VIDEO Un manual digital ar putea costa între 20-40 de euro pe piaţa liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manualul digital de istorie dezvoltat de Siveco România, unul din noile instrumente din această piaţă   FOTO: Adevărul
Manualul digital de istorie dezvoltat de Siveco România, unul din noile instrumente din această piaţă   FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat de curând că, de la anul, se vor introduce în şcolile din România primele manuale digitale, la clasele I şi a II-a pentru început. Cum se foloseşte un astfel de manual digital, cât costă producerea lui şi cât ar trebui să plătească părinţii dacă îl cumpără direct din piaţă?

Cum funcţionează un manual digital? În primul rând ai nevoie de o tabletă fiindcă aceste cărţi redau informaţia într-o manieră interactivă, cu jocuri încorporate în lecţii. Spre exemplu, în manualul de istorie realizat de compania Siveco, destinat elevilor de clasa a IV-a, la lecţia despre arheologie, copiii învaţă cum se descoperă micile artefacte din pământ: cu tableta în faţă, ating cu degetul o lopată care ia o mostră de pământ şi o depune într-o sită. 

Mai departe, copilul trebuie să cearnă conţinutul sitei (mişcând tableta în maniera specifică acestei activităţi) să vadă dacă a descoperit ceva. De asemenea, la ora de muzică, elevii pot să înveţe cum să cânte la instrumente muzicale precum pianul sau chitara pe tabletă, folosindu-se de aplicaţii.

Paul Balogh, managing partner la Read Forward LLC, o altă firmă care dezvoltă manuale digitale, a explicat pentru adevărul.ro că secretul unui astfel de manual este să fie compatibil nu numai cu tabletele, ci şi cu telefoanele şi cu calculatoarele. "Tableta e revoluţionară în sensul că reprezintă ultimul pas al computerului personal, este balanţa cea mai bună între portabilitate şi conectivitate. Nu degeaba în Finlanda există clase experimentale unde se învaţă numai după tablete, fiindcă ele ajută la împlinirea unui vis al educaţiei, şi anume educaţia individuală. Manualele digitale trebuie făcute în aşa fel încât să meargă şi pe tabletă şi pe smartphone, dar şi pe calculator", a explicat Balogh.

Totuşi, ce ar însemna dacă Ministerul Educaţiei ar încerca să introducă manualele digitale la clase? În primul rând, acestea nu le-ar înlocui pe cele scrise, spun cei care le dezvoltă, ci ar completa procesul de predare-învăţare.

"Manualul digital este ceva despre care întregul glob gândeşte că este viitorul, sunt demersuri uriaşe de a determina cea mai bună formulă după care un manual digital trebuie să arate. Acesta trebuie să aibă aplicaţii multimedia interactive de învăţare. România nu mai este în 1996 să pună pdf-uri pe calculator şi să spună că asta înseamnă digital, suntem în 2013 din punct de vedere al informatizării sistemului educaţional. Un manual digital trebuie să aducă un plus de valoare procesului de învăţare-predare. Mă refer aici la acel "e" din sintagma "eLearning" care înseamnă "enhanced" adică sporit, îmbunătăţit, nu înseamnă electronic", a explicat profesorul Radu Jugureanu, directorul departamentului de eContent de la Siveco, la o prezentare a manualelor digitale.

Cum se foloseşte manualul digital


Scepticii spun că, înainte să digitalizăm sala de clasă, ar trebui să facem ca toate şcolile să aibă toalete, săli de clasă cu toate dotăriile necesare, apă curentă, conexiune la internet, însă specialiştii IT atrag atenţia că societatea informaţională nu aşteaptă. 

"Copiii care sunt acum la şcoală au deja smartphone, iar atunci când vor merge să lucreze undeva, mai mult ca sigur se vor folosi de un calculator, vor fi în societatea informaţională. Sigur, putem să ignorăm asta în primii 12 ani de educaţie, dar mai bine ar fi dacă nu facem asta", spune Vicepreşedintele Siveco România, Florin Ilia.

Specialistul în educaţie Tincuţa Apăteanu, cofondatorul platformei Edusfera, explică pe blogul ei de pe adevărul.ro că tinerii născuţi în era digitală nu au cum să fugă de tehnologie şi că aceasta poate fi folosită în sprijinul educaţiei formale.

"Calculatorul a devenit cel mai bun prieten pentru mulţi dintre copiii noştri, iar lumea în care ei trăiesc este profund tehnologizată. Copiii digitali sunt copii care nu îşi imaginează cum arăta lumea înainte de apariţia internetului, nu au experimentat-o. S-au născut având în casă un computer şi acces la internet şi, de multe ori, cred că lumea a fost întotdeauna aşa. (...) Tehnologia poate fi folosită în folosul şi în sprijinul educaţiei formale. (...) Copiii pot să stapânească instrumentele digitale sau pot să se lase stăpâniţi de ele, iar diferenţa stă numai în educaţie", consideră Apăteanu.

Cel mai probabil, dacă Ministerul Educaţiei va introduce manuale digitale, va face lucrul acesta mai întâi la clasele unde s-a introdus un nou curriculum. "Estimăm că anul viitor vom avea manuale digitale pentru clasele I şi a II-a şi va fi timp suficient pentru profesori să se uite la manuale, să se obişnuiască cu ele, în plus vom face cursuri cu toţi profesorii, pentru că este o abordare nouă şi trebuie să înţeleagă acest lucru", a spus Remus Pricopie.

Odată introduse pe manuale.edu.ro, manualele digitale vor putea fi accesate de elevii din toată ţara, deci nu va fi nevoie să fie retipărite în fiecare an şi aici ar fi o diferenţă de cost între cele două variante de manual. Totuşi, pe piaţă, manualele digitale vor rămâne mai scumpe decât cele printate.

20-40 euro, costul unui manual digital pe piaţa liberă

Un manual şcolar are aproximativ 100-120 de pagini. Un manual digital destinat copiilor din ciclul primar are cam patru activităţi multimedia interactive de învăţare pe pagină, deci mai puţin text decât în varianta printată. "Asta înseamnă că într-un manual de 100 de pagini, voi avea 400 de softuri educaţionale. Pentru a dezvolta unui singur soft educaţional, depinzând de complexitatea lui, desigur, poate să se ajungă la un efort de dezvoltare de şapte zile. E ceva foarte complex, nu se realizează instant ", mai spune Jugureanu.

Florin Ilia a explicat la rândul său că pentru realizarea unui astfel de manual este nevoie de o "armată de oameni" formată din profesori, tehnicieni, graficieni. Dezvoltarea unui manual digital costă sute de mii de euro, iar dacă părinţii vor să cumpere la liber de pe piaţă, manualul ar costa 20-40 de euro de bucată. Paul Balogh spune, la rândul lui, că preţul standard al manualelor digitale este de 20 de euro, cele mai scumpe de atât fiind unele superspecializate destinate probabil mediului universitar, dar există şi manuale mai ieftine de 10 euro.

Până acum, reprezentanţii Siveco spun că au dezvoltat opt manuale digitale-prototip, niciunul dintre ele nefiind de vânzare, însă, din 2001 şi până acum, au produs, printr-un proiect guvernamental, 3.700 de lecţii pentru 21 de discipline care au fost introduse în şcoli.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru manualele digitale, momentan nu se ştie exact când va avea loc, însă firmele trebuie să prezinte produsul finit pentru a avea o şansă în câştigarea ei. "Licitaţia pentru manuale durează vreo şase luni din ce ştim, timp în care trebuie să dezvoltăm acele manuale. Licitaţia se câştigă cu produsul finit, investiţia făcându-se în avans. Dacă pierzi, atunci încerci să vinzi în altă parte", a explicat Ilia.


INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

Primele manuale digitale, pentru clasa I şi a II-a, vor fi pe băncile elevilor de anul viitor, în timp ce problema şcolilor care se dărâmă ar putea fi soluţionată abia în doi-trei ani. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Adevărul Live.

Plan pentru informatizarea şcolilor din UE, lansat de Comisia Europeană

CE a lansat, miercuri, un plan de acţiune pentru informatizarea unităţilor de învăţământ din UE, în condiţiile în care peste 60 % dintre copiii de 9 ani învaţă în şcoli ce nu dispun încă de echipamente informatice, iar peste 50% dintre studenţi nu utilizează manuale de informatică şi softuri.

Românii, în topul european al educaţiei digitale

IT&C Clasamentul european al liderilor în furnizarea de soluţii educaţionale este dominat de ţările nordice. Firma românească Siveco este singura din Europa Centrală şi de Sud-Est aflată în top.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite