UPDATE Sonia Coman a fost desemnată Studentul Român al Anului din Străinătate la Gala LSRS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sonia Coman, cel mai bun student român din străinătate în 2013, la Gala LSRS                     FOTO: LSRS
Sonia Coman, cel mai bun student român din străinătate în 2013, la Gala LSRS                     FOTO: LSRS

Sonia Coman, studentă la Columbia University din SUA, a fost aleasă cel mai bun student român din străinătate în anul 2013, în cadrul celei de-a cincea ediţie a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

UPDATE: Câştigătorul marelui premiu "Studentul român al anului în străinătate" este SONIA COMAN, studenta la Columbia University, nominalizată la categoria America de Nord Postuniversitar.

Este student, asistent universitar şi cercetător la Columbia University, specializare în artă franceză. Are şi cunoştinţe de limbă şi cultură japoneză. Activitatea sa profesională împleteşte domeniul creativ-artistic cu cel academic şi de cercetare. Ca artist plastic, poet şi dramaturg, a avut numeroase expoziţii personale şi de grup, a publicat în reviste de specialitate pe plan internaţional, iar una dintre piesele sale de teatru a fost pusă în scenă în Statele Unite şi în Slovenia. Poeziile sale haiku, tanka şi renku au primit importante distincţii atât în Japonia, cât şi în alte ţări. 

sonia coman studentul roman al anului din strainatate 2013

Prezenta la New York pentru una din expozitiile sale, Sonia Coman a spus, intr-o interventie prin Skype, că este încântată de premiul care o onorează, explicând că este produsul mai multor sisteme de educaţie, american, japonez, dar şi al celui românesc, care a reprezentat baza pentru ceea ce a devenit ulterior.

UPDATE: Câştigătorul Europa Universitar este Diana Patricia Danciu din Craiova, care studiazăla Cambridge, iar menţiunea specială a primit-o Michael Bogdan Mărgineanu care studiayă biologia celulară la master la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) din Arabia Saudită

"Dorind mereu să mă autodepăşesc şi bazându‐mă pe experienţa dobândită la olimpiadele naţionale de matematică, am ales să urmez cursurile de licenţă în matematică la Universitatea din Cambridge, intenţionând să îmi clădesc un fundament puternic pentru a‐l aplica ulterior în domeniul bioştiinţelor. Interesele mele de cercetare sunt modelarea matematică şi computaţională a sistemelor biologice. De aceea, în prezent urmez studiile masterale în Systems Biology la Cambridge. Aspiraţiile de cercetare se datorează nu doar orientării mele naturale către aceste domenii, dar şi dorinţei de a ajuta oamenii, fiind conştientă că descoperirile pe aceste direcţii vor avea un impact important atât în medicină, cât şi în farmaceutică. Interesul în bioinformatică şi genomică mi‐a fost întărit prin intermediul proiectului de cercetare la care am lucrat în vara 2013, ca parte din grupul de Genomică Statistică la Institutul European de Bioinformatică Cambridge (parte a EMBL), proiect finanţat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council", spune Diana pe profilul său de pe LSRS.

Câştigătorul secţiei Europa Post-Universitar este Mircea Cimpoi, doctorand în inginerie la Oxford, iar menţiunile speciale au fost câştigate de Olga Gherboveţ şi Alexandra Grigore, doctorandă la Cambridge. 

"Sunt doctorand în inginerie (Computer Vision) la Universitatea din Oxford, în cadrul Visual Geometry Group, cu bursă din partea departamentului. Aici lucrez la clasificarea şi descrierea texturilor în limbaj natural. Alegerea mi-a fost determinată de experienţa acumulată ca programator la Centrul Microsoft din Serbia, în echipa Bing Augmented Reality, unde am lucrat la recunoaşterea textului tipărit pe dispozitive mobile. Contribuţia la acest proiect mi-a fost recompensată cu Microsoft Gold Star Award şi două premii Microsoft Patent Award. Dincolo de pasiune, consider tehnologia un factor cheie în rezolvarea problemelor actuale. Inspirat de acest gând, am participat la Imagine Cup (Software Design), reprezentând România la finala mondială din 2008, împreună cu echipa. Extra-curricular, am alergat într-un semi-maraton pentru Fundaţia Raţiu. Rezultatele obţinute, dincolo de promovarea imaginii României, mă obligă să nu fiu numai un exemplu, ci să mă implic activ în formarea şi sprijinirea altor exemple.", a declarat Cimpoi pentru LSRS.

Câştigătorul America de Nord Universitar este Luca Victor Ilieşiu care studiază fizica la Princeton. Menţiunea specială i-a revenit Ioanei Zelko, care studiază fizica la MIT.

"Studiez fizica la Princeton University, concentrându-mă pe cosmologie. În ultimele veri, am lucrat în cercetare teoretică, analizând modele pentru condiţiile primordiale din universul nostru. Concret, am analizat modul în care atât particulele „normale,” care constituie materia observabilă din jurul nostru, cât şi particulele materiei „întunecate” au fost create la începutul Universului. În timp ce experimentul de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) poate observa doar particule la energii limitate, prin cosmologie putem descrie comportamentul particulelor la energii foarte mari. Folosind observaţii ale radiaţiei cosmice, am reuşit să corelăm modelul nostru cu un model din fizica particulelor, prin care putem să prezicem masa unei particule similare cu bozonul Higgs, recent descoperit la CERN. În timpul cercetării mele, am fost susţinut de românii extraordinari din străinătate, care m-au inspirat prin munca lor formidabilă de cercetare. Aşadar, mi-am stabilit un obiectiv – mi-aş dori să pot să reunesc această comunitate într-un institut de studii avansate în România", a declarat acesta pe profilul său de pe LSRS.

Câştigătoarea secţiunii America de Nord post-universitar este Ioana Literat din Timişoara, care studiază pedagogia la University of Southern California. Menţiunea specială au primit-o Ionel şi Imola Zigoneanu.

"Am plecat din ţară la 17 ani, când am fost aleasă drept reprezentanta României la United World College (Canada), un colegiu internaţional, prezidat de Nelson Mandela si de Regina Noor a Iordaniei. Apoi am primit o altă bursă de studii la Middlebury College (SUA), unde m-am profilat pe film şi am absolvit summa cum laudae, (Highest Honors) în film şi media, obţinând şi premiul David Goldman pentru excelenţă academică. După absolvire, am lucrat în India ca şi coordonator al unui program educaţional de film şi media pentru copiii din castele marginalizate. În această funcţie, am pilotat un curs practic de film documentar, pe care l-am predat în şcoli publice. Când am început cursul, elevii mei nu folosiseră niciodată computere sau camere video. Un an mai târziu, la serbarea finală, aceiaşi elevi şi-au prezentat – în faţa întregii comunităţi – documentarele concepute, filmate şi editate în întregime de către ei. Deja îmi devenise clar că îmi voi găsi fericirea în domeniul pedagogic; ca urmare, acum sunt doctorand în anul 4 la University of Southern California, unde studiez modele pedagogice participative şi forme de colaborare artistică online", a spus aceasta.

Studentul Român al anului de pe alte continente este Marius Wamsiedel din Buzău.

"Am studiat pe trei continente, la instituţii de învăţământ superior prestigioase. Am fost stagiar la Camera Reprezentanţilor din Arizona. Când am absolvit facultatea, am considerat înţelept din partea mea să mă întorc în ţară. Simţeam nevoia să dau ceva înapoi societăţii din care provin şi să contribui, pe măsura posibilităţilor, la schimbarea pe care o doream. Căutând să îmbin excelenţa academică şi implicarea socială, am realizat cercetări inovatoare despre incluziunea minorităţii rome şi reproducerea inter-generaţională a inegalităţii etnice. În 2012-2013 am realizat, singur sau în colaborare, cinci studii comandate de instituţii internaţionale implicate în problematica romă. În prezent, urmez doctoratul la universitatea chineză cel mai bine poziţionată în clasamentele internaţionale, Universitatea din Hong Kong. Lucrarea mea propune o analiză etnografică de tip comparativ a evaluării morale a pacienţilor în China continentală şi România. În noiembrie, am fost premiat la Fribourg (Elveţia) pentru o lucrare pe tema practicilor informale.", a povestit el.

Studentul anului în România este Sorina Elena Lupu "Aş dori să dedic acest premiu părinţilor mei şi tuturor mentorilor pe care i-am avut de-a lungul anului şi să-i felicit pe toţi studenţii români din străinătate fiindcă au reuşit să schimbe mentalitatea străinilor faţă de români”, a declarat Lupu.

Pe profilul ei de pe LSRS scrie: "Mă caracterizează cuvintele spuse de Albert Einstein: „nu am vreun talent special, dar sunt extraordinar de curios.” Am ajuns pentru prima dată la NASA când aveam 15 ani la un concurs organizat la U.S. Space & Rocket Center, Alabama. Ce s-a întâmplat atunci nu pot să-mi explic, dar este cert că m-am întors acasă cu două premii şi o dragoste imensă pentru tehnologii spaţiale. Am vrut să studiez acest domeniu la facultate, dar iată-mă studentă la Facultatea de Electronică, din cadrul Politehnicii. Acum sunt leader-ul echipei LOW Gravity, ce va lansa un experiment în Aprilie 2014 de la baza Kiruna, Suedia, în cadrul unui proiect organizat de Agenţia Spaţială Europeană. În cei 6 ani, am obţinut mai multe premii la NASA şi la alte proiecte internaţionale, iar, de curând, mi-am reprezentat ţara la Congresul Internaţional de Astronautică, unde am câştigat un premiu important."

Câştigătorul Erasmus este Andra-Maria Bută din Suceava, iar menţiunea i-a revenit Silviei Burciu din Bucureşti. "Niciodată nu m-am simţit cu adevărat îndreptăţită să scriu despre mine. Aroganţă sau modestie arogantă? Nici una, nici alta – doar un sentiment de disconfort! Cred cu tărie că e dificil să fii obiectiv cu tine însuţi/însăţi, tocmai pentru că îţi cunoşti toate cotloanele, în special pe cele prăfuite. Dar este şi o provocare, un exerciţiu de sinceritate. Prin urmare, cine sunt? Sunt încă o idealistă. Cred în oameni, în puterea lor de a schimba lumea. Cred în bun-simţ, în principiile morale universale, în legile naturii atât de simplu, dar de logic construite. Cred în firesc. Tind spre echilibru, acel echilibru absolut care produce vidul, vidul care duce spre infinit. Încă încerc să îmi găsesc locul în acest imens puzzle al lumii, să-mi determin rolul şi să-mi aduc contribuţia în societate. Deocamdată, încerc să mă implic ori de câte ori am ocazia, spun „pas” la neutralitate." a povestit ea.

Câştigătoarea la Arte este Sânziana Mircea din Bucureşti. "Am 21 de ani şi mă consider un om norocos, având şansa de a transforma pasiunea vieţii mele în profesie. Ca  pianist, am avut  privilegiul de a concerta atât ca solistă, cât şi în formaţii camerale alături de mari muzicieni precum Alexandru Tomescu, pe scene din România (Ateneul Român), SUA, Japonia, Austria etc. Cea mai recentă apariţie cu orchestra a avut loc in 2013 la Tokyo Metropolitan Theatre, în faţa a 2000 de spectatori, ca urmare a turneului efectuat în Japonia in 2012. O altă  realizare importantă din 2013 o reprezintă includerea mea, pentru al doilea an consecutiv, în lista muzicienilor români difuzaţi de către BBC Radio 3 şi radiourile naţionale din UE cu ocazia Zilei Naţionale a României, fiind cea mai tânără dintre aceştia.  Voi fi întotdeauna mândră să reprezint România pe scenele lumii şi profund recunoscătoare şcolii muzicale româneşti, care reprezintă fundaţia formării mele ca şi muzician. Am absolvit Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti cu media 10.00 la Examenul de Bacalaureat, în prezent fiind studentă în Germania. Studiez pianul la cea mai mare universitate de muzică din Europa, prestigioasa Hochschule für Musik und Tanz Köln, unde la sfârşitul anului II am fost singurul student din anul meu care a obţinut media maximă la toate examenele. Tot în 2013, am fost acceptată ca studentă Erasmus atât la Royal College of Music Stockholm, cât şi laGuildhall School of Music London, unde mă aflu în prezent. Va aştept cu drag la recitalurile mele de la Saint Martin in the Fields – Londra, pe 14 februarie, sau la Ateneul Român pe 4 martie, pentru a ne bucura împreună de muzică!", a povestit ea.


Evenimentul se desfăşoară de la ora 18.00, la Palatul Parlamentului, la Sala Alexandru Ioan Cuza. În competiţie au intrat 50 de studenţi, de la licenţă până la nivel doctoral, de la mari universităţi de peste hotare.

Cea de-a cincea ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate va reuni aproximativ 1.000 de studenţi, absolvenţi, personalităţi ale societăţii româneşti, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti, pentru a-i sărbători pe tinerii care în anul academic 2012-2013 au făcut ca România să fie mândră de ei, potrivit reprezentanţilor LSRS.

Rezultatele remarcabile ale studenţilor vor fi recunoscute prin opt categorii de premii: Studentul Român al Anului în Europa - nivel universitar şi nivel post-universitar; Studentul Român al Anului în America de Nord - nivel universitar şi nivel post-universitar; Studentul Român al Anului pe Alte Continente; Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România şi, nu în ultimul rând, Premiul Special în Arte, pentru care juriul prezidat de Acad. Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc a selectat 44 de tineri din cei peste 200 înscrişi în competiţie.

Descrierile celor 50 de finalişti.


GALA LSRS Cine sunt cei mai buni 50 de studenţi români de peste hotare în 2013

50 de finalişti au fost selectaţi pentru cele opt categorii ale Competiţiei „Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate” pentru anul universitar 2012-2013, dintre cei 200 de tineri români care s-au înscris în cursa pentru Marele Premiu LSRS: Studentul Român al Anului din Străinătate.

200 de tineri concurează pentru titlul de Studentul Român al Anului în Străinătate

Aproximativ 200 de studenţi români din toate colţurile lumii, de la unviersităţi de prestigiu precum Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford, Harvard, Oxford sau Paris-Sorbonne s-au înscris la cele opt categorii ale concursului care va desemna cei mai buni studenţi români de peste hotare, la Gala organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) din 8 ianuarie.

FOTO VIDEO Mesajul studenţilor români din străinătate de Ziua Naţională

Mândria de a fi român se simte mai puternic când eşti printre străini. O spun studenţii români plecaţi la universităţi în afara ţării, tineri care au transmis mesaje de solidaritate şi de schimbare în bine a ţării, cu ocazia zilei 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Alături de ei, şi colegii lor străini din toată lumea au spus ”La mulţi ani, România!”.

LSRS dă startul concursului de Excelenţă Academică pentru studenţii români din străinătate

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) anunţă lansarea ediţiei cu numărul cinci a concursului pentru „Premiile de Excelenţă Academică în Străinătate”, ce vor fi decernate în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite