VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceele tehnologice unde se organizează clase profesionale încearcă să-şi atragă viitorii elevi cu prilejul săptămânii „Şcoala Altfel“, în condiţiile în care de la anul vor avea la dispoziţie cu 25.000 de locuri în plus la profesională.

Oficialii se aşteaptă la o creştere a interesului pentru învăţământul profesional şi ca atare, anul viitor vor fi aproape de două ori mai multe locuri la profesională, în jur de 51.000, potrivit cifrelor publicate ieri de Ministerul Educaţiei. Asta mai ales că mii de elevi au intrat anul trecut forţat la licee cu medii sub 5. 

În încercarea de a promova acest tip de învăţământ, Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret“ din Bucureşti a organizat ieri ziua porţilor deschise pentru elevii de gimnaziu. 

Aceştia s-au plimbat entuziasmaţi prin atelierele instituţiei, unde au văzut cum se învaţă meserie. Şcoala are un atelier unde îi pregăteşte pe maeştrii bijutieri, altul pentru croitori, pentru mecatronică (robotica din spatele liniilor de fabricaţie), chiar şi pentru meserii mai artistice cum ar fi „hair styling“, machiaj sau manichiură/pedichiură.

Stiliste din liceu

În salonul liceului, unde învaţă meseria de coafeză şi frizer, fetele de clasa a XI-a poartă tunsori inedite. Una dintre ele a fost coafată cu un coc-pălărie. 

Fetele spun că pasiunea pentru arta înfrumuseţatului este ceva care le-a venit natural de mici, când foloseau pe furiş rujurile şi fardurile mamelor. 

„E o meserie curată, frumoasă şi din care se poate câştiga foarte bine. Pasiunea mea a început la grădiniţă, când mama îmi împletea părul. Mă fascinau cosmeticele“, a povestit eleva Daniela Şerban. Tinerele deja îşi câştigă existenţa, lucrând la salon sau pentru cunoştinţe. 

Demonstraţie de talent în arta modelării părului la un liceu tehnologic din Capitală

Bijutier la 52 de ani

Nu departe sunt atelierele maestrului bijutier Constantin Ţone, care practică această meserie de 46 de ani şi le predă inclusiv adulţilor cursuri de recalificare în acest domeniu. La început, ei învaţă să lucreze pe alamă, apoi pe argint şi aur. În clasă sunt tot felul de ustensile pentru lucrăturile migăloase şi un cuptor mic pentru topirea metalului. 

Printre elevii de vârsta a doua este şi Petre Ţoev, de 52 de ani. „A fost mai mult un hobby până acum. Eu am terminat Dreptul, dar vreau să lucrez ca bijutier de acum încolo şi pentru asta am zis să învăţ de la un profesionist adevărat“, a spus Ţoev. Pentru această recalificare profesională, el plăteşte 2.000 de lei pentru un modul de patru luni şi jumătate de cursuri.

Roboţi şi mecatronică

În altă aripă a liceului este atelierul de mecatronică, unde elevii învaţă să construiască şi să mânuiască roboţii din spatele liniilor de fabricaţie. 

Alex Ivan, elev în clasa a XI-a, spune că l-a atras meseria aceasta fiindcă i-a plăcut foarte mult să construiască atunci când era mic şi părinţii l-au susţinut în alegerea liceului tehnologic în locul unui liceu teoretic. Tinerii care se înscriu la aceste specializări spun că au un ţel mult mai clar decât cei din liceele teoretice: să înveţe o meserie de viitor.

Mii de elevi admişi cu note sub 5

Aproape 7.000 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a anul acesta cu medii sub 5, potrivit datelor centralizate în iulie 2013 de Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Dintre aceştia, în jur de 300 au intrat la licee cu filieră teoretică, iar peste 6.400, la cea tehnologică, ghidaţi pe de o parte de ideea că trebuie să aibă o diplomă de Bac, poate chiar să meargă şi la facultate, dar şi pentru că nu exista posibilitatea înscrierii la o şcoală profesională după clasa a VIII-a.

Majoritatea au ajuns la licee din mediul urban, aproape 5.000, restul în mediul rural. În total, aproape 34.000 de elevi au luat note sub 5 la Evaluarea Naţională din 2013.


Pe aceeaşi temă:

Numărul de locuri la liceu scade cu peste 50.000, iar la profesională creşte cu 25.000

Sistemul dual de învăţământ profesional folosit în Germania nu prinde la români din cauza mentalităţii părinţilor

REPARTIZARE LICEU 2013 Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a cu medii mai mici de 5

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite