Costurile reale ale vieţii de student străin în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa de student în Marea Britanie implică costuri mari, mai ales la capitolul cazare
Viaţa de student în Marea Britanie implică costuri mari, mai ales la capitolul cazare

Taxele de şcolarizare de până la 9.000 de lire sterline (aproximativ 11.090 de euro) din Marea Britanie nu sunt singurele cheltuieli pe care trebuie să le aibă în vedere studenţii care aleg o universitate din Regatul Unit, arată o analiză realizată de ”The Telegraph”.

În cazul în care deja ţi-ai găsit facultatea la care vrei să studiezi în Marea Britanie, atunci este o idee bună să ştii exact cât te va costa toată experienţa.

Asta pentru că, în afara taxelor, mai trebuie luate în considerare şi alte cheltuieli care vor afecta bugetele studenţilor, potrivit unei analize realizate de publicaţia ”The Telegraph”.

Cazarea

Site-ul Studentmoneysaver.co.uk  a realizat un sondaj în care au fost întrebaţi 250 de studenţi la ce ar vrea să facă economii: la băutură, transport, cazare, cheltuieli lunare sau costul unei ieşiri în oraş. 

70% au vrut să economisească la cazare, lucru deloc suprinzător având în vedere faptul că aceasta reprezintă cea mai mare cheltuială în anii de studenţie.

Potrivit unei studente în anul 3 la Facultatea de Politică şi filozofie din York, împrumutul pentru studenţi nu-ţi acoperă cheltuielile pentru cazare, care sunt cu 800 de lire sterline mai mult şi dacă nu ai părinţi care să te ajute, sau un job cu jumătate de normă, îţi va fi foarte greu să te descurci.

Cel mai bine ar fi, ca atunci când mergi să vizitezi nişte posibile universităţi, să-ţi faci puţin timp şi pentru a explora zonele rezidenţiale pentru studenţi ca să-ţi poţi face o idee despre preţurile pentru cazare.

Transportul

Este indicat să faci cercetări şi în privinţa costurilor transportului din zona în care se află universitatea care te interesează. 

Spre exemplu, în Sheffield, o călătorie cu autobuzul te costă 0.74 euro cenţi, în timp ce localnicii din Reading trebuie să scoată din buzunar 2.22 de euro. Unele universităţi, precum Universitatea de Vest a Angliei, oferă bobocilor abonamente pentru transport.

Un alt factor important este mersul acasă de sărbători, aşa că trebuie să te gândeşti foarte bine cât de departe de casă vrei să mergi.

Mâncarea

Este important ca, atunci când te muţi, să iei în considerare şi magazinele din zona respectivă. Va exista tentaţia să mergi la cel mai apropiat supermarket, dar trebuie să fii atent la preţuri.

În timp ce în unele magazine poţi găsi fructe şi legume chiar mai ieftine ca la supermarket, să ai grijă să te fereşti de extravaganţe precum acel magazin bio foarte la modă din apropierea casei, pentru că îţi poate dăuna grav portofelului, este sfatul editorului David Ellis, de la publicaţia ”The Telegraph”.

Ieşirile în oraş

Dacă ieşitul în oraş face parte din rutina ta săptămânală, ar fi bine să te interesezi de acum unde sunt cele mai ieftine băuturi. Poţi apela la forumurile pentru studenţi şi pentru a-ţi face o idee asupra cheltuielilor zilnice.

Conform Uniunii Naţionale a Studenţilor, sau NUS, ieşirile în oraş îl costă, în medie, pe un student aproximativ 831 de euro pe an, deşi mulţi au mărturisit că pot cheltui într-o noapte şi până la 37 de euro sau chiar mai mult.

Iar intrarea la majoritatea cluburilor este între 6 şi 8 euro.

Banii nu sunt chiar totul

Universitatea este văzută ca o investiţie: cheltuieşti acum o sumă de bani, care pe viitor o să se răscumpere, iar diploma de licenţă o sa devină ceva mai mult decât o unealtă pentru obţinerea unei slujbe.

Dar dacă ai îndoieli între ce universităţi să alegi, atunci e bine să cântăreşti cu grijă toate opţiunile şi să o găseşti pe cea care te-ar costa mai puţin, fără a face însă rabat de la propriile aspiraţii, susţin jurnaliştii de la ”The Telegraph”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite