UNICEF: Două treimi din copiii de vârstă şcolară nu au conexiune la internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două treimi din elevii lumii nu au acces la educaţia online
Două treimi din elevii lumii nu au acces la educaţia online

Două treimi dintre copiii cu vârstă şcolară între 3 şi 17 ani - sau 1,3 miliarde de copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 17 ani - nu au o conexiune la internet acasă, arată raportul UNICEF -"How Many Children and Youth Have Internet Access at Home?" - "Câţi copii şi tineri au acces la Internet acasă?"

"Faptul că atât de mulţi copii şi tineri nu au Internet acasă reprezintă mai mult decât un decalaj digital - este o falie digitală. Lipsa de conectivitate nu limitează doar capacitatea copiilor şi tinerilor de a se conecta online. Îi împiedică să concureze în economia modernă. Îi izolează de lume. Iar în cazul închiderii şcolilor, ca în situaţia cu care se confruntă în prezent milioane de persoane din cauza COVID-19, le îngreunează accesul la educaţie. Spus mai direct, lipsa accesului la Internet îi va costa viitorul pe cei din următoarea generaţie", a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF, citat de Agerpres. 

Potrivit documentului, decalajul măreşte inegalităţile între ţări şi comunităţi. Elevii din cele mai sărace gospodării rămân şi mai mult în urma colegilor lor şi au foarte puţine şanse de a recupera. 

La nivel global, aproximativ 60% din copiii de vârstă şcolară din zonele urbane nu au acces la internet acasă, comparativ cu aproximativ trei sferturi dintre copiii de vârstă şcolară din gospodăriile rurale.  La nivel global 67%, adică 1,3 miliarde de copii, nu au conexiune la Internet acasă.

Chiar şi atunci când copiii au conexiune acasă, este posibil să nu aibă acces la aceasta din cauza unor factori precum presiunea de a face treabă în casă sau de a lucra, lipsa de dispozitive suficiente în gospodării, faptul că fetelor le este permis accesul la internet într-o măsură mai mică sau deloc sau lipsa de înţelegere privind accesarea oportunităţilor online. Există, de asemenea, probleme legate de siguranţa online, deoarece părinţii pot fi inadecvat pregătiţi pentru a-i ajuta pe copii să rămână în siguranţă.

Raportul a fost întocmit pe baza datelor din peste 85 de ţări. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite