Studii în străinătate

articolul urmator

Cum plănuieşte ministrul Educaţiei să îi aducă înapoi în ţară pe studenţii români de peste hotare

5
7 Feb 2020 17:43:31
Autor: Ionuţ Mureşan
Ministrul Educaţiei Monica Anisie Imagine: Inquam Photos
Ministrul Educaţiei Monica Anisie Imagine: Inquam Photos

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a eliminat taxele de recunoaştere şi echivalare a diplomelor pentru cetăţenii Spaţiului Economic European, într-un demers despre care Monica Anisie spune că îi va încuraja pe românii care au studiat în străinătate să revină în ţară.

Potrivit unui comunicat al MEC remis „Adevărul”, ministrul a semnat vineri  Ordinul nr. 3193/2020 privind eliminarea şi actualizarea unor taxe pentru serviciile prestate de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor. Ordinul a intrat în vigoare vineri.

„An de an, în calitate de profesor, am dat recomandări elevilor mei pentru a studia la universităţi din străinătate. Mulţi dintre ei au ales să revină în ţară. Ca ministru al educaţiei şi cercetării am decis să respect efortul depus şi să îi încurajez pe românii care au studiat în spaţiul european să se angajeze şi să îşi continue studiile în România, prin simplificarea modului de recunoaştere a diplomelor de studii. Ceea ce au învăţat merită recunoscut şi apreciat. Ne bazăm şi pe ei să contribuie la construirea unei Românii normale, unei Românii Educate”, a afirmat ministrul Educaţiei în documentul citat.

Prin ordinul emis s-au eliminat taxele de recunoaştere/echivalare a studiilor preuniversitare şi universitare pentru cetăţenii Spaţiului Economic European şi al Confederaţiei Elveţiene. Accesul pe piaţa muncii se va face fără alte costuri pentru această categorie.

Taxa pentru recunoaşterea/echivalarea studiilor preuniversitare şi universitare se va păstra numai pentru cetăţenii din afara Spaţiului Economic European şi al Confederaţiei Elveţiene. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ionel Marcu
7.02.2020, 18:17:59

Deci, copii, nu mai studiați în Marea Britanie, veți avea probleme! Asta n-a prevăzut Bo Johnson, că se vor împuțina și studenții străini din GB, nu numai firmele și investițiile străine, vinul franțuzesc, Merțanele. BMW-urile, Loganele, etc.

Ţepeş
7.02.2020, 22:05:29

OK. Noi recunoaștem diplomele din UE și Elveția. Super. Ei le recunosc pe ale noastre? De fapt nu contează.

Alexandru Preda
8.02.2020, 02:51:21

Mai bine doamna ministru sa se preocupe ca cei ce termina studiile universitare în România, sa rămână în țară. Cea mai mare parte din studenții care studiază în alte tari,sunt copiii de bani gata, cărora părinții orgolioși le plătesc studiile, cazarea, masa și cărțile.

Petru Onisim
8.02.2020, 15:58:10

Dar cei care au terminat în GB(când aceasta era în UE sau sunt deja la studii în aceasta țara), vor plăti pentru recunoașterea si echivalarea studiilor. Sunt foarte multi care sunt in aceasta situație universitățile engleze(începând cu Cambridge, Oxford,cele din Liverpool etc) sunt foarte atractive

Mihai Popescu
10.02.2020, 08:52:43

Ministra asta traieste pe alta lume ! Pai din cauza echivalarii diplomelor nu se intorc in tara absolventii sau din cauza saraciei si a bataii de joc a celui care munceste cinstit ? Romanica este tara smecherilor si borfasilor si nicidecum a celor care muncesc cinstit. Avem un stat mafiot.

Modifică Setările