Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Uniunea Editorilor: „Ministrul Educaţiei renunţă la manuale noi pentru anul viitor”. Pricopie: „Editorii nu mai pot băga mâna în buzunarele părinţilor”

0
8 Dec 2014 12:59:53
Autor: Ioana Nicolescu
Elevii de clasa I nu au nici până acum noul Abecedar       FOTO: Adevărul
Elevii de clasa I nu au nici până acum noul Abecedar       FOTO: Adevărul

Uniunea Editorilor din România arată că Ministerul Educaţiei a abandonat proiectul noilor manuale, dar că speră ca până la 15 septembrie 2015, mai marii de la Educaţie să demareze licitaţia pentru manualele de clasa a III-a şi a IV-a. Declaraţiile vin în contextul în care Remus Pricopie, a anunţat că nu va mai demara nicio licitaţie până nu se rezolvă modul în care sunt organizate acestea.

UPDATE: „Resping categoric informaţiile false promovate în spaţiul public de Uniunea Editorilor din România. Procesul de revizuire şi modernizare a programelor şcolare şi a manualelor continuă şi va fi dus până la capăt, deoarece este fundamental pentru dezvoltarea şi creşterea performanţei în sistemul educaţional românesc. Este foarte uşor pentru unii editori să se ascundă în spatele unor comunicate de presă şi să lanseze din când în când informaţii şi acuzaţii false, dar mă întreb câţi dintre aceşti profitori, care nu au făcut decât să se îmbogăţească pe spatele elevilor şi al părinţilor, au curajul să se uite în ochii celor pe care i-au secătuit de bani, prin intermediul a tot felul de culegeri şi materiale didactice auxiliare", a declarat ministrul Educaţiei într-un comunicat de presă, răspuns la afirmaţiile Uniunii Editorilor.


"Uniunea Editorilor din România semnalează cu tristeţe şi indignare opiniei publice abandonarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a proiectului noilor manuale. Ne aşteptam cu toţii ca specialiştii şi conducerea ministerului să tragă toate învăţămintele din organizarea dezastruoasă a licitaţiei pentru noile manuale destinate claselor I şi a II-a şi să demareze, cel târziu  la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziţiei de manuale pentru clasele a III-a şi a IV-a, prin aprobarea programelor şcolare", a transmis Uniunea Editorilor printr-un comunicat de presă.

În continuare, editorii  amintesc de declaraţiile lui Remus Pricopie, care a anunţat recent că “atâta timp cât sunt eu ministru, nu dau drumul la licitaţia pentru clasa a III-a, până nu revedem regulile. (...) în acest moment, la ministerul educaţiei se lucrează la un material, respectiv o propunere către Guvern, fie vorbim despre o lege a manualelor - va fi un document nu foarte extins, dar in care să se precizeze foarte clar în ce condiţii se face achiziţia pentru manuale - fie vorbim de un capitol distinct la ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, pentru că sistemul actual nu este viabil”.

Editorii spun că prin această măsură, "Pricopie vrea să fugă de propria răspundere şi a instituţiei pe care o conduce privind  greşelile din organizarea şi desfăşurarea licitaţiei, printre care întârzierea cu peste şase luni a procedurilor de lucru, erorile flagrante de parcurs datorităprecarităţii documentaţiei, lipsa de profesionalism a comisiei şi a evaluatorilor, netransparenţa şi carenţele dialogului cu producătorii de manuale".

Editorii vor o piaţă liberă a manualelor

Uniunea editorilor îi sfătuieşte pe specialiştii din minister să privească la sistemului de evaluare şi de achiziţie din ţările europene, unde nu ministerele educaţiei achiziţionează manuale, ci şcolile, de pe o piaţă liberă şi concurenţială, având la dispoziţie o subvenţie din partea statului şi alte fonduri atrase pe plan local.

"Piata liberă şi concurenţială, cu protecţie socială ţintită,este singura soluţie rezonabilă", este mesajul editorilor.

Abecedarul nu a ajuns la elevi, anul acesta

Elevii de clasele I şi a II-a au primit anul acesta manuale noi atât în varianta print cât şi în varianta digitală, cu întârziere de aproximativ două luni, la toate materiile cu excepţia Abecedarului. Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa I a fost contestat de către asociaţşia Humanitas şi Read Forward care au acuzat nereguli în organizarea licitaţiei, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor le-a dat dreptate, Ministerul educaţiei fiind obligat să reevalueze ofertele licitaţiei pentru Abecedar a treia oară.


Manualele, întârziate şi la comandă. Editurile semnează săptămâna aceasta contractele cu Ministerul Educaţiei

Ministerul a primit comenzi mai mari decât numărul elevilor din sistem pentru noile manuale şcolare

Care sunt manualele noi preferate de învăţători

Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările