Studii în străinătate

articolul anterior articolul urmator

Cum se obţine finanţare pentru studiile de licenţă în Marea Britanie

0
14 May 2013 13:39:26
Autor: Roxana Pantazica
Sursă foto: www.collegescolarships.org
Sursă foto: www.collegescolarships.org

Ai făcut o aplicaţie de succes şi ai fost acceptat la o universitate din Marea Britanie. Şi acum ce e de făcut pentru a obţine finanţare? Guvernul Marii Britanii susţine studenţii care doresc să urmeze ciclul de licenţă în Marea Britanie oferindu-le posibilitatea de a accesa un împrumut pe termen lung.

Ce este acest împrumut şi cine îl obţine?

Acest împrumut este oferit de Student Loans Company şi este dedicat special studenţilor la nivel de licenţă. Cei mai mulţi studenţi care aleg Marea Britanie ca destinaţie de studiu accesează acest împrumut, din moment ce taxele au crescut foarte mult în ultimii trei ani, ajungând la 9000 de lire. Majoritatea universităţilor oferă programe de studiu ce pot fi acoperite prin împrumut guvernamental, însă există anumite universităţi private la care dacă studenţii se înscriu, nu pot primi finanţare. De aceea, este util ca inainte de a aplica să fie verificat dacă pe site-ul universităţii apar informaţii despre soluţiile de finanţare.

Cei care pot accesa acest împrumut sunt viitori studenţi, care au aplicat la un program de licenţă în Marea Britanie şi care au acceptat o ofertă din partea unei universităţi. Pentru a fi eligibil trebuie să fii cetăţean al Marii Britanii sau al Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, toţi cetăţenii români pot obţine acest împrumut, în baza acceptului unei oferte universitare. Desi procedura impune ca fiecare aplicant să facă o cerere pentru acest împrumut, nu există riscul ca acesta să nu fie acordat decât în cazuri excepţionale. Este, de asemenea, util de ştiut, că nu este stabilită nicio limită de vârstă.

Sursă foto: www.law.uppen.edu

Cine NU poate obţine un împrumut guvernamental?

Oportunitatea de finanţare este deschisă celor care urmează pentru prima dată facultate. Aşadar, cei care au studiat deja în România nu mai au acces la împrumut. Chiar şi în acest caz, absolvenţii unor instituţii private din ţara noastră care nu au calificările finale obţinute pot beneficia de împrumut. De asemenea, numărul maxim de ani pentru care se poate lua împrumut este 4, iar cei care au făcut deja un an sau doi ani de facultate, pot accesa împrumutul însă vor avea dreptul la acesta numai pentru anii rămaşi de studiu. Astfel, cei care au făcut un an de studiu aici, pot alege sa facă studii de licenţă de trei ani şi au în continuare dreptul de a-şi acoperi taxele de studiu prin împrumut, cei care au făcut doi ani de studii aici si vor sa înceapă un program nou în Marea Britanie vor avea dreptul la doi ani de împrumut, însă cel de-al treilea va trebui acoperit din alte surse etc.

Sursă foto: www.findbeststudentsloans.com

Care sunt condiţiile de returnare?

Deloc similar cu tot ceea ce înseamnă un împrumut pentru studii în România, oferta Marii Britanii este foarte accesibilă. Acesta se returnează numai şi numai după terminarea studiilor (adică presupune o perioadă de graţie de minimum trei ani) şi doar dacă absolventul este angajat. Student Loans Company, instituţia care oferă această soluţie de finanţare va stabili un plafon salarial (indiferent de ţara în care absolventul va alege să lucreze, deoarece acesta nu este condiţionat să rămână sau să părăsească UK) şi se va returna 9% pe an din ceea ce depăşeşte acest plafon. Suma datorată se ajustează la rata inflaţiei.

Un aspect important trebuie menţionat pentru a sublinia accesibilitatea împrumutului, anume că nu se percepe nicio dobândă, iar dacă timp de 30 de ani, absolventul nu lucrează sau lucrează, dar nu atinge plafonul menţionat de Student Loans Company, datoria guvernamentală este anulată.

Ce se întâmplă dacă:

Absolventul nu se angajează imediat după terminarea studiilor?

În acest caz, studentul nu va plăti nimic. Va începe să returneze abia când va avea primele venituri şi numai dacă aceste venituri sunt peste suma plafon.

Sursă foto: www.setyoufreenews.com

Absolventul decide că doreşte o pauză şi nu mai doreşte să se angajeze?

Toată perioada cât acesta nu va avea venituri, nu va trebui să returneze nimic, doar că va trebui să comunice lipsa fondurilor şi motivele celor de la Student Loans Company.

Absolventul lucrează în altă ţară decât UK?

Dacă absolventul munceşte în alt stat, atunci Student Loans Company va stabili plafonul pentru ţara respectivă şi suma se va ajusta la rata inflaţiei tot din ţara respectivă. Nu se va percepe nicio dobândă.

Ce formalităţi trebuie făcute pentru acest imprumut?

Ca formalitate de bază, trebuie completat un formular ce vine din partea UCAS, platforma naţională britanică pe care se trimit aplicaţiile. Viitorii studenţi îl primesc prin poştă după ce au acceptat oferta unei universităţi.

Formularul completat se trimite împreună cu documentaţia solicitată prin poştă, către Student Loans Company, la adresa specificată. Documentaţia cuprinde adesea copii legalizate, dar niciodata documente originale! 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii