Studii în străinătate

articolul anterior articolul urmator

CAMPANIE De ce să mai revii în ţară? Motivele studenţilor şcoliţi în străinătate

12
17 Jun 2013 07:11:14
Autor: Oana Craciun
”Hai Acasă!”, a doua ediţie 2013 a campaniei LSRS pentru repatrierea talentelor autohtone  FOTO:haiacasa.lsrs.ro
”Hai Acasă!”, a doua ediţie 2013 a campaniei LSRS pentru repatrierea talentelor autohtone  FOTO:haiacasa.lsrs.ro

Provocarea unei schimbări în ţara natală, familia şi prietenii, mixate cu oportunitatea unei afaceri acasă sau şansele mai mari pentru un startup în România crează premizele revenirii talentelor autohtone şcolite în ultimii ani în marile universităţi din străinătate. LSRS încearcă, prin campania „Hai Acasă!”, lansată pe 8 iunie, să le trezească acest interes pentru ţară.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a lansat, la începutul lunii, proiectul ”Hai Acasă!” destinat studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate care îşi doresc o carieră în ţară. 

Până pe 22 iunie, aceştia vor putea interacţiona, online şi offline, cu reprezentanţii mai multor companii şi vor putea accesa o serie de stagii în instituţii din România. Iar pe 22 iunie va avea loc şi un târg de carieră pentru aceştia.

Miza acestui proiect este de a le arăta tinerilor români aflaţi încă la studii peste hotare sau celor care au absolvit deja universităţi străine că există oportunităţi şi acasă.

Care sunt însă motivele pe care ei le identifică atunci când se gândesc la ideea revenirii în România şi de ce unii dintre ei s-au şi întors deja? Câţiva tineri studenţi şi absolvenţi, membri ai LSRS, unii acolo, alţii deja aici, au schiţat propriile scenarii sau poveşti.

Iată un Top 6 al motivelor pentru care tinerii români spun că s-ar întoarce ori s-au întors deja în România:

  • Provocarea de a aduce o schimbare într-o societate încă tânără, incomplet definită
  • Familia, cultura, prieteni şi locuri dragi

  • Oportunităţi de antreprenoriat mai mari în România: multe modele de succes din Occident aşteaptă sa fie replicate în ţara noastră. 

  • Pornirea unei afaceri în România este mai uşoară  

  • O carieră la nivel înalt mai accesibilă: cu o diplomă de la o universitate de renume poţi obţine în Romania un post pe care nu l-ai obţine atât de facil într-o ţară occidentală, pentru aceeaşi calificare. Pe piaţa muncii din ţara noastră, diplomele şi experienţele profesionale de peste hotare sunt recompensate cu poziţii ridicate.

  • Dorinţa şi satisfacţia de a da ceva înapoi ţării în care am copilărit şi ne-am dezvoltat

 

De ce s-ar întoarce în România?

Alina Roxana Bota

Bio: Masterandă în Cercetare Sociologie şi Statistică la EHESS-ENS Jourdan-ENSAE ParisTech, Paris. Absolventă a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială , şi a Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca. Primul contact cu mediul academic francez a avut loc în 2009-2010, când a beneficiat de un schimb educaţional ERASMUS, Master în Éthique Publique Contemporaine între Universitatea Babeş-Bolyai Cluj Napoca- Facultatea de Istorie şi Filosofie şi Université Paris Est Créteil- Faculté de Lettres et Sciences Humaines, Département de Philosophie. După această experienţă a decis să se implice activ în LSRS, tocmai cu scopul de ajuta cât mai mulţi tineri doritori să îşi continue studiile în Franţa. Alina s-a implicat activ în dezvoltarea filialei Franţa din ianuarie 2011, iar acum ocupă funcţia de Vicepreşedinte al Filialei.

Motiv: mediere între mediul academic şi cel profesional

Descriere: „În primul rând, mi-aş dori să pot împărtăşi din competenţele acumulate în timpul studiilor şi rezidenţei în străinătate. Aş încuraja tinerii să-şi continue studiile în ştiinţe sociale, filosofie, societatea românească are nevoie şi de tineri bine pregătiţi, culţi, orientaţi spre cunoaştere şi cercetare nu doar de absolvenţi de business pe banda rulantă. Apoi, mizând pe transferabilitatea cunoştinţelor şi abilităţilor, mi-aş dori să văd şi în mediul profesional din România programe de genul „convention cifre“ din sistemul francez, un tânăr să poată să-şi continue cercetarea timp de trei ani în cadrul companiei respective, având astfel şi finanţare. Programele de acest gen ar contribui în mod realist la dezvoltarea României şi schimbarea mentalităţilor şi practicilor în orizontul muncii intelectuale, etica academică şi profesională, îmbunăţirea mediului profesional prin creşterea numărului de experţi avizaţi, inserţie profesională a tinerilor“.

 

Cristina Moldovan

Bio: După absolvirea Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, Cristina a obţinut o bursă de dublă diplomă la BI Norwegian School of Management, specializarea Finanţe. A lucrat trei ani în cadrul televiziunii The Money Channel şi a echipei www.money.ro.
De asemenea, a colaborat cu Ambasada României în Norvegia, unde a efectuat un internship, participând totodată la lansarea Camerei de Comerţ Norvegiano-Română (NOROCC).
Cristina face parte din Comunitatea LSRS Alumni, nemaiavând, în acest moment, o poziţie oficială, însă a fost, până în acest an, Vicepreşedinte pe Relaţia cu Filialalele LSRS. Acum coordonează departamentul de Relaţii cu Sponsorii la StartupSummer, în Oslo.

Motiv: oportunităţi crescute din punct de vedere profesional la întoarcerea în ţară

Descriere: „Odată ce înveţi şi locuieşti în străinătate, vezi lucrurile şi din altă perspectivă, distingi ce e greşit şi ce e bine în România, şi, în acelaşi timp, înţelegi într-un alt fel ceea se întâmplă în România. Asta te ajută să îţi creezi singur oportunităţi în ţară, pe care cei de acasă nu le văd“.

 

Mihai Cucuringu

Bio: Mihai Cucuringu este doctorand în matematică aplicată şi computaţională la Universitatea Princeton şi în prezent lucrează la dezvoltarea şi analiza matematică a unor algoritmi pentru grafuri, cu aplicaţii în biologie structurală, inginerie şi analiza datelor. In 2007, Mihai a absolvit, Summa Cum Laude, Hiram College, Ohio, cu specializări în matematică, informatică şi economie. În timpul facultăţii, a participat în programe de cercetare la Universitatea Cornell şi Universitatea din Carolina de Nord, precum şi într-un program de matematică de studiu în străinătate la Universitatea Tehnică din Budapesta. Mihai a absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila în anul 2003, specializarea matematică-informatică. După terminarea doctoratului, plănuieşte să urmeze studii postdoctorale în matematică aplicată sau o poziţie de cercetare în industrie.

Mihai a menţionat mai multe motive pentru care ar reveni în ţară:

Motiv 1: Familia şi prietenii

Descriere: „Probabil că acesta reprezintă motivul principal al tuturor tinerilor care îşi doresc să se întoarcă în România. Am petrecut 18 ani minunaţi în România alături de familie şi prieteni, şi dorul de casă a fost cu siguranţă principalul obstacol al ultimilor 10 ani petrecuţi aici“.

Motiv 2: Un proiect în domeniul educaţiei

Descriere: „Aş fi bucuros să particip activ la reconstrucţia din temelii a sistemului de învăţământ din România, începând cu reducerea numărului de materii, o flexibilitate mai mare în alegerea cursurilor, încurajarea studenţilor să participe în proiecte de cercetare şi terminând cu depolitizarea învâţământului şi eliminarea sistemului bolnav de meditaţii folosit în mod excesiv“.

Motiv 3: Un startup

Descriere: „Consider că sunt destule oportunităţi pentru a lansa un startup în România în momentul de faţă, fiind în mod special interesat de domeniul financiar, educaţional şi IT“.

 

De ce s-au întors în România?

Dani Sandu

Bio: După ce a absolvit Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, a primit o bursă Fulbright în Statele Unite, unde a absolvit un Master of Arts in Political Science la University of Cincinnati, Ohio cu GPA 3.99/4.00. Pe lângă educaţia academică primită în mulţi ani de şcoală, a acumulat şi destui ani de educaţie profesională în campanii electorale, campanii de advocacy şi articole jurnalistice scrise în România sau SUA. În 2012 a lucrat pentru Organize for America Ohio, campania de realegere a lui Barack Obama în statul Ohio din postul de Field Director.

Motiv: Pentru a aduce o schimbare în ţară

Descriere: „Toate lucrurile pe care le-am învăţat la şcoală în străinătate m-au făcut conştient că pot schimba lumea şi foarte dornic să o fac. Am ales să mă întorc în România tocmai pentru că aici sunt atât de multe lucruri de făcut încât cunoştinţele mele şi motivaţia mea au mai mari şanse de a schimba ceva. Pentru că ştiu că mulţi alţi studenţi se întorc din acelaşi motiv, ştiu că am dreptul să sper că se va întâmpla tocmai asta“.

 

Alexandra Sasu

Bio: Alexandra-Victoria Sasu a absolvit Facultatea de Traducere şi Interpretare, Secţia Engleză-Germană din Bucureşti. Între 2009 - 2011 a urmat un masterat interdisciplinar în Studii Sud-Est Europene în cadrul Universităţii Friedrich-Schiller din Jena, pentru ca apoi să-şi continue studiile la Facultatea de Litere, Departamentul de Comunicare şi Relaţii Publice la Universitatea din Bucureşti. În prezent este angajată a grupului OMV-Petrom. Este în acelaşi timp Vice-Preşedinte Comunicare al Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi Coordonator Onorific al Filialei Germania din cadrul aceleiaşi organizaţii.

Motive: Dorinţa de a contribui la dezvoltarea României, dar au fost şi factori sociali şi familiali

Descriere: „M-am întors în România după absolvirea studiilor de master în Germania pentru a contribui la dezvoltarea României pe termen lung. Sunt conştientă ca nu este sau va fi uşor, însă este posibil şi cred că actuala generaţie are datoria şi capacitatea de a valorifica potenţialul pe care îl are ţara noastră. Totodată, nu sunt de neglijat nici apartenenţa la un mediu social familiar şi nici factorii familiali. Toate acestea, în ansamblu, au contribuit la decizia revenirii mele în ţară“. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Ionut Munteanu
17.06.2013, 12:23:42

Frumos articol, pune accent pe latura emotionala (dorul de casa) pentru a aduce inapoi tinerii. Dintre primele 6 motive doar unul este demn de luat in considerare: -Familia, cultura, prieteni şi locuri dragi -Dorinta de a schimba ceva in societate = lupta cu morile de vant - Oportunitati de afaceri si infiintarea facila a unei companii - partial adevarat. Sa infiintezi o companie in Romania este foarte usor, iti trebuie cam 2 ore la ANAF si 150 ron capital. Cosmarul adevarat vine dupa 1-2 luni cand incepi sa depui diferite declaratii si sa platesti taxe si impozite. - O cariera de nivel inalt mai accesibila. Va dau un exemplu: am absolvit Politehnica Bucuresti, facultatea de Aerospatiala in 2008. Dupa facultate am avut ocazia sa fac un stagiu de 6 luni in Toulouse lucrand la dezvoltarea Airbus A380(conceptie mecanica). Am decis ca e cazul sa ma intorc in tara. Singura oportunitate pe care am gasit-o in doua luni a fost Inginer mecanic la IFMA (iar cand am cerut salariul de 1500 ron persoana mi-a ras in fata spunandu-mi ca nu imi poate da decat 800). Urmatorii doi ani am lucrat pentru 1200 si 1600 ron pe luna. Acum, plecat din tara am inceput cu salariul de 2300 Euro (si este destul de putin comparativ cu colegii de munca). In concluzie, in tara poti foarte usor sa lucrezi in domeniul IT pentru ca impozitul este foarte mic pentru acest sector si poti lucra pe proiecte din afara romaniei platite de companii care nu sunt romanesti. Motivele sunt in marea majoritate praf in ochi, aparent parand accesibile si viabile dar pana la urma situatia se schimba. Cu toate acestea, tot am de gand sa ma intorc in tara sa mai incerc inca odata sa o iau de la capat.

+4 (4 voturi)
Vlad
17.06.2013, 14:19:16

Ai completă dreptate. Singura diferenţă e că, spre deosebire de tine, eu nu o să mă mai întorc. Sunt în Germania de aproape 2 ani, am învăţat limba, pot să comunic oarecum lejer cu nemţii. Nu văd nici un motiv pentru care m-aş întoarce în România să îşi bată joc un patron de mine pentru un salariu de 700€ pe lună. Eu de felul meu sunt programator, dar decât programator în România mai bine stau aici şi car pietre pe şantier pentru un salariu dublu, şi mai pun şi muşchi pe mine :). Ştiu că mentalitatea mea e una greşită. Ştiu că alte naţii au reuşit tocmai pentru că nu s-au resemnat, chiar şi când părea că nu mai e nicio şansă(e.g. polonezii). Dar e ceva în mine care îmi spune să abandonez, să rămân aici şi ce-o fi în ţară să fie... Poate e firea mea, poate e altceva. Oricum, în actualul sistem, şi cu dependenţa de UE, nu mai există (în opinia mea) nicio şansă să se schimbe ceva. Şi nu vorbesc de conducere, pentru că fiecare ţară are conducătorii pe care îi merită.

+2 (2 voturi)
Bubblejoy
17.06.2013, 14:46:29

Sincere felicitari Vlad, sa inveti germana in nici doi ani e o performanta! Eu nu ma simt inca confortabil cu aceasta limba dupa 6 ani... Te rog sa ma contactezi pe FB, e posibil sa existe o solutie pentru un job mai bun pentru tine.

+1 (1 vot)
Adriana LE GAL
17.06.2013, 15:04:38

Marturisesc ca nu prea inteleg de ce multi romani cu studii vin în Occident ca sa faca niste meserii total diferite de pregatirea initiala. Pai cu un salariu de 700 euros pe luna în Romania te descurci mai bine decît cu 1400 euros în Franta : preturile sînt mai ridicate, taxele, impozitele, chiriile, în final nu-ti mai ramîne nimic din cei 1400 euros în Franta. Deci tot amarît esti. E rentabil numai daca iei banii si vii în Romania cu ei, Iata pentru ce eu consider ca nu avem deloc orgoliu : în Romania o asistenta medicala nu face aceeasi munca pe care o accepta în strainatate ( sa puna plosca de exemplu, etc.etc.) De accea mi-e greu sa concep ca persoane cu studii accepta ceea ce altii nu vor caci"este munca de jos"iar în tara nu ar accepta asa ceva.

+1 (3 voturi)
Toru Okada
17.06.2013, 15:15:18

O carieră la nivel înalt mai accesibilă: cu o diplomă de la o universitate de renume poţi obţine în Romania un post pe care nu l-ai obţine atât de facil într-o ţară occidentală, pentru aceeaşi calificare. Pe piaţa muncii din ţara noastră, diplomele şi experienţele profesionale de peste hotare sunt recompensate cu poziţii ridicate. In traducere libera: un student mediocru din occident in Romania poate obitne posturi de top. Fara suparare, dar asta suna a oportunism. :) Eu nu as scrie asa ceva in articole...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările