Cum calcă în picioare Ministerul Educaţiei legea şi nervii elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care vor să dea admiterea la facultăţile din afară nu ştiu când vor susţine Bacalaureatul. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Elevii care vor să dea admiterea la facultăţile din afară nu ştiu când vor susţine Bacalaureatul. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) încă nu a publicat calendarul Sesiunii Speciale a Bacalaureatului pentru anul 2018. Asta deşi potrivit Legii metodologia pentru Bac ar trebui publicată înainte de începerea anului şcolar pentru toate sesiunile de Bacalaureat, inclusiv pentru Sesiunea Specială.

„În mod cert, este un factor de disconfort psihic. Atâta timp cât nu ştii programul pentru examene îţi este mai greu să te organizezi în privinţa învăţatului, dar şi din punct de vedere al realizării documentaţiei necesare pentru admiterea la o anumită facultate. Ministerul Educaţiei pare că nu a avut în vedere acest lucru. Corect ar fi fost ca toţi elevii să primească calendarul examenelor până acum. Trebuie să ţinem cont de faptul că mulţi tineri pleacă din ţară pentru a urma studiile superioare în străinătate sau participă la olimpiade internaţionale, fie ele sportive sau din alte domenii. E necesar să avem în vedere că universităţile din afară nu ţin cont de calendarul bacalaureatului de la noi, ci elevii trebuie să se muleze pe cerinţele instituţiilor de învăţământ superior “, a comentat consilierul de carieră Mihaela Feodorof.

 Mai mult, preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“ Ştefan Vlaston spune că este şi o problemă de legalitate. „Legea Educaţiei spune că metodologia pentru Bacalaureat ar trebui să fie publicată înainte de începerea anului şcolar pentru toate sesiunile de Bacalaureat, inclusiv Sesiunea Specială.“

Şi reprezentanţii elevilor susţin acelaşi lucru. „Calendarul pentru Bacalaureatul Special ar trebui să fie publicat laolaltă cu calendarul celorlalte două sesiuni. Nu este normal ca cei care vor da Bacalaureatul în toamnă să ştie când vor susţine probele scrise, iar cei care vor susţine evaluările în Sesiunea Specială, în luna mai cel mai probabil, să nu aibă cunoştiinţă de acest lucru. Plus că fiecare universitate este autonomă, ori asta presupune că are propriul calendar de admitere, ceea ce înseamnă că Sesiunea Specială se poate intersecta cu intervalul alocat pentru admiterea la o facultate din străinătate. Din fericire, cele mai multe instituţii de învăţământ superior organizează aceste sesiuni după ce se dă Bacalaureatul“, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor Ioana Băltăreţu.

Aceasta a mai adăugat că este problematic şi faptul că în metodologia pentru Bacalaureatul din 2018 nu este precizat, în mod specific, dacă elevii care dau Bac-ul Special vor susţine competenţele digitale şi lingvistice programate tot în intervalul 12-20 februarie. „Astfel de chestiuni trebuie prezentate cât se poate de clar. Asemenea informaţii sunt foarte importante pentru elevi“, a conchis Ioana Băltăreţu.

Cine se poate înscrie la Bac-ul Special

Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că la Sesiunea Specială de Bacalaureat se pot înscrie elevii care:

1. participă la loturile olimpice de pregătire pentru competiţiile internaţionale sau participă la competiţiile pe discipline şcolare, sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de Bacalaureat

2. susţin examenul de admitere la universităţi din străinătate şi trebuie să facă dovada că:

a) au fost acceptaţi, în etapa preliminară, la universităţile din străinătate care le solicită pentru înscriere diploma de Bacalaureat, înainte de finalizarea examenului naţional, sesiunea iunie – iulie 2017
b) desfăşoară probele de admitere în acelaşi timp cu probele examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2017

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite