VIDEO Profesorul evoluţionismului - Richard Dawkins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dawkins a ajuns ceea ce britanicii numesc „a house hold name” (notoriu) în urma publicării, în 1976, a cărţii „The Selfish Gene” (Gena Egoistă)   FOTO  Shutterstock
Dawkins a ajuns ceea ce britanicii numesc „a house hold name” (notoriu) în urma publicării, în 1976, a cărţii „The Selfish Gene” (Gena Egoistă)   FOTO  Shutterstock

Profesorul Richard Dawkins predă evoluţionism la Oxford şi este unul dintre cei mai renumiţi atei din lume. El este iniţiatorul unei noi ştiinţe, metaetica, şi autorul cărţii The Selfish Gene (Gena Egoistă).

Cunoscut drept „UK’Chief Atheist”, Richard Dawkins este un profesor, evoluţionist şi ateu cunoscut în toată lumea pentru teoria genei egoiste şi pentru cărţile şi documentarele sale în care dezbate vechea dispută dintre evoluţionism şi creaţionism.

Stilul de predare şi modul de a explica al lui Dawkins se trage dintr-o lecţie pe care a primit-o de mic în viaţă: nu crede în ceea ce nu poate fi demonstrat prin experiment.

Dawkins este profesor la Oxford din 1970 şi călătoreşte în toată lumea pentru a ţine conferinţe despre evoluţionism şi dezbateri cu creaţionişti.

Împreună cu jurnalistul Christopher Hitchens, filozoful Daniel Dennett (căruia i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Bucureşti, anul trecut) şi scriitorul american Sam Harris, Richard Dawkins este una dintre personalităţile atee care îşi dezbate în public punctul de vedere legat de religie.

Iniţial, Dawkins nu a fost interesat să se alăture taberei care susţine ateismul în dezbateri publice, el fiind preocupat mai mult de biologie şi probleme legate de evoluţionism.

Printre cărţile sale celere se numără şi „The God Delusion” (Iluzia de Dumnezeu), care a apărut în 2006 şi s-a vândut în peste două milioane de copii.

Dawkins susţine în cartea sa că ateii pot să fie fericiţi, echilibraţi, morali şi împliniţi din punct de vedere intelectual fără să creadă într-o zeitate şi că ateismul este dovada unei minţi independente.

Gena Egoistă

Dawkins a ajuns ceea ce britanicii numesc „a house hold name” (notoriu) în urma publicării, în 1976, a cărţii „The Selfish Gene” (Gena Egoistă).

Cartea „The Selfish Gene” a readus în atenţia publicului larg teoria evoluţionistă a lui Darwin şi, în viziunea multora, a completat-o cu observaţii legate de genetica organismelor, de conservarea genelor, concepte care nu erau cunoscute în 1859, când a fost publicată „Originea Speciilor”.

Titlul cărţii a stârnit numeroase controverse şi este probabil motivul pentru care „The Selfish Gene” a devenit un bestseller în rândul populaţiei şi nu a rămas o lucrare citită doar în mediul academic.

Dawkins susţine în cartea sa că oamenii au un comportament altruist faţă de membrii aceleiaşi familii genetice (părinţi, fraţi, surori) pentru a conserva ADN-ul, acţionând în interesul genelor pe care le au în comun cu rudele lor de sânge.

Spre exemplu, când cineva îşi pune în pericol viaţa pentru a-şi salva sora, fratele sau părinţii dintr-o situaţie periculoasă, acea persoană acţionează în intereseul genelor, ca acestea să supravieţuiscă mai departe.

Din teoria lui Dawkins se înţelege că individul uman este un agent purtător pentru genele sale şi că ele sunt, într-un fel, nemuritoare.

Dawkins a introdus un nou concept în "The Selfish Gene" şi anume, acela de „meme”. Termenul se referă la efectul pe care îl are această caracteristică „egoistă” a genelor asupra culturii umane şi asupra modului în care se comportă indivizii în societate.

Din acest concept propus de Dawkins s-a născut o ştiinţă – metaetica, faţă de care profesorul britanic s-a distanţat.

În anii ’90, Dawkins a început să filmeze documentare în care explică evoluţionismul pentru publicul neinstruit şi încearcă să combată, atât cât poate, credinţa în creaţionism.

Dawkins: "Ştiinţa şi religia sunt incompatibile"

În decursul anilor ajunge la concluzia că ştiinţa şi religia sunt incompatibile şi se implică din ce în ce mai mult în dezbaterea despre creaţionism şi evoluţionism. Tot la vremea respectivă încep să se ţină, din ce în ce mai des, conferinţe care dezbat religia şi ateismul.

După 11 septembrie 2001, aceste dezbateri au un success fulminant, în special după ce jurnalistul Christopher Hitchens ajunge să conducă curentul ateist în mass-media americană.

Ultima serie de documentare BBC produse de Richard Dawkins se numeşte „Sex, death and the meaning of life” (Sexul, moartea şi sensul vieţii), unde cercetează efectul pe care religia îl are asupra societăţii umane din mai multe puncte de vedere.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite