Ce trebuie să ştii despre studiile în Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suedia, o ţară „fără cusur” în ochii celorlalţi europeni     FOTO: Shutterstock
Suedia, o ţară „fără cusur” în ochii celorlalţi europeni     FOTO: Shutterstock

A alege să aplici la un program de studii într-una dintre ţările din Europa poate fi o decizie care să-ţi schimbe viitorul. Iată ce trebuie să ştii despre studiul în Suedia, ţara care are nouă instituţii de învăţământ superior în top 500 al celor mai bune universităţi din lume .

Aleg, dar ce ?

Având în vedere multitudinea de oferte, uneori este dificil să te opreşti la una sigură. E important de luat în calcul toţi factorii care ţin de tine şi de confortul tău. E necesar să te gândeşti că vei sta câţiva ani într-o ţară străină şi înconjurat de oameni care nu vorbesc dulcele grai românesc. Pe lângă viaţa de zi cu zi, adaptarea la un nou sistem educaţional îţi poate crea o serie de îngrijorări absolut normale.  

Cum iei decizia corectă ?

image

Analizând în primul rând ce îţi doreşti şi căutând opţiunile care îţi îndeplinesc aceste criterii. Vrei mai multă practică? Mergi la universitatea care îţi pune la dispoziţie internship-uri. Ai nevoie de sprijin şi consiliere? O cauţi pe cea care are departament special pentru aşa ceva în fiecare campus. Ţi-ar plăcea să fii printre studenţi internaţionali, diferiţi, care să experimenteze aceeaşi schimbare? Alege programele de studiu cu predare în limba engleză unde procentul este foarte mare şi noţiunea de home students (”studenţi de-ai casei”, într-o exprimare liberă!) nu există.

Ce zici despre Suedia?

Ţara în care modestia pare a fi principala caracteristică, unde se mănâncă pâine crocantă (knackebrod), se vorbeşte frumos şi elegant, şi toată lumea ajunge la timp poate fi potrivită pentru ceea ce vrei tu să faci în viitor.

image

Suedia are 9 instituţii de învăţământ superior în top 500 al celor mai bune universităţi din lume. 

Conform ultimelor statistici, 8.5% dintre cei care învaţă aici sunt studenţi străini, un procent în creştere în fiecare an. Învătământul superior este la fel ca al nostru, conform sistemului Bologna. Astfel, ai cele trei cicluri universitare: licenţă, master şi doctorat.

Diferit ar fi, printre altele, că pentru a obţine o diplomă nu trebuie să te înscrii la un program complet. În majoritatea domeniilor poţi să îţi creezi propriul set de materii pe care le vei studia (chiar de la diverse universităţi) şi propriul parcurs. Te vei asigura însă că respecţi un set de materii şi niveluri considerate necesare.  

De obicei, în selecţia cursurilor, universităţile dau dovadă de flexibilitate foarte mare. Există şi excepţii: programele de medicină, farmacie şi asistenţă medicală, cât şi o parte dintre programele de inginerie.

Ce-mi trebuie ca să aplic ?

În primul rând, răbdare pentru toate actele necesare şi gânduri pozitive !

Criteriile generale de admitere sunt completate şi de cerinţe specifice, în funcţie de specializare şi universitate. 

Pentru început, e important să ai diploma de absolvire şi foaia matricolă (pentru cei aflaţi în ultimul an de studiu - adeverinţă de la instituţia de învăţământ care să ateste că sunt în ultimul an şi urmează să susţină examenul de absolvire şi situaţia scolară până în acel moment), deţinerea unui certificat recunoscut internaţional care atestă cuoştinţele de limba engleză (IELTS, TOEFL sau Cambridge).

Cat costă să studiez în Suedia ?

Vestea bună şi foarte bună e că în această ţară nu există taxă de şcolarizare în afară de modica sumă de uniune sau naţiune de 200-800 SEK (20-80 €) anual.

În schimb, vei avea costuri de cazare şi cheltuielile lunare de întreţinere.

Mă pot întreţine singur?

O altă veste bună e că în Suedia ai drept de muncă nelimitat. Spre deosebire de alte ţări europene, unde în calitate de student ai dreptul la un anumit număr de ore pe săptămână, aici poţi să lucrezi cât te ţine energia.

Deseori, această întrebare primeşte răspunsul evaziv : depinde de tine! În mare parte, e cel mai potrivit, deoarece constaţi că, oriunde ai locui în această lume mare, nu te aşteaptă cineva cu un loc de muncă (din nefericire!). Ai oportunităţi mai mari sau mai mici, însă pentru a le accesa depinzi şi de cunoştinţele tale, de abilităţile într-un domeniu sau altul, de capacitatea de adaptare şi de tot ce te reprezintă.

Cei care locuiesc deja în Suedia spun că acolo bate vântul foarte mult. Dacă e al schimbării sau aducător de perspective nelimitate, rămâne să vezi atunci când vei merge la studii!  

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite