile şi politicienii care zi de zi le încalcă drepturile şi le trec cu vederea nevoile." Atat de docili incat a) niste milioane bune deja au plecat din tara. Ceea ce reprezinta fix o forma de a-ti baga picioarele-n institutii si politicieni b) alte milioane bune fac tot posibilul sa evite (justificat sau nu) sistemul de taxare si impozitare O alta forma de a-ti baga picioarele-n institutii si politicieni c) nenumaratii locatari ai ghetourilor (unii dintre ei aflati temporar prin vest) nu numai ca-si baga picioarele in institutii si politicieni (vezi punctele a si b), dar au pretentia sa-si impuna si dominatia asupra politicenilor si-a institutiilor (a se vedea nenumaratele retele mafiote le lucreaza mana-n mana cu politrucii) Scoara romaneasca are multe hibe. Dar imaginea unei scoli ce "produce indivizi docili" e complet neadevarata.

+3 (3 voturi)
Thetis Teodor
15.10.2017, 20:08:27

Cristian Ghines, nu stiu ce ai vrut sa demonstrezi cu acest articol, dar ai reusit un singur lucru: sa arati ca nu stii pe ce lume traiesti! Daca taceai, filosof ramaneai !

0 (4 voturi)
aleator
15.10.2017, 21:26:03

mamaligarii au impresia ca invata in vreo universitate/liceu cu prestigiu international. d-aia se ratoiesc cand sunt confruntati cu realitatea.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)